امکان‌سنجیِ حمایت از الگوریتم‌هایِ به کار رفته در هوش مصنوعی در قالبِ کپی‌رایت: مطالعۀ تطبیقی در اتحادیۀ اروپا و آمریکا

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ مهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۸:۰۱ توسط Amirmydan (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{نشریه تحقیقات حقوقی|عنوان=امکان‌سنجیِ حمایت از الگوریتم‌هایِ به کار رفته در هوش مصنوعی در قالبِ کپی‌رایت: مطالعۀ تطبیقی در اتحادیۀ اروپا و آمریکا|نویسنده=سعید حببیبا|نویسنده دوم=گلریز مهردار قائم مقامی|محور موضوعی=حقوق مالکیت فکری|سال نش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
تحقیقات حقوقی
عنوانامکان‌سنجیِ حمایت از الگوریتم‌هایِ به کار رفته در هوش مصنوعی در قالبِ کپی‌رایت: مطالعۀ تطبیقی در اتحادیۀ اروپا و آمریکا
نویسندهسعید حببیبا
گلریز مهردار قائم مقامی
محور موضوعیحقوق مالکیت فکری
سال نشر۱۴۰۱
منتشر شده درنشریه تحقیقات حقوقی
دوره۲۵
شماره۱۰۰
دانلود مقالهدانلود از سایت نشریه


امکان‌سنجیِ حمایت از الگوریتم‌هایِ به کار رفته در هوش مصنوعی در قالبِ کپی‌رایت: مطالعۀ تطبیقی در اتحادیۀ اروپا و آمریکا عنوان مقاله ای از سعید حبیبا و گلریز مهردار قائم مقامی است که در اسفند سال 1401 و در دوره 25 و شماره 100 فصلنامه تحقیقات حقوقی منتشر شده است.

چکیده

مادۀ خام و اولیۀ هر هوش مصنوعی الگوریتمی است که به عنوانِ خوراک (ورودی) به آن داده می‌شود و از این الگوریتم فرآیندها یا فرآورده‌هایی (خروجی) خلق و یا حاصل می‌شود. پرسشِ اصلی این است که آیا از الگوریتم‌هایِ جانمایی شده در هوش مصنوعی می‌توان در قالبِ نظامِ کپی‌رایت حمایت به عمل آورد؟ مطالعۀ تطبیقی در اتحادیۀ اروپا و ایالت متحدۀ آمریکا نشان می‌دهد که نظر به انواع و کارکردِ متنوعی که الگوریتم‌ها دارند به تفکیک و حسبِ مورد دارای درجه‌ای از اصالت و خلاقیت هستند و صرفِ دارا بودنِ بعدِ فنیِ آن‌ها نمی‌تواند نافیِ استحقاقِ آن‌ها در قابلیت حمایت تحت نظام کپی‌رایت باشد. قانون‌گذارِ ایران در خصوص چنین موضوعی مسکوت است لذا در این نوشتار با روشی تحلیلی-توصیفی و نیز با استفاده از تجربۀ کشورهایِ اتحادیۀ اروپا و امریکا، در صددِ استخراجِ قاعده‌ای هستیم که بر مبنایِ آن بتوانیم الگوریتم‌هایِ قابل حمایت تحت پوشش کپی‌رایت را در نظامِ حقوقیِ ایران مورد شناسایی قرار دهیم.

کلیدواژه‌ها