نظریه شماره 7/98/665 مورخ 1398/06/24 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره وضعیت طرح دعوی اثبات مالکیت علیه تنها یکی از وراث متوفی و تکلیف دادگاه در این شرایط

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۵۷ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۸/۶۶۵|شماره پرونده=۹۸–۱۲۷–۶۶۵ ح|تاریخ نظریه=۱۳۹۸/۰۶/۲۴|موضوع نظریه=آیین دادرسی مدنی|محور نظریه=دعوی اثبات مالکیت}} '''نظریه شماره ۷/۹۸/۶۶۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۴ اداره کل حقوقی ق...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۶۵
شماره نظریه۷/۹۸/۶۶۵
شماره پرونده۹۸–۱۲۷–۶۶۵ ح
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۶/۲۴
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهدعوی اثبات مالکیت


نظریه شماره ۷/۹۸/۶۶۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۴ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره وضعیت طرح دعوی اثبات مالکیت علیه تنها یکی از وراث متوفی و تکلیف دادگاه در این شرایط: خواهان نمیتواند کسی را که در واقع باید خوانده اصلی باشد (مانند برخی از شرکا) به عنوان شخص ثالث به دادرسی جلب نماید؛ بلکه باید دادخواست دیگری علیه وی مطرح کرده و در اجرای ماده ۱۰۳ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، تقاضای رسیدگی توام نماید. زیرا وی شخص ثالث نیست و جلب این فرد به دادرسی به عنوان ثالث، منافی حقوق دفاعی او است. توضیح آن که وفق ماده ۱۳۵ قانون یادشده، حتی در مرحله تجدیدنظر نیز میتوان شخص ثالث را به دادرسی جلب کرد. حال اگر شخص ثالث، خوانده اصلی دعوی باشد، بدون این که در مرحله بدوی شرکت نموده باشد و محکوم شود، یک مرحله دادرسی از وی سلب میشود و دادگاه چنین حق و اختیاری ندارد.

استعلام

در دعوی اثبات مالکیت علیه فروشنده که فوت نموده است خواهان تنها بطرفیت یکی از وراث متوفی طرح دعوی نموده است و در جلسه اول رسیدگی پس از ایراد شکلی وکیل خوانده مبنی بر عدم طرح دعوی بطرفیت کل وراث وکیل خواهان در جلسه رسیدگی اظهار داشت ظرف ۳ روز دادخواست جلب ثالث را به طرفیت سایر وراث مطرح و ارایه خواهد نمود؟ تکلیف دادگاه چه بوده و چه تصمیمی باید اتخاذ نمود؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

خواهان نمی تواند کسی را که در واقع باید خوانده اصلی باشد (مانند برخی از شرکا) به عنوان شخص ثالث به دادرسی جلب نماید؛ بلکه باید دادخواست دیگری علیه وی مطرح کرده و در اجرای ماده ۱۰۳ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، تقاضای رسیدگی توام نماید؛ زیرا وی شخص ثالث نیست و جلب این فرد به دادرسی به عنوان ثالث، منافی حقوق دفاعی او است. توضیح آن که وفق ماده ۱۳۵ قانون یادشده، حتی در مرحله تجدیدنظر نیز می توان شخص ثالث را به دادرسی جلب کرد. حال اگر شخص ثالث، خوانده اصلی دعوی باشد، بدون این که در مرحله بدوی شرکت نموده باشد و محکوم شود، یک مرحله دادرسی از وی سلب می شود و دادگاه چنین حق و اختیاری ندارد.