بررسی شرط ذی نفع نبودن شاهد در مورد شهادت دوست صمیمی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۵۸ توسط Amirmohammadkarimpor (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''بررسی شرط ذی نفع نبودن شاهد در مورد شهادت دوست صمیمی''' نام مقاله ای از مرتضی رحیمی و سمیه سلیمانی است که در شماره 50 (مرداد 1401) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است. == چکیده == بر اساس این پژوهش که با روش توصیفی و تحلیلی انجام یافته ، با تو...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

بررسی شرط ذی نفع نبودن شاهد در مورد شهادت دوست صمیمی نام مقاله ای از مرتضی رحیمی و سمیه سلیمانی است که در شماره 50 (مرداد 1401) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است.

چکیده

بر اساس این پژوهش که با روش توصیفی و تحلیلی انجام یافته ، با توجه به شرط «ذی نفع نبودن شاهد» برخی از فقهای اسلامی شهادت دوست صمیمی را در مورد دوست خود، نپذیرفته اند ؛ همچنین ماده 177قانون مجازات اسلامی ، درباره شرایط شاهد ، از جمله ذی نفع نبودن، گفته است:«شرایط موضوع این ماده باید توسط قاضی احراز شود.» ، لذا قاضی درباره شهادت دوست صمیمی باید دیگر قراین و امارات را بررسی دقیق کند . از نگاه فقهی نیز شرط« در مظان اتهام نبودن شاهد» ، بر عدم پذیرش شهادت دوست صمیمی دلالت ندارد، زیرا: 1- گاهی در دوستی افراد شائبه جلب منفعت یا دفع ضرر نیست. 2- عدالت دوست ، بویژه اگر دوستی وی به خاطر خدا باشد، جلو شهادت نادرست او را می گیرد . 3- گرچه خویشاوندان ذی نفع هستند، اما شهادت آنها پذیرفته می شود. به طریق اولی شهادت دوستان باید پذیرفته شود. 4- شهادت در فرضی «در مظان اتهام » می باشد که شرع به آن تصریح کند، اما درباره شهادت دوست چنین تصریحی وجود ندارد.5- فقهاء تنها شش مورد از مصادیق «در مظان اتهام بودن» را ذکر نموده اند ، لذا به دلیل «عمومات لزوم پذیرش شهادت عادل» شهادت هایی که ذی نفع بودن شاهد در آنها مشکوک است، پذیرفته می شوند.

کلیدواژه ها

  • شهادت
  • دوست صمیمی
  • ذی نفع نبودن

مواد مرتبط