واکاوی فقهی موضوع حد مسکر و مجازات تکرار آن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، از احتیاط بی‌مورد تا احتیاط ننمودن

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ آوریل ۲۰۲۵، ساعت ۱۸:۵۰ توسط پریسا رنجبر (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{نشریه پژوهش حقوق کیفری|عنوان=واکاوی فقهی موضوع حد مسکر و مجازات تکرار آن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، از احتیاط بی‌مورد تا احتیاط ننمودن|نویسنده=احمد حاجی ده آبادی|نویسنده دوم=مهدی نارستانی|محور موضوعی=حقوق کیفری|محور موضوعی دوم=فقه اسل...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
پژوهش حقوق کیفری
عنوانواکاوی فقهی موضوع حد مسکر و مجازات تکرار آن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، از احتیاط بی‌مورد تا احتیاط ننمودن
نویسندهاحمد حاجی ده آبادی
مهدی نارستانی
محور موضوعیحقوق کیفری
فقه اسلامی
سال نشر۱۴۰۳
منتشر شده درنشریه پژوهش حقوق کیفری
دوره۱۲
شماره۴۷
دانلود مقاله[ دانلود از سایت نشریه]


واکاوی فقهی موضوع حد مسکر و مجازات تکرار آن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، از احتیاط بی‌مورد تا احتیاط ننمودن عنوان مقاله ای از احمد حاجی ده آبادی و مهدی نارستانی است که در تیر ماه 1403 و در شماره 47 از فصلنامه پژوهش حقوق کیفری منتشر شده است.

چکیده

استعمال و استفاده مسکر از گناهانی است که در آیات و روایات متعددی زشتی و حرمت آن بیان و تأکید شده است و مجازات شرب آن هشتاد ضربه شلاق بیان‌شده است. پس از انقلاب قانون‌گذار بر اساس اصل چهارم قانون اساسی به جرم‌انگاری این جرم در قانون حدود و قصاص و مقررات آن مصوب ۱۳۶۱ و قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰ و قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ پرداخت. قانون اخیر نسبت به دو قانون سابق تغییراتی را در این زمینه ایجاد نموده است که اهم آن‌ها حدانگاری مصرف مسکر بجای خصوص خوردن و آشامیدن و حکم به قتل برای تکرار این جرم حدی دربار چهارم به‌جای بار سوم است. در این پژوهش با بهره‌گیری از منابع و آرای فقهی به تحلیل نکات مرتبط به تحقق موضوع حد مسکر و مجازات تکرار شرب یا مصرف مسکر پرداخته شده است. درمجموع باتوجه‌به مبانی فقهی به نظر می‌رسد هر دو تغییر نادرست است و تغییر اول احتیاط ننمودن در جایی است که باید احتیاط نمود و تغییر دوم احتیاط بی‌جاست در جایی که نباید احتیاط نمود.

کلیدواژه‌ها

مواد مرتبط