رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره ادعای جدید در مرحله ی تجدیدنظر

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۶۸۰۰۸۵۱
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۰۹۰۶۸۰۰۸۵۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۰۶/۱۰
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۸ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعادعای جدید در مرحله ی تجدیدنظر
قاضیحسن عباسیان
اللهیاری
کریمپور نطنزی

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره ادعای جدید در مرحله ی تجدیدنظر: ادعای جدید در مرحله تجدیدنظر مسموع نخواهد بود بنابراین مطالبه بخشی از مهریه که در مرحله بدوی مطالبه نشده است، ضمن تجدیدنظرخواهی نسبت به دعوای طلاق قابلیت استماع ندارد.

رأی خلاصه جریان پرونده

آقای ر.س. به وکالت از آقای ح.ج. در تاریخ ۱۷/۱۰/۹۰ دادخواستی به طرفیت خانم م.د. تسلیم دادگاه نموده است و در آن با استناد ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی تقاضای گواهی عدم امکان سازش نموده است و توضیح داده که در تاریخ ۳/۹/۸۸ خوانده به عقد دائم خواهان درآمده است و به علت بیماری زوجه و این که باردار نمی شود و مشکلات ناشی از بیماری تقاضای خواسته را نموده است. دادگاه اقداماتی را انجام داده است: از جمله در تاریخ ۲۱/۱/۱۳۹۱ با حضور طرفین و نیز وکیل زوج تشکیل جلسه داده است. زوجه عدم تمایل خود را به طلاق اعلام نموده است و اظهار داشته بیماری ندارد و مهریه خود را از طریق اجرای ثبت اقدام نموده است. دادگاه مورد را به داوران زوجین ارجاع نموده است که نظریه داوران دال بر عدم سازش آن ها می باشد. سرانجام رأی شماره ۲۴۸/۹۱ ۱۹/۲/۹۱ از شعبه ۲۵۳ دادگاه خانواده تهران صادر شده است. در این رأی به استناد ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی گواهی عدم امکان سازش با شرایط مندرج در رأی صادر شده است من جمله در این رأی آمده که مهریه مشارالیها از طریق اجرای ثبت اقدام شده است و جهیزیه در تصرف زوجه می باشد. زوجه توسط وکیل خود نسبت به این رأی تجدیدنظرخواهی نموده است در لایحه منضم به دادخواست تجدیدنظرخواهی اظهار داشته ۲۵۰ عدد از ۷۱۴ عدد سکه مربوط به مهریه که از طریق اجرای ثبت اقدام شده بود دریافت نشده و تقاضای مهریه مسترد شده و پرونده در این قسمت در اجرای ثبت مختومه شده است و لذا تقاضا نموده که طبق قانون باید قبل از اجرای صیغه طلاق پرداخت شود و نهایتا به شرح مذکور در لایحه مزبور تقاضای اقدام قانونی را نموده است. آقای ر.س. به وکالت از زوجه با تقدیم لایحه اظهار داشته زوجه از طریق اجرای ثبت مهریه خود را مطالبه نموده که منجر به توقیف آپارتمان مسکونی موکل شده است و به مزایده گذاشته شده است و موکل ممنوع الخروج گردیده است و ماهیانه از حقوق موکل کسر می شود و در ضمن بعد از این که حکم از دادگاه بدوی صادر شده است، مشارالیها در خصوص مطالبه ۲۵۰ عدد سکه مهریه آن را مسترد نموده است و مطابق قانون در این مرحله نمی تواند چنین دعوایی را طرح نماید و نهایتا تقاضای ابرام رأی را نموده است که پس از اقدامات معموله دادنامه مورد فرجامی صادر و در آن دادنامه بدوی تأیید شده است. زوجه توسط وکیل خود نسبت به این رأی فرجام خواهی نموده است و به شرح مذکور در آن تقاضای اقدام قانونی نموده است و زوج توسط وکیل خود با تقدیم لایحه جوابیه و با تکرار مطالب گذشته تقاضای ابرام رأی را نموده است. پرونده جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

ماحصل مورد این است که آقای ر.س. به وکالت از ح.ج. دادخواستی به طرفیت خانم م.د. تسلیم دادگاه نموده و در آن تقاضای گواهی عدم امکان سازش نموده است که پس از اقدامات معموله، رأی شماره ۲۴۸/۹۱ ۱۹/۲/۹۱ از شعبه ۲۵۳ دادگاه خانواده تهران صادر شده است. در این رأی به استناد ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، گواهی عدم امکان سازش با شرایط مندرج در رأی صادر شده است و در خصوص مهریه تصریح شده که زوجه از طریق اجرای ثبت اقدام نموده است. نسبت به این رأی تجدیدنظرخواهی شده است اساس تجدیدنظرخواهی این است که با طلاق موافق نیست و ۲۵۰ عدد سکه از ۷۱۴ عدد سکه مورد مهریه که در اجرای ثبت اقدام شده بود مسترد شده است و تقاضای مهریه مزبور را نموده است. زوج در دفاع اظهار داشته زوجه از طریق اجرای ثبت اقدام نموده که موجب توقیف آپارتمان وی شده و نیز ممنوع الخروج شده است و ماهیانه از حقوق وی نیز کسر می شود و نیز در زمان صدور رأی مشارالیها تقاضای خود را در خصوص ۲۵۰ عدد مهریه مسترد ننموده بود و بعد از صدور رأی چنین اقدامی را کرده است و مطابق قانون در این مرحله نمی تواند ادعای جدیدی مطرح کند بلکه باید یا از طریق اجرای ثبت مجددا اقدام و یا به صورت علیحده به محاکم دادگستری دادخواست تسلیم نماید که نهایتا دادنامه مورد فرجامی صادر شده است. زوجه توسط وکیل خود نسبت به این رأی به شرح مطالب گذشته فرجام خواهی نموده است و اساس فرجام خواهی وی نسبت به ۲۵۰ عدد سکه از مهریه خود (مهریه ۷۱۴ عدد سکه بهار آزادی است) می باشد و ادعا نموده که باید در زمان اجرای صیغه طلاق پرداخت نماید. هیأت شعبه اوراق پرونده من جمله صفحه اول پرونده دلالت بر این دارد که زوجه جهت مطالبه ۷۱۴ عدد سکه بهار آزادی موضوع مهریه خود در ۳/۹/۱۳۸۸ از طریق اجرای ثبت اقدام نموده است که موجب بازداشت مازاد دوم پلاک ثبتی ۶۸۶۶۸ فرعی از ۸۸ اصلی شده و نیز زوج ممنوع الخروج شده است که بعد از صدور رأی بدوی در تاریخ ۱۷/۳/۱۳۹۱ تقاضای مختومه شدن اجراییه نسبت به ۲۵۰ عدد سکه را نموده است و با توجه به اظهارات زوجه فرجام خواه ; در تاریخ ۲۱/۱/۹۱ در دادگاه بدوی (صفحه ۲۶ پرونده) اعلام داشته که از طریق اجرای ثبت نسبت به مهریه خود اقدام نموده است. در واقع مطالبه مهریه خود را با توجه به اجراییه مزبور ننموده است که بعد از صدور رأی، با استرداد تقاضا نسبت به ۲۵۰ عدد سکه در این مرحله، تقاضای مهریه مزبور را نموده است همان طور که وکیل زوج ایراد نموده است ادعای جدید در مرحله تجدیدنظر مسموع نخواهد بود و مورد مذکور نیز از موارد مصرح در ماده ۳۶۲ قانون آیین دادرسی مدنی نمی باشد، بنابراین فرجام خواه و وکیل وی دلیلی که موجب نقض رأی شود ارائه نداده است و مستندا به ماده ۳۷۰ قانون آیین دادرسی مدنی با رد دعوی فرجامی رأی فرجام خواسته را ابرام می نماید و پرونده به دادگاه محترم صادر کننده رأی قطعی اعاده می شود.

شعبه ۸ دیوان عالی کشور مستشار عضو معاون

عباسیان اللهیاری کریمپور نطنزی