رای دادگاه درباره تلقی تاریخ تسلیم رأی داوری به منزله تاریخ انشای رأی (دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۰۲۲۱۵۰۰۰۷۳)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۰۲۲۱۵۰۰۰۷۳
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۰۲/۰۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعتلقی تاریخ تسلیم رأی داوری به منزله تاریخ انشای رأی
قاضیامیدواری
محمد عشقعلی
جمشیدی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره تلقی تاریخ تسلیم رأی داوری به منزله تاریخ انشای رأی: به دلیل این که رأی داور جزو اسناد عادی محسوب می شود و این امکان وجود دارد که رأی خارج از مهلت مقرر اصدار یافته و تاریخ صدور به قبل از انقضای مهلت تعیین شده باشد، لذا مقنن به ضرورت تسلیم رأی داور اشاره نموده و آن را به عنوان تاریخ انشای رأی قلمداد کرده است.

رأی دادگاه بدوی

با التفات به کلیه اوراق پرونده و رسیدگی های به عمل آمده، دعوی اقامه شده خواهان ها مبنی بر ابطال رأی داوری مورخ ۱۸/۷/۱۳۹۰ ثبت شده به شماره... مطروحه در پرونده کلاسه ۹۰/۲۶/۷۹۰ این شعبه مآلا وارد و عقیده دادگاه متکی به ادله قانونی می باشد زیرا اولا برابر تبصره ماده ۴۸۴ از قانون آیین دادرسی مدنی مدت اعلان نظر داور ۳ ماه و ابتدای آن از روزی است که موضوع برای انجام امر داوری به داور ابلاغ شود در توافقنامه مورخ ۱۴/۱۰/۱۳۷۰ مدت خاصی برای اظهار نظر داور تعیین نشده است. ثانیا ماده ۴۸۵ از همان قانون اشعار می دارد چنانچه طرفین در قرارداد داوری طریق خاصی برای ابلاغ رأی داوری پیش بینی نکرده باشند داور مکلف است رأی خود را به دفتر دادگاه ارجاع کننده دعوی به داوری یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوی را دارد تسلیم نماید، آنچه از ماده مزبور مستفاد می گردد این است که رأی داور جزو اسناد عادی محسوب می شود و این امکان وجود دارد که رأی خارج از مهلت مقرر اصدار یافته و تاریخ صدور به قبل از انقضای مهلت معین شده باشد لذا مقنن به ضرورت تسلیم رأی داور اشاره نموده و آن را به عنوان تاریخ انشای رأی قلمداد کرده است ماده ۴۸۹ از قانون استنادی، ضمن احصاء نمودن موارد بطلان رأی داوری و در بند ۴ آن قید می کند ...رأی داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد... ; که با توجه به ماده مزبور، مقنن رأی داوری که پس از مدت داوری که در مانحن فیه سه ماه بوده صادر و تسلیم گردد را باطل دانسته است، در پرونده حاضر وکیل خواندگان به تاریخ ۲۵/۵/۱۳۹۰ از داور درخواست صدور رأی و رسیدگی به اختلافات را نموده است و داور حسب ذیل رأی صادره به تاریخ صدور را ۱۸/۷/۱۳۹۰ اعلام داشته و تاریخ درخواست ابلاغ رأی داور ۱۱/۱۱/۱۳۹۰ می باشد بنابراین تسلیم رأی داور خارج از مهلت داوری بوده و لذا داگاه به استناد بند ۴ از ماده ۴۸۹ قانون مذکور رأی داوری موضوع بحث را باطل اعلام می نماید. ثالثا دعوی بطلان رأی داور اساسا نباید علیه داور مطرح شود و یا داور جزو خواندگان قلمداد شود، زیرا داور قانونا شخص بی طرفی است و در اختلافات طرفین ذی نفع محسوب نمی شود تا دعوی بطلان علیه او مطرح شود کما اینکه دعوی تجدیدنظرخواهی هم صحیح نیست علیه قاضی صادر کننده رأی مطرح شود و عملا هم مطرح نمی شود، بنابراین طرح دعوی بطلان رأی علیه داور اقدامی غیرقابل توجیه و اساسا باطل بوده و دخالت داور نیز که در ادامه آن عمل باطل صورت گرفته غیر موجه و باطل است در نتیجه دادگاه دعوی اقامه شده را بر مبنای آنچه که قلم گرفته شد قابل استماع ندانسته و آن را مردود اعلام می نماید مع الوصف بیان می دارد رأی اصداری حضوری و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر مرکز استان می باشد.

رئیس شعبه ۲۶ دادگاه های عمومی حقوقی امیدواری

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم ها ف. و ز.ر. به طرفیت آقایان ح. غ. ف. و... خانم ها ص.ر. و ز.س. نسبت به دادنامه شماره ۴۸۷ مورخ ۳۱/۵/۹۱ شعبه ۲۶ دادگاه حقوقی تهران که مطابق آن دعوی ابطال رأی داوری به لحاظ خارج بودن رأی داوری از موعد قانونی منتهی به صدور حکم ابطال گردیده و در مورد داور آقای ح.ط. دعوی ابطال رأی غیرقابل استماع دانسته دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و لوایح تقدیمی و توجها عدم تعیین نحوه ابلاغ رأی داوری و حاکمیت ماده ۴۸۵ قانون آیین دادرسی مدنی بر موضوع ایراد موجه و مؤثری بر استدلال دادگاه مبنی بر تاریخ صدور رأی در تسلیم رأی به دادگاه جهت ابلاغ وارد نبوده، بنابراین با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه معترض عنه را مستند ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی تأیید و ابرام می نماید. رأی دادگاه قطعی است .

رئیس شعبه ۱۵ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه

عشقعلی جمشیدی