رای دادگاه درباره استرداد هدایای دوران زوجیت (دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۰۲۲۱۵۰۱۷۷۸)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۰۲۲۱۵۰۱۷۷۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۱۲/۲۸
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعاسترداد هدایای دوران زوجیت
قاضیطاهری
محمد عشقعلی
جمشیدی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره استرداد هدایای دوران زوجیت: با وحدت ملاک از مواد ۱۰۳۷ و ۱۰۳۸ قانون مدنی که طرفین در فرض به هم خوردن نامزدی حق استرداد هدایا را دارند به قیاس اولویت آنچه در زمان رابطه زوجیت به اعتبار رابطه مذکور طرفین به هم داده باشند با انحلال رابطه زوجیت حق استرداد آن برای طرف مقابل وجود دارد.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی م.ش. به طرفیت ل.ر. به خواسته صدور حکم الزام خوانده به استرداد عین طلاجات نظر به اینکه اموال موردادعای خواهان در زمان زوجیت برای خوانده خریداری تحویل گردیده است با فرض صحت ادعای مذکور چون قصد و اراده طرفین مبنی بر امانی بودن طلاجات مذکور نبوده و دلیلی از سوی خواهان مبنی بر اینکه ید خوانده نسبت به طلاجات ادعایی امانی بوده که با تحقق طلاق یا در زمان مشخص شده خوانده (زوجه) مکلف به استرداد آن ها باشد بنابراین برخلاف ادعای امانی بودن طلاجات موردادعا قصد و اراده طرفین تملیک آن اموال به خوانده بوده و دلیلی از سوی خواهان مبنی بر بطلان این اراده ابراز نشده تا خوانده ملزم به استرداد آن باشد بنابراین وظیفه اصلی دادگاه در رسیدگی به اختلافات اصحاب دعوی کشف اراده بوده و نه وضع آنکه در مانحن فیه قصد و اراده طرفین نیز مبنی بر امانت نبوده است تا خوانده ملزم به انجام خواسته باشد لذا دادگاه دعوی مطروحه را غیرثابت دانسته به استناد ماده ۱۹۷ قانون آ.د.م. حکم به بطلان آن صادر و اعلام می نماید رأی در فرجه ۲۰ روزه پس از ابلاغ در دادگاه استان قابل تجدیدنظر می باشد.

رئیس شعبه ۱۲۸ دادگاه عمومی حقوقی تهران طاهری

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ش. به طرفیت خانم ل.ر. نسبت به دادنامه شماره ۹۲۶ مورخ ۱۹/۸/۹۲ شعبه ۱۲۸ دادگاه حقوقی تهران که مطابق دعوای تجدیدنظرخواه به خواسته الزام به استرداد طلاجات با این استدلال که خواهان اصلی دلیلی بر امانی بودن موضوع خواسته ارائه ننموده حکم بر بطلان دعوی صادر گردیده دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و لوایح تقدیمی ازآنجاکه زوجین هر یک واجد شخصیت حقیقی مستقل می باشند و می تواند دارای مالکیت مستقل از هم داشته باشند لذا چنانچه قصد بر تملیک موضوع خواسته باشد باید در چارچوب قواعد حقوقی انجام شود و ازآنجاکه اصل بر عدم تبرع می باشد و هم دلیل موجهی مبنی بر تبرعی موضوع خواسته و یا تملیک از طرف تجدیدنظر خوانده باشد ارائه نگردیده و با وحدت ملاک از ماده ۱۰۳۷ و ۱۰۳۸ قانون مدنی که طرفین در فرض به هم خوردن نامزدی حق استرداد هدایا را دارند اولویت آنچه در زمان رابطه زوجیت به اعتبار رابطه مذکور طرفین به هم داده باشند با انحلال رابطه زوجیت حق استرداد آن برای طرف مقابل وجود دارد فلذا ازاین جهت رأی معترض عنه شایسته تأیید نبوده با نقض آن مستند به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی و توجها به اینکه موضوع خواسته در زمره حقوق زمان زوجیت مانند نفقه نمی باشد لذا حکم بر محکومیت تجدیدنظر خوانده به استرداد اقلام دوازده گانه موضوع ردیف ۱ الی ۱۲ ص ۱۱ پرونده به عنوان اموال خاص قابل انتفاع برای زوجه در حق تجدیدنظرخواه صادر و اعلام می نماید نسبت به مابقی موضوع خواسته به لحاظ اینکه سایر اموال در زمره اموال خاص زوجه می باشد و به لحاظ عدم کفایت ادله حکم بر بطلان دعوی صادر و اعلام می نماید . رأی دادگاه قطعی است.

رئیس شعبه ۱۵ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه

عشقعلی جمشیدی

مواد مرتبط