نظریه شماره 7/98/852 مورخ 1398/10/24 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره ابهامات مربوط به ارجاع پرونده های کیفری در پی اعاده دادرسی و نقش شعبه هم عرض در حوزه های دادگاهی مختلف
چکیده این نظریه توسط هوش مصنوعی تولید شده است و هنوز توسط پژوهشگران ویکی حقوق بررسی نشده است. |
شماره نظریه | ۷/۹۸/۸۵۲ |
---|---|
شماره پرونده | ک ۲۵۸–۸۶۱–۸۹ |
تاریخ نظریه | ۱۳۹۸/۱۰/۲۴ |
موضوع نظریه | آیین دادرسی کیفری |
محور نظریه | اعاده دادرسی |
نظریه شماره ۷/۹۸/۸۵۲ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۲۴ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره ابهامات مربوط به ارجاع پروندههای کیفری در پی اعاده دادرسی و نقش شعبه همعرض در حوزههای دادگاهی مختلف: در نظریه ارایه شده، به بررسی موضوع ارجاع پروندههای کیفری در حالت اعاده دادرسی پرداخته میشود. بر اساس مواد مختلف قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲، در صورتی که حکم محکومیت دادگاه عمومی بخش قطعیت یافته و اعاده دادرسی پذیرفته شود، رسیدگی مجدد در صلاحیت دادگاه همعرض قرار دارد. اگر دادگاه بخش فاقد شعبه همعرض باشد، پرونده باید به دادگاه کیفری دو شهرستان مربوطه ارجاع شود. نظریه تاکید دارد که نیازی به ارجاع پرونده به دادسرا و صدور کیفرخواست نیست، زیرا در مرحله دادرسی به معنای خاص قرار دارد و تحقیقات مقدماتی پیشتر انجام شده است. همچنین دو نظر متفاوت درباره صلاحیت دادگاههای بخش و دادگاه کیفری دو شهرستان نزدیکتر مورد بررسی قرار گرفته است.
استعلام
۱–چنانچه پرونده ای کیفری که در دادگاه بخش تشکیل شده و منجر به حکم کیفری شده حسب اعاده دادرسی نقض گردد می بایست به شعبه هم عرض ارجاع شود چنانچه آن دادگاه بخش شعبه هم عرض نداشته باشد و رسیدگی باید در حوزه شهرستان صورت گیرد آیا رسیدگی بعدی قضایی توسط دادسرای همان حوزه است؟ چرا که در پرونده اول فاقد کیفرخواست است و محکمه کیفری شهرستان بدوی کیفر خواست حق ورود ندارد و یا اینکه نیازی به ارسال به دادسرا نیست و پرونده توسط دادگاه کیفری شهرستان به جانشین از دادگاه بخش رسیدگی می کند عده ای از همکاران مدعی هستند که چون دادگاه کیفری شهرستان دادگاه اختصاصی است و با دادگاه عمومی بخش متفاوت است و فاقد کیفر خواست است باید ابتدا در دادسرا صورت گیرد نظر آن اداره چیست؟
۲–بر عکس سوال مذکور در صورتی که پرونده ای در دادگاه کیفری شهرستان پس از صدور کیفر خواست منجر به حکم کیفری شود و حسب اعاده دادرسی رای نقض و می بایست به شعبه هم عرض ارجاع شود چنانچه شهرستان فاقد شعبه دیگر باشد و نزدیک ترین حوزه دادگاه بخش همان حوزه باشد آیا پرونده مذکور که همراه با کیفرخواست قابل ارجاع به دادگاه بخش می باشد آیا می توان گفت که دادگاه بخش دادگاه کیفری دو نبوده بلکه یک مرجع اختصاصی و فاقد قابلیت رسیدگی است و آیا موضوع باید در یک دادگاه کیفری از شهرستان دیگر که هم زمان کیفری دو شهرستان با رای منقوض است رسیدگی شود./ع
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
۱–مستفاد از مواد ۲۹۹، ۳۴۱، ۴۷۵ و ۴۷۶ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ هرگاه حکم محکومیت قطعیت یافته دادگاه عمومی بخش مورد تجویز اعاده دادرسی قرار گیرد.رسیدگی مجدد در صلاحیت دادگاه هم عرض است و چنان چه دادگاه بخش مذکور فاقد شعبه دیگری باشد و در این صورت رسیدگی به پرونده در دادگاه کیفری دو شهرستان مربوطه ضرورت یابد، رسیدگی مذکور در دادگاه یادشده صورت می پذیرد و موجب قانونی جهت ارجاع پرونده به دادسرایی که در معیت دادگاه کیفری دو شهرستان قرار دارد و نیز صدور کیفرخواست نمی باشد؛ زیرا با صدور تجویز اعاده دادرسی از سوی دادگاه عمو می بخش، مفروض این است که تحقیقات مقدماتی قبلا انجام شده و پرونده امر در مرحله دادرسی به معنای اخص قرار گرفته است.
۲–نظر گروه اول: با توجه به ماده ۲۹۹ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ که طبق آن دادگاه عمومی بخش صلاحیت رسیدگی به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو را دارد، بنابراین در فرض سوال نیز دادگاه یادشده به پرونده دادگاه کیفری دو شهرستان که مورد تجویز اعاده دادرسی قرار گرفته است و شعبه کیفری دو دیگری در مرکز شهرستان نمی باشد، رسیدگی خواهد شد.
نظر گروه دوم: مستفاد از مواد ۲۹۴، ۲۹۵، ۲۹۹، ۳۰۱، ۴۷۶ و تبصره ۲ ماده ۲۳۵ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ در فرض استعلام، دادگاه هم عرض، دادگاه کیفری دو نزدیکترین شهرستان آن استان است و نه دادگاه های عمومی بخش که اصولا در زمره دادگاه های کیفری قرار نمی گیرد.