رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۲۵ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه
کلاسه پروندهه ع /۹۲/۲۲۳
تاریخ رأیشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳
شماره دادنامه۱۰۷

بسمه تعالی

دادنامه : ۱۰۷

مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

شاکی : مهدی مروی

طرف شکایت : معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

گردشکار

خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع

مدیر کل منابع انسانی و پشتیبانی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی طی بخشنامه شماره ۱۸۹۶/۲۰۹/د مورخ ۲۱/۵/۱۳۹۱ خطاب به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی در رابطه با تبدیل وضع استخدامی کارکنان ایثارگر مشمول بند و ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه ... مصوب ۱۳۸۹ از قراردادی ، پیمانی یا آزمایشی به رسمی قطعی تعیین تکلیف کرده و فقط از محل سهمیه ۲۵ درصدی فرزندان شهدا امکانپذیر دانسته و در بند ۳ بخشنامه ( قسمت سوم ) در خصوص تبدیل وضع سایر کارکنان ایثارگر که قبل از آغاز برنامه پنجم توسعه به استخدام در آمده اند اعلام نموده : با رعایت مقررات قانونی قبلی امکانپذیر است که دستورالعمل آن به زودی تدوین و ابلاغ خواهد شد . در واقع از شمول ماده ۴۴ قانون مذکور خارج دانسته است . شاکی ادعا دارد این قسمت از بخشنامه مخالف بند و ماده ۴۴ همان قانون و اصلاحیه آن می باشد چون قانون عام بوده و شامل کلیه ایثارگران اعم ازاینکه قبل از برنامه پنجم یا بعد از آن استخدام شده اند می گردد درخواست ابطال آن را دارد .

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

دفتر امور حقوقی وزارت بهداشت با ارسال لایحه دفاعیه واصله به شماره ۴۰/۱۰۷ مورخ ۱۸/۱/۹۳ اعلام نموده : ۱ مطابق بند و ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه اصلاحی ۱۸/۱۱/۹۰ کلیه دستگاه های اجرائی مکلفند حداقل ۲۵% نیازهای استخدامی خود را از میان ایثارگران واجد شرایط مشمول قانون یاد شده تأمین و استخدام نمایند بنابراین فقط شامل مستخدمین جدید می باشد .

۲ معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور در پاسخ به استعلام وزارت بهداشت طی نامه شماره ۴۹۴۶۹/۹۰/۲۲۴/ د مورخ ۱۸/۱۰/۹۰ اعلام نموده : استخدام واجدین شرایط از آغاز برنامه پنجم از ابتدا به صورت قطعی بوده لکن تبدیل وضع کارکنان ایثارگر که قبلا استخدام شده اند فقط با رعایت مادتین ۴۵ و ۴۶ ق م خ ک یا تبصره ۲ ماده ۵۷ قانون برنامه پنجم توسعه ... امکانپذیر است و تبدیل وضع آنان وفق بند و ماده ۴۴ امکانپذیر نیست . وزارتخانه از معاونت یاد شده تبعیت نموده است . تقاضای رد شکایت را نموده اند .

نظریه تهیه کننده گزارش

با عنایت به متن بند و ماده ۴۴ ق برنامه پنجم توسعه ... مصوب ۱۳۸۹ و دو فقره اصلاحی بند مذکور در تاریخهای ۱۸/۱۱/۹۰ و ۱۴/۸/۹۱ که ناظر بر تأمین نیازهای استخدامی بالفعل دستگاه های اجرائی و استخدام ابتدائی داوطلبین واجد شرایط قانونی بوده و اینکه قوانین بعد از ۱۵ روز از تاریخ انتشار لازم الاجرا هستند مگر اینکه خود قانون عطف بماسبق گردد یا تاریخ اجرائی خاص تعیین نماید و در ما نحن فیه تاریخ مشخص تعیین نکرده و عطف به ماسبق

نمی گردد لذا شامل تبدیل وضع مستخدمین سابق نخواهد شد و بخشنامه مغایرتی با قوانین ندارد .

با تذکر اینکه بخشنامه معترض عنه از حیث اینکه مستندا به نظریه معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور صادر گردیده و با فرض ابطال آن بخشنامه ها و نظریات استنادی قابل اجرا خواهند بود و موضوع بخشنامه مورد شکایت منتفی نخواهد شد و اثری بر ابطال آن مترتب نخواهد شد بنابراین قابل طرح در هیأت عمومی نمی باشد .

امضاء تهیه کننده گزارش : سید کاظم موسوی

موضوع در جلسه مورخ ۱۹ / ۷ / ۹۳ هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی مطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

اعضاء هیأت به اتفاق آراء عقیده دارند

با عنایت به متن بند و ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه ... مصوب ۱۳۸۹ و دو فقره اصلاحیه بند مذکور در تاریخهای ۱۸/۱۱/۹۰ و ۱۴/۸/۹۱ مبنی بر اینکه کلیه دستگاههای اجرائی مکلفند در چهارچوب سهمیه استخدامی و جایگزین نیروهای خروجی خود حداقل ۲۵ درصد نیازهای استخدامی خود را از میان ایثارگران موضوع بند و ماده ۴۴ قانون مذکور که از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران معرفی می شوند تأمین و به استخدام آنان از محل مجوزهای مربوط و پست های بدون متصدی اقدام و از ابتدا آن را به صورت قطعی استخدام نمایند . کلا ناظر بر استخدامهای ابتدائی و جدید بوده و منصرف از کارکنان ایثارگری که قبلا بصورت غیر رسمی استخدام شده و درخواست تبدیل وضع استخدامی به رسمی را دارند می باشد لذا اکثریت بیش از ۴/۳ اعضای حاضر ( ۹ نفر از ۱۲ نفر ) بخشنامه شماره ۱۸۹۶/۲۰۹/د مورخ ۲۱/۵/۹۱ را غیرقابل ابطال تشخیص ، لذا باستناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت صادر و اعلام می گردد رأی صادره ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض است .

نظریه اقلیت

با ملاحظه اطلاق بند و ماده ۴۴ و اصلاحیه های آن که شامل ایثارگران واجد شرایط اعم از مستخدمین جدید یا مستخدمین سابق که باید تبدیل وضع یابند شامل می گردد از طرفی کارکنان سابق نسبت به مستخدمین جدید اولویت دارند لذا بخشنامه را قابل ابطال تشخیص دادند .

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10125

مواد مرتبط