رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۵۹)

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۴۳ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ۱- ابطال مواد ۱، ۲ ، ۳ ، ۵ و ۶ و۷ و تبصره دو وسوم ، از ماده ۴ و تمام جدول ۱ و تمام جدول ۲ به جز بند ۵ آن از مصوب شماره ۱۱۶۷۴ /۱۹۰۷/۱۶۰- ۴/۵/۹۳ ، ۲- تبصره ۲ از بند « ح» مصوبه شماره ۲۴۷۵۰ /۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۱/۱۱/۹۲

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ۱- ابطال مواد ۱، ۲ ، ۳ ، ۵ و ۶ و۷ و تبصره دو وسوم ، از ماده ۴ و تمام جدول ۱ و تمام جدول ۲ به جز بند ۵ آن از مصوب شماره ۱۱۶۷۴ /۱۹۰۷/۱۶۰- ۴/۵/۹۳ ، ۲- تبصره ۲ از بند « ح» مصوبه شماره ۲۴۷۵۰ /۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۱/۱۱/۹۲
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوع۱- ابطال مواد ۱، ۲ ، ۳ ، ۵ و ۶ و۷ و تبصره دو وسوم ، از ماده ۴ و تمام جدول ۱ و تمام جدول ۲ به جز بند ۵ آن از مصوب شماره ۱۱۶۷۴ /۱۹۰۷/۱۶۰- ۴/۵/۹۳ ، ۲- تبصره ۲ از بند « ح» مصوبه شماره ۲۴۷۵۰ /۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۱/۱۱/۹۲
کلاسه پروندهه ع /۹۵/۱۱۴۳ و ه ع /۹۵ /۱۱۲۸ و ه ع /۹۵ /۱۳۹۸ و ه ع / ۹۵/۴۶۴ و ه ع /۹۵/۱۳۴۳
تاریخ رأیشنبه ۶ آبان ۱۳۹۶
شماره دادنامه۱۵۹

هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

کلاسه پرونده : ه ع /۹۵/۱۱۴۳ و ه ع /۹۵ /۱۱۲۸ و ه ع /۹۵ /۱۳۹۸ و ه ع / ۹۵/۴۶۴ و ه ع /۹۵/۱۳۴۳ دادنامه : ۱۵۹ تاریخ : ۳۰/۷/۹۶

شاکی : فرهاد تیمور زاده و اتحادیه پوشاک تهران – آقای سید محمد نوابیان قمصری شرکت خدمات مسافرت هواپیما و جهانگردی نسیم بهشت زمین

طرف شکایت : شورای اسلامی شهر تهران

موضوع شکایت و خواسته : ۱- ابطال مواد ۱، ۲ ، ۳ ، ۵ و ۶ و۷ و تبصره دو وسوم ، از ماده ۴ و تمام جدول ۱ و تمام جدول ۲ به جز بند ۵ آن از مصوب شماره ۱۱۶۷۴ /۱۹۰۷/۱۶۰- ۴/۵/۹۳ ، ۲- تبصره ۲ از بند ح مصوبه شماره ۲۴۷۵۰ /۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۱/۱۱/۹۲



متن مقرره مورد شکایت

۱-

ماده یکم (۱ ) : عبارت های بکار رفته در این مصوبه بشرح ذیل تعریف می گردد

۱-۱ : ابزار تبلیغاتی صنفی : به کلیه وسایلی اطلاق می گردد که به منظور معرفی صنف و یا تبلیغ کالا یا خدمات از طریق متن نوشتاری ، آرم و یا نماد ، تابلو ، نمایشگر نوری ( دیجیتالی ) ، تصویری ، شیشه نویسی ، سایبان ، برچسب و بنر و امثالهم در معرض دید عموم قرار گیرد .

۱- ۲: تابلو: به سازه و یا پیکره ای اطلاق می شود که مطابق ضوابط فنی شهرداری تهران طراحی ، اجراء و برسر درب مغازه ها یا روی نمای عمومی ساختمان ها ، اماکن عمومی و یا محوطه آنها برای معرفی عملکرد مکان ، محصول و یا خدمات بصورت مجزا یا تواما نصب می گردد .

۱- ۳ : تابلو معرف عملکرد صنفی – اختصاصی : تابلویی است که دارای هرگونه نوشته شامل حروف ، اعداد ، اشکال ، تصاویر ، تزئینات ، نمادها یا نظائر آنها باشد و به منظور پیام رسانی درباره معرفی عملکرد در همان ملک یا ساختمان مطابق ضوابط شهرداری نصب و در معرض دید عموم قرار گیرد .

۱-۴ : تابلو معرف عملکرد صنفی – تبلیغاتی : تابلویی است که دارای هرگونه نوشته شامل حروف ، اعداد ، اشکال ، تصاویر ، تزئینات ، نمادها یا نظائر آنها باشد و به منظور پیام رسانی درباره معرفی عملکرد در همان ملک یا ساختمان مطابق ضوابط شهرداری نصب و در معرض دید عموم قرار گیرد و تواما نیز از طریق متن نوشتاری ، نماد و یا آرم اقدام به تبلیغ کالا و یا خدمات ( برند ) نماید .

۱-۵ : عملکرد ( کاربری ) : در این مصوبه به کلیه فعالیت های غیر مسکونی اعم از مذهبی ، سیاسی ، اقتصادی ، تجاری ، اجتماعی ، فرهنگی ، آموزشی ، درمانی ، ورزشی ، هنری ، خدماتی اطلاق می گردد .

۱-۶ : شیشه نویسی : به هر آگهی منصوب ، منقوش و متصل به سطح شفاف ویترین و یا قرار گرفته در پشت شیشه که از بیرون قابل رویت باشد شیشه نویسی اطلاق می گردد .

ماده دوم (۲) : به شهرداری تهران اجازه داده می شود از زمان ابلاغ این مصوبه نسبت به اخذ عوارض از هر نوع ابزار تبلیغاتی که به نحوی از انحاء به منظور معرفی صنفی ( اختصاصی ) ، کالا یا خدمات یا هر نوع انتقال پیام مشخصی در محدوده و حریم شهر تهران ، توسط اشخاص حقیقی و حقوقی با هر نوع مصالح اعم از فلزی ، پارچه ، بنر ، نئون ، فلکسی ، شیشه ، دیجیتالی و امثال آن و با هر روش اعم از نصب و استقرار برسر درب ، نما ، بام ، پایه مستقل داخل محوطه اماکن و یا متحرک ، نصب و در معرض دید عموم قرار داده می شود به استناد مصوبه ابلاغی به شماره ۲۴۷۵۰/۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۹/۱۱/۹۲ اقدام وبه حساب خزانه شهرداری تهران واریز نماید .

تبصره : با توجه به محدودیت منظر دید تابلوهای صنفی منصوب در داخل مراکز و مجتمع های تجاری نسبت به تابلوهای منصوب در معابر ومنظر عمومی شهر ، اخذ عوارض از تابلوهای مذکور و همچنین از تابلوهای تعمیرگاه های مجاز و خدمات پس از فروش که صرفا به امور مذکور اشتغال داشته باشند ، معادل (۷۰% ) مبالغ مذکور در جداول شماره ۱ و ۲ مصوبه فوق اشاره محاسبه و دریافت می گردد.

ماده سوم (۳) : نصب تابلوها و هرگونه تبلیغات موضوع این مصوبه ، باید با اخذ مجوز از شهرداری تهران باشد و شماره مجوز شهرداری روی تابلو قید شود ، در غیر این صورت شهرداری تهران مجاز است از نصب تابلو و یا تبلیغ جلوگیری و در صورت تخلف ، راسا نسبت به جمع آوری تابلو و تبلیغات غیر مجاز اقدام نماید .

ماده چهارم (۴) : واحدهایی که ضوابط شهرداری را در نصب ابزار تبلیغاتی رعایت ننمایند ، ابتدا از طریق شهرداری به ذینفع اخطار می گردد تا درخصوص بنرها ظرف مدت (۴۸) ساعت و در خصوص تابلوهای تبلیغاتی ظرف مدت یک هفته نسبت به جمع آوری اقدام و در صورت عدم توجه ، شهرداری راسا نسبت به رفع تخلف و جمع آوری اقدام خواهد نمود.

تبصره دوم (۲) : در صورتی که امکان نصب تابلو در محل فعالیت وجود نداشته باشد ، ذینفع می تواند پس از دریافت مجوز از شهرداری نسبت به شیشه نویسی با استفاده از برچسب وبه میزان حداکثر (۲۵% ) مساحت شیشه یا ویترین منتهی به معبر عمومی اقدام نماید .

تبصره سوم (۳) : در صورتی که واحد دارای تابلو روی سردرب باشد مجاز به تبلیغ به هر شکل ممکن روی شیشه و ویترین نمی باشد .

ماده پنجم (۵) : عوارض کلیه ابزارهای معرف عملکرد ( صنفی – اختصاصی ) منصوب برسردرب ، بام و داخل محوطه اماکن و ساختمان های غیر مسکونی براساس جدول شماره یک مصوبه شماره ۲۴۷۵۰/۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۹/۱۱/۹۲ وصول و به حساب خزانه شهرداری واریز شود .

تبصره : عدم پرداخت عوارض در هرسال از سوی مودیان ، مشمول دریافت عوارض مربوطه در سال های بعد با توجه به تعرفه مصوب و مورد عمل سال پرداخت مودی خواهد بود .

ماده ششم (۶) : شهرداری تهران به منظور حفظ کیفیت سیما و منظر شهری موظف است نسبت به ابلاغ اخطاریه کتبی به ذینفع تابلوهای فاقد متن نوشتاری و آگهی (قاب های خالی ) اقدام و در صورت عدم توجه ذینفع ، راسا اقدامات لازم جهت جمع آوری آن معمول دارد .

تبصره : هزینه های جمع آوری در خصوص مواد ۳ ، ۴ و ۶ این مصوبه به اضافه (۱۵) درصد محاسبه و در هنگام صدور مفاصا حساب از ذینفع دریافت نماید .

ماده هفتم ( ۷ ) : کلیه ذینفعان تابلو و بهره برداران تبلیغات کالا و خدمات و تولید کنندگان داخلی و خارجی که تمایل دارند از فضاهای تبلیغات محیطی تابلوهای منصوب صنفی استفاده نمایند ، می بایست با تعیین مساحت و فضای تبیلغاتی مورد نیاز نسبت به اخذ مجوز از شهرداری تهران ( سازمان زیباسازی ) براساس تعرفه جدول شماره (۲) مصوبه ابلاغی به شماره ۲۴۷۵۰ / ۱۸۴۴ / ۱۶۰ مورخ ۱۹/۱۱/۹۲ اقدام نمایند .

جدول شماره ۱

جدول عوارض تابلوهای منصوب معرف کاربرد ( صنفی – اختصاصی) براساس ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران و شهرری که ماهیانه به ازای هر متر مربع توسط شهرداری تهران ( مناطق ۲۲ گانه ) وصول وبه حساب درآمد شهرداری تهران واریز می شود .

جنس تابلو

محل نصب تابلو فلزی ، نئون و پلاستیک ، فلکسی فیس، رایانه ای ، لیزری ، تابلوهای دیجیتالی

روی سردرب ورودی ودیوار حیاط ۵% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ،شمیران وشهرری

روی نمای اصلی وجانبی ساختمان ۱۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

روی پایه داخل محوطه و بام ساختمان ۳۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

شیشه نویسی و سایبان ۵% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

جدول شماره ۲

جدول عوارض تابلوهای منصوب صنفی و کالاهای تولیدی و خدمات داخلی براساس ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران و شهرری که ماهیانه به ازای هر متر مربع توسط سازمان زیباسازی شهر تهران وصول وبه حساب درآمد شهرداری تهران واریز می شود.

جنس تابلو

محل نصب تابلو فلزی ، نئون و پلاستیک ، فلکسی فیس، رایانه ای ، لیزری ، تابلوهای دیجیتالی

روی سردرب ورودی ودیوار حیاط ۱۵% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ،شمیران وشهرری

روی نمای اصلی وجانبی ساختمان ۲۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

روی پایه داخل محوطه و بام ساختمان ۶۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

نمایشگرهای دیجیتالی نوشتاری ۱۰۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

روی پایه داخل معابر عمومی ۱۰۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

شیشه نویسی وسایبان ۲۰% آخرین کتاب مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهرری

۲-مصوبه ۲۴۷۵۰/۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۱/۱۱/۹۲

بند ح : تابلوهای پزشکان ، وکلای دادگستری ، دفترخانه های اسناد رسمی ، دفاتر ازدواج و طلاق ، دفاتر خدمات دولت الکترونیک ، ( مخابرات و گذرنامه و نظیرآن ها ) حداکثر در مجموع به مساحت یک متر مربع

تبصره دوم ( ۲ ) : در صورتی که مساحت هر یک از تابلوها از میزان تعیین شده تجاوز نماید مشمول عوارض بر مبنای کل متراژ می شود .

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

شکات در دادخواست خود اجمالا توضیح داده اندکه مصوبه های شورای اسلامی شهر تهران در خصوص ساماندهی ابزارهای تبلیغات صنفی در مصوبه شماره ۱۱۶۷۴/۱۹۰۷/۱۶۰ مورخ ۴/۵/۹۳ در مواد دوم و سوم و ماده چهارم و تبصره های دو و سه آن و مواد پنجم و ششم و تمام جدول شماره ۱ و جدول شماره ۲ بجز ردیف پنجم و بند ح از تبصره ۲ مصوبه ۲۴۷۵۰/۱۸۴۴/۱۶۰ مورخ ۱۹/۱۱/۹۲ آن به دلایل ذیل مغایر قانون و خارج از اختیارات بوده، درخواست ابطال آن می شود.

۱ – شهرداری مطابق بند ۲۶ از ماده ۷۱ قانون شوراها در صورت ارائه خدمت حق دریافت نرخ آن را دارد در حالی که در خصوص نصب تابلو خدمت ارائه نمی نماید.

۲- برای تابلوهای صنفی ( غیر تبلیغاتی ) ، اصناف چاره ای جز نصب آن ندارند و شهرداری در این خصوص خدمتی ارائه نمی نماید و مجاز به وضع عوارض برای آنها نیست .

خلاصه مدافعات طرف شکایت

رئیس شورای اسلامی شهر تهران بموجب جوابیه ثبت شده به شماره ۲۰۰/۱۹۰۷۲۶/۲۱۱/۹۰۰۰ مورخ ۲/۱۱/۹۵ اجمالا پاسخ داده است :

۱- حسب مندرجات بند ۲۵ ماده ۷۱ قانون شوراها تصویب مقررات لازم به پیشنهاد شهرداری جهت نوشتن هر نوع مطلب و یا الصاق هر نوع نوشته و آگهی و تابلو بر روی دیوارهای شهر با رعایت مقررات موضوعه و انتشار دادن برای اطلاع عموم در صلاحیت شورای شهر است .

۲- حسب مندرجات بند ۱۶ از ماده ۷۱ قانون مرقوم ، تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن در صلاحیت شورای اسلامی شهر است .

۳-بر مبنای تبصره ۱ ذیل ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی که تکلیف آنها در این قانون مشخص نشده است بر عهده شورای شهر و بخش است فلذا با توجه به مراتب معروضه فوق رد شکایت موضوع دادخواست تقدیمی مورد استدعاست .

هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رای هیات تخصصی

طبق بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ تصویب لوایح برقراری یا لغو عوراض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با درنظر گرفتن سیاست های عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیت های شورای اسلامی شهرها مصوب شده ودر تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات برارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی جدید که تکلیف آنها در این قانون مشخص نشده باشد ، با رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است و از سوی دیگر طبق بند ۲۵ قانون تشکیلات مذکور تصویب مقررات لازم به پیشنهاد شهرداری جهت نوشتن هر نوع مطلب و یا الصاق هر نوع نوشته و آگهی و تابلو بر روی دیوارهای شهر ... از وظایف شورای اسلامی شهر است ، بنابراین مواد ۱ ، ۳ و ۶ و ۷ تبصره های ۲ و ۳ از ماده ۴ تمام جدول شماره ۱ و تمام جدول شماره ۲ بجز بند ۵ آن از مصوبه شماره ۱۱۶۷۴ / ۱۹۰۷ /۱۶۰ - ۴/۵/۹۳ شورای اسلامی شهر تهران به لحاظ تبلیغاتی بودن و تعاریف انواع تابلو و تعیین ضوابط برای آنها مغایر قانون یا خارج از حدود اختیار قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رای به رد شکایت صادر می شود . این رای ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است .

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی واسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11035

مواد مرتبط