ماده 23 قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ماده ۲۳ قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران: الف – انجام موارد زیر از سوی اشخاص تحت نظارت یا سهامداران مؤثر و مدیران آنها تخلف محسوب میشود. معاون تنظیم گری و نظارت در مقام دادستان انتظامی بانک مرکزی موظف است در صورت مشاهده هر یک از تخلفات، اعمال تنبیهات مذکور در بند ب این ماده را از هیأت انتظامی درخواست کند:

۱– تخلف از احکام این قانون و سایر قوانین مربوط و نیز تخلف از مقررات و تصمیمات بانک مرکزی شامل دستورالعمل ها و بخشنامه ها

۲– تخلف از شرایط و ضوابط مجوزهای صادرشده بانک مرکزی یا نقض هر یک از شرایط و ضوابطی که مجوزهای مذکور بر اساس آنها صادر شده است.

۳– تخلف از مفاد اساسنامه شخص تحت نظارت

۴– تخلف از تعهدات ارائه شده به بانک مرکزی در مورد انجام اقدامات اصلاحی

۵– هرگونه رفتار شخص تحت نظارت که به تشخیص معاون تنظیم گری و نظارت می تواند به ناترازی وی یا سایر اشخاص تحت نظارت یا اخلال در نظام پرداخت کشور منتهی شود.

۶– عدم رعایت ضوابط تنظیم و نگهداری صحیح دفاتر، حسابها، اطلاعات و صورتهای مالی مطابق با مقررات و دستورالعمل های ابلاغی بانک مرکزی و عدم ارائه به موقع، صحیح و کامل دادهها، اطلاعات، صورتهای مالی و گزارشها به بانک مرکزی

۷– مشارکت حقوقی یا سرمایه گذاری مستقیم و بنگاهداری مؤسسه اعتباری خارج از ضوابط و حدودی که بانک مرکزی با رعایت و در چهارچوب قوانین اعلام می کند.

۸– خودداری از ارائه اطلاعات در مواردی که شخص تحت نظارت مکلف به ارائه آن بوده و خودداری از آن به موجب قانون تخلف محسوب شده باشد.

۹– جلوگیری از اعمال نظارت بانک مرکزی یا اخلال در آن از طریق اقداماتی نظیر جلوگیری از حضور بازرسان، ارائه اطلاعات و آمار اشتباه و گمراه کننده، ارائه اطلاعات ناقص، تعلل و تأخیر در ارائه اطلاعات خواسته شده

۱۰– بکارگیری افراد به عنوان عضو هیأت مدیره و هیأت عامل و یا سایر مناصبی که حسب قانون یا مقررات، نیازمند تأییدیه هستند، بدون کسب تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفه ای از بانک مرکزی یا مرجع مربوط

تبصره – حکم این جزء مانع رعایت قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس مصوب ۱۰ /۷ /۱۴۰۱ در مواردی که مشمول قانون مذکور میشوند، نیست.

۱۱– توقف فعالیت بدون عذرموجه

۱۲– ارائه خدمت به اشخاصی که به موجب این قانون یا سایر قوانین، ارائه خدمت به آنها ممنوع است.

۱۳– عدم اجرای درخواست های صندوق ضمانت سپرده ها در مواردی که به موجب این قانون یا قوانین دیگر به صندوق اختیار داده شده است.

۱۴– عدم رعایت سقفهای مذکور در بندهای (۹)، (۱۰) و (۱۱) ماده (۸) این قانون

ب – هیأت انتظامی میتواند با توجه به نوع تخلف و متناسب با آن، شخص تحت نظارت متخلف را به یک یا چند مورد زیر محکوم کند:

۱– اخطار کتبی به شخص تحت نظارت متخلف یا هریک از سهامداران مؤثر و مدیران آن

۲– سلب صلاحیت موقت یا دائم هریک از سهامداران مؤثر و مدیران شخص تحت نظارت

۳– اعمال جریمه نقدی برای سهامداران مؤثر شخص تحت نظارت تا سقف پانصد میلیارد (۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا ده درصد (۱۰%) ارزش روز سهام آنها یا پنج برابر میزان تخلف، هر کدام که بیشتر باشد.

۴– اعمال جریمه نقدی برای مدیران شخص تحت نظارت تا سقف پنجاه میلیارد (۵۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا پنج برابر میزان تخلف هرکدام که بیشتر باشد.

۵– انفصال موقت یا دائم هر یک از اعضای هیأت مدیره، هیأت عامل یا مدیران شخص تحت نظارت از خدمات دولتی و عمومی

۶– اعمال محدودیت یا ممنوعیت در خصوص توزیع سود یا اندوخته بین سهامداران مؤثر توسط شخص تحت نظارت تا سقف پنج سال.

۷– سلب حق رأی سهامدار مؤثر متخلف

۸– سلب حق تقدم ناشی از افزایش سرمایه شخص تحت نظارت برای سهامدار مؤثر متخلف

۹– تعلیق مجوز اشخاص تحت نظارت متخلف حداکثر به مدت سه سال

۱۰– لغو مجوز اشخاص تحت نظارت متخل