رای دادگاه درباره ماهیت حقوقی شیربها (دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۰۲۲۲۴۰۰۶۹۰)

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۲۴ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۲۲۲۴۰۰۶۹۰
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۵/۰۴
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعماهیت حقوقی شیربها
قاضیغفاری
حسین مرادی هرندی
روحانی مریان
صادقی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره ماهیت حقوقی شیربها: شیربهاء ; هبه معوض به شرط ضمنی نکاح است و با تحقق عقد نکاح، امکان رجوع زوج(واهب) از آن وجود ندارد؛ بنابراین اقلام خریداری شده توسط زوج به عنوان شیربهاء، در صورت درخواست زوجه مبنی بر استرداد جهیزیه به وی مسترد می شود.

رأی دادگاه بدوی

درخصوص دعوی ن. ب. با وکالت ح. ب. بطرفیت م. ج. با وکالت ر.د. و م.ک. به خواسته استرداد جهیزیه مطابق لیست مقوم به ۰۰۰ /۰۰۰ /۱۱ ریال با احتساب خسارات دادرسی بدین توضیح که خواهان با تقدیم دادخواست منعکس در پرونده مدعی شده است که خوانده همسر دائمی موکل است و موکل مطابق لیست جهیزیه تحویل وی داده است ولی از استرداد آنها امتناع می نماید البته بخشی از در اجرای قرار تامین خواسته تحویل گرفتیم ولی سه قلم عبارتند از یخچال – ماشین لباس شویی و تلویزیون و وسایل چوبی و اجاق گاز موجود نبوده است لذا تقاضای صدور حکم داریم وکیل خوانده در پاسخ اظهار داشته اند که۵ قلم مورد ادعا جزء جهیزیه خواهان نبوده است و جزء لیست نیز نبوده است ولهذا جهیزیه مطابق لیست سیاهه جهیزیه تحویل شده است وکیل خواهان در پاسخ اظهار داشته که اقلام فوق جزء شیربهاء بوده است می بایست پول نقد بدهد ولی اقلام مزبور داده شده و به امضاء زوج نیز رسیده است وکیل خوانده در پاسخ اظهار داشت که اقلام مزبور را موکل جهت زندگی مشترک تهیه نموده است علی هذا دادگاه با توجه به جمیع جهات مرقوم نظر به اینکه جهیزیه موضوع خواسته است وجهیزیه آن است که زوجه جهت شروع زندگی عرفا به همراه آورده است و اقلام مزبور جزء جهیزیه که زوجه خریداری و به همراه آورده است نمی باشد بلکه حسب اظهار وکیل شخص خواهان خریداری نموده اینکه بابت شیربهاء است وجاهت قانونی ندارد لذا زوج نیز اقلامی را متعهد شده برای کمک به زندگی زوجه تهیه نماید نه اینکه به تملک زوجه در آورده باشد در واقع قصد تملک ندا شته صرفا اباحه تصرف بوده است همچنانکه جهیزیه زوجه وقتی به منزل زوج آورده می شود در تملک زوج قرار نمی گیرد اگر چنان بود زوجه مستحق استرداد جهیزیه نبوده است علی هذا دادگاه دعوی خواهان را مطابق لیست جهیزیه به غیر از اقلام مزبور(پنج قلم متنازع فیه) وارد دانسته و مست ن. به مواد ۱۹۸-۵۱۵-۵۱۹-۵۲۰ ق آ د م حکم به استرداد جهیزیه به غیر از پنج قلم فوق الذکر و پرداخت ۲۳۰۰۰۰ ریال بابت هزینه دادرسی و مستندا به بند الف ماده ۸ آئین نامه تعرفه حق الوکاله بپرداخت یک میلیون ریال به عنوان حق الوکاله در حق خواهان را صادر واعلام می نماید ودر خصوص پنج قلم فوق فوق الذکر با توجه به استدلال پیش گفته مستندا به ماده ۱۹۷ ق آ د م حکم به بی حقی خواهان را صادر و اعلام می نماید رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه محترم تجدید نظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه هفتم دادگاه خانواده شهریار - صادقی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

درخصوص تجدیدنظر خواهی خانم ن. ب. بطرفیت آقای م. ج. نسبت به دادنامه شماره ۱۵۶۵ مورخه ۱۳۹۳/۷/۱۶ شعبه محترم هفتم دادگاه عمومی حقوقی تهران در پرونده کلاسه ۱۱۴۵ مبنی بر صدور حکم استرداد جهیزیه در قسمت اول و نیز صدور رای به رد دعوی در قسمت دیگر با توجه به مجموع محتویات پرونده و امعان نظر در اوراق و مندرجات آن ، مفاد لایحه تجدیدنظر خواهی و لوایح دفاعیه طر فین ، مدلول دادنامه تجدیدنظر خواسته رای صادر شده دادگاه بدوی در قسمت اول براساس مستندات موجود در پرونده صادر گردیده و تجدیدنظر خواهی وارد تشخیص داده نمی شود و با عنایت به اینکه تجدیدنظر خواه ایراد و اعتراض موجهی که موجبات نقض دادنامه اعتراض شده را فراهم آورد ابراز ننموده است لذا این دادگاه با عنایت به مراتب مذکور ضمن رد دادخواست تجدیدنظر خواهی رای صادر شده دادگاه بدوی را با استناد به مواد ۳۵۸ و۳۶۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی وانقلاب در امور مدنی تائید و استوار می کند و در خصوص قسمت دوم دادنامه مبنی بر صدور حکم به رد دعوی استرداد پنج قلم از اقلام جهیزیه رای صادر شده دادگاه بدوی براساس مستندات موجود در پرونده صادر نگردیده و تجدیدنظرخواهی وارد تشخیص داده می شود زیرا اولا شیربها هبه محسوب می گردد ثانیا اینگونه هبه معوض به شرط ضمنی فعل نکاح است که در اینجا واقع شده است ثالثا براساس ماده ۸۰۱ قانون مدنی هبه ممکن است معوض باشد بنابراین واهب می تواند شرط کند که متهب مالی را به او هبه کند یا عمل مشروعی را مجانا به جا آورد و بند مطابق بند دوم ماده ۸۰۳ قانون مدنی در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد بعد از قبض واهب نمی تواند با بقاء عین موهوبه از هبه رجوع کند و لازم است بنابراین دادگاه با عنایت به مراتب یاد شده ضمن قبول دادخواست تجدیدنظر خواهی رای صادر شده دادگاه بدوی را در این قسمت با استناد به مواد ۳۵۸ و۳۶۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی وانقلاب در امور مدنی نقض و با استناد به مواد ۸۰۱ و ۸۰۳ قانون مدنی حکم به استرداد پنج قلم از اقلام جهیزیه از جمله یک دستگاه یخچال و یک دستگاه ماشین لباسشویی و یک دستگاه تلویزیون و یک دستگاه اجاق گاز و نیز و سایل چوبی در حق زوجه صادر و اعلام می کند . این رای قطعی است .

شعبه۲۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران - رئیس و مستشاران

حسین مرادی هرندی - روحانی- محمد باقر غفاری

مواد مرتبط