عقلانیت جنایی؛ محدودیتها و چالشها (با تأکید بر جرائم خشونتبار)
«عقلانیت جنایی»؛ محدودیتها و چالشها (با تأکید بر جرائم خشونتبار) نام مقاله ای از فرهاد اللّٰهوردی و علی مهرابی که در شماره هفدهم (تابستان 1398) نشریه آموزه های حقوق کیفری منتشر شده است.
چکیده
نظریه انتخاب عقلانی در زمینۀ علوم جنایی که در این مقاله از آن به «عقلانیت جنایی» تعبیر میکنیم، به مثابه یک فراروایت، مسئله محاسبهگری را به تمامی بزهکاران تعمیم داده؛ به شکلی که همواره راهکار پیشگیری از وقوع جرم و پاسخدهی مناسب به آن را افزایش هزینههای ارتکاب جرم میداند. امروزه به علت بروز ناکارایی در رویکردهای مبتنی بر بازدارندگی، تردیدهای زیادی نسبت به پیشفرض بنیادین آن، یعنی نظریه انتخاب عقلانی نیز وارد شده است. با وجود این تردیدها به نظر میرسد که همچنان هسته مرکزی نظریه انتخاب عقلانی با منطق قانونگذاری کیفری در بسیاری از نظامهای حقوقی گره خورده و این نظریه است که سیاستهای کنترل جرم را هدایت میکند.
ما در این نوشتار با رویکردی انتقادی، به دنبال توضیح محدودیتهای نظریه انتخاب عقلانی در حوزه علوم جنایی بوده و برای انضمامی کردن بیشتر بحث بر جرائم خشونتبار تمرکز میکنیم. حوزه جرائم خشونتبار با وجود آنکه خود آماج اصلی سیاست و برنامههای برآمده از نظریه انتخاب عقلانی است، به خوبی میتواند محدودیتهای این نظریه را بازنمایی کند. نتیجه نقد دقیق و همهجانبه «تلقی رایج» از نظریه انتخاب عقلانی، بازخوانی «سیاستهای رایج کنترل جرم» است. در پرتو این نقد و درک محدودیتهاست که خوانشهای جدید از این نظریه، امکان طرح مییابند.
کلید واژه ها
- انتخاب عقلانی
- جرائم خشونتبار
- شناخت
- حسابگری مجرمانه
- بازدارندگی