نظریه شماره 7/98/953 مورخ 1398/07/02 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت اجرای حکم قلع و قمع بنای احداثی در اراضی تصرف شده پس از واگذاری به بنیاد مسکن

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۰۵ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۸/۹۵۳|شماره پرونده=۹۸–۱۹۲–۹۵۳ ح|تاریخ نظریه=۱۳۹۸/۰۷/۰۲|موضوع نظریه=حقوق جزا|محور نظریه=تصرف عدوانی اراضی}} '''نظریه شماره ۷/۹۸/۹۵۳ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضایی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۵۳
شماره نظریه۷/۹۸/۹۵۳
شماره پرونده۹۸–۱۹۲–۹۵۳ ح
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۷/۰۲
موضوع نظریهحقوق جزا
محور نظریهتصرف عدوانی اراضی


نظریه شماره ۷/۹۸/۹۵۳ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت اجرای حکم قلع و قمع بنای احداثی در اراضی تصرف شده پس از واگذاری به بنیاد مسکن: به صراحت ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات مصوب ۱۳۷۵) اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف نسبت به مراتع و منابع طبیعی مشمول مقررات این ماده و تبصره های آن است. بنابراین در فرض سوال، تصرف عدوانی اراضی ملی صرفا مشمول مقررات ماده مذکور بوده و از شمول قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب ۱۳۷۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی که صرفا در اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون اعمال میگردد، خارج است. چون با توسعه و اجرای طرحهای هادی روستا و قرار گرفتن اراضی مورد تصرف عدوانی داخل در طرح، مدیریت اراضی فوق به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی واگذار میگردد، در چنین حالتی حکم قلع و قمع بنای احداثی که در اجرای قسمت اخیر تبصره ۲ ماده ۶۹۰ قانون صدرالذکر و با تقاضای اداره منابع طبیعی صادر شده است، مادام که به طریق قانونی لغو نشده، قابل اجرا است. اما اجرای آن با درخواست و تعقیب بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عمل میآید. لازم به ذکر است که بخشنامه شماره ۴۷۹۰/۲۰/م مورخ ۵/۱۲/۱۳۸۶ وزیر وقت جهاد کشاورزی در خصوص واگذاری اراضی خلع ید شده به متصرفان عدوانی به موجب رای شماره ۳۷۳ مورخ ۲۴/۸/۱۳۸۹ دیوان عدالت اداری ابطال شده است.

استعلام

موضوع: به لحاظ تصرف عدوانی منابع طبیعی و تغییر کاربری اراضی زراعی شکایت توسط منابع طبیعی و جهاد کشاورزی مطرح می شود پس از رسیدگی مرجع قضایی رای بر محکومیت متهم مبنی بر قلع و قمع بنای احداثی صادر می نماید پس از قطعیت حکم بر اساس مقررات با توسعه و اجرای طرح هادی روستا اراضی مذکور داخل در طرح قرار می گیرند فلذا به همین مدیریت اراضی فوق اعم از دارای مستحدثات و غیره نیز به بنیاد مسکن منتقل می گردد اکنون سوال این است.


آیا با فرض مذکور حکم قطعی قابلیت اجرا داشته فلذا بایستی اجرا گردد یا اینکه حکم ذکر شده در هر صورت چه اراضی به متصرفین واگذار گردد یا واگذار نگردد قابلیت اجرا ندارد؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

به صراحت ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات مصوب ۱۳۷۵) اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف نسبت به مراتع و منابع طبیعی مشمول مقررات این ماده و تبصره های آن است . بنابراین در فرض سوال تصرف عدوانی اراضی ملی صرفا مشمول مقررات ماده مذکور بوده و از شمول قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب ۱۳۷۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی که صرفا در اراضی زراعی و باغ های موضوع این قانون اعمال می گردد، خارج است و چون با توسعه و اجرای طرح های هادی روستا و قرار گرفتن اراضی مورد تصرف عدوانی داخل در طرح، مدیریت اراضی فوق به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی واگذار می گردد، در چنین حالتی حکم قلع و قمع بنای احداثی که در اجرای قسمت اخیر تبصره ۲ ماده ۶۹۰ قانون صدرالذکر و با تقاضای اداره منابع طبیعی صادر شده است، مادام که به طریق قانونی لغو نشده، قابل اجراء است. اما اجرای آن با درخواست و تعقیب بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عمل می آید. لازم به ذکر است که بخشنامه شماره ۴۷۹۰/۲۰/م مورخ ۵/۱۲/۱۳۸۶ وزیر وقت جهاد کشاورزی در خصوص واگذاری اراضی خلع ید شده به متصرفان عدوانی به موجب رای شماره ۳۷۳ مورخ ۲۴/۸/۱۳۸۹ دیوان عدالت اداری ابطال شده است.