شرع‌گرایان و قانون در عصر انقلاب مشروطه ایران: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''شرع‌گرایان و قانون در عصر انقلاب مشروطه ایران''' نام مقاله ای است از محمد راسخ و فاطمه بخشی زاده که در شماره صد و یک دوره 82(بهار 1397) مجله حقوقی دادگستری منتشر شده است. == چکیده == بیش از یک سده پیش انقلابی بزرگ در ایران رخ داد که هدف اصلی­اش...» ایجاد کرد)
 
(+ 6 categories using HotCat)
 
خط ۱۳: خط ۱۳:
* بدعت
* بدعت
* استحسان عقلی
* استحسان عقلی
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1397]]
[[رده:مقالات مجله حقوقی دادگستری]]
[[رده:مقالات شماره صد و یک مجله حقوقی دادگستری]]
[[رده:مقالات محمد راسخ]]
[[رده:مقالات فاطمه بخشی زاده]]
[[رده:مقالات حقوق عمومی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۰۵

شرع‌گرایان و قانون در عصر انقلاب مشروطه ایران نام مقاله ای است از محمد راسخ و فاطمه بخشی زاده که در شماره صد و یک دوره 82(بهار 1397) مجله حقوقی دادگستری منتشر شده است.

چکیده

بیش از یک سده پیش انقلابی بزرگ در ایران رخ داد که هدف اصلی­اش استقرار حکومت مبتنی بر قانون بود. بنابراین، مفهوم قانون از مفاهیم بنیادین و در عین حال، چالش‌برانگیز در نهضت مشروطه­خواهی ایران بوده است. اهمیت موضوع به آن اندازه است که شاید بتوان ریشه بحران مشروطیت در ایران را عدم توفیق در ارائه مفهومی روشن از قانون دانست. مانع جدی در این زمینه، وجود مفهوم و نظام قدیمی شرع بود که در بادی امر جایی برای قانون باز نمی­گذاشت. متفکران شرع­گرا دو رویکرد متفاوت به نسبت میان قانون و شرع اتخاذ نمودند: سازگاری و عدم سازگاری. رویکرد سازگاری نه تنها تلفیق و گاه یکسانی را میان احکام قانونی و شرعی ممکن می­دانست، بلکه در نهایت اولویت را به قانون و اقتضائات آن می­داد. یکی از اختلافات اساسی به «مرجع قانون­گذاری» باز می­گشت. شرع­گرایان، در آخر، وضع قانون بشری را پذیرفتند. اما این پذیرش باب اختلاف و مباحثات را در خصوص خاتمیت پیامبر اسلام (ص)، بدعت و استحسان عقلی گشود. مقاله پیش رو، در پی آن است که مفهوم قانون را از دیدگاه متفکران شرع‌گرا در عصر مشروطه ایران، با استفاده از اسناد و آثار آن دوران، بررسی و تحلیل نماید. این تحلیل، زمینه فکری و تاریخی مشکل مشابه و همچنان حل­ناشده را در نظام حقوقی پس از انقلاب اسلامی در کشور فراهم می­ آورد.

کلیدواژه‌ها

  • مفهوم قانون
  • انقلاب مشروطه ایران
  • شرع
  • متفکران شرع گرا
  • خاتمیت پیامبر
  • بدعت
  • استحسان عقلی