ماده 4) قانون توسعه صنعت گاز
ماده ۴) قانون توسعه صنعت گاز مصوب ۱۳۵۱,۰۲,۲۵: درآمد مشارکت های موضوع این قانون از حیث پرداخت مالیات بر درآمد مشمول نرخ و ترتیب و مهلت های رسیدگی مقرر در قانون مالیات های مستقیم ناظربرشرکتهای نفتی خواهد بود و هیچگونه مالیات دیگر و حقوق و عوارضی بشرکتهای مختلط و بسود سهام طرفهای مشارکت موضوع این قانون تعلق نخواهد گرفت جز حقوق و عوارض قابل پرداخت بمقامات دولتی و محلی در مقابل خدمات درخواست شده و یا خدماتی که بطور عموم برای عامه انجام میشود از قبیل عوارض راه، حق آب، عوارض شهرداری و بهداشت و حقوق و عوارض بندری قابل وصول از کشتی ها و مالیات و حقوقی که شامل عموم است از قبیل حق تمبر اسناد و حق الثبت امور حقوقی و بازرگانی و حق الثبت اختراعات و تألیفات.
تبصره ۱ - بدولت اجازه داده می شود تضمین نماید که نرخ مالیات بر درآمد و یا سایر مقررات مربوط به تعیین سود ویژه مشارکتهای موضوع این قانون و طرفهای آنها نامساعدتر از نرخها و مقرراتی نباشد که ناظر بر شرکتهائی است که در ایران بعملیات مربوط به نفت و یا گاز اشتغال دارند.
تبصره ۲ – مالیات متعلق به درآمد حاصل از مشارکتهای موضوع این قانون بر اساس سود ویژه حاصل از عملیات شرکتهای مختلط مزبور تعیین و طبق روش حسابداری معمول صنعت نفت احتساب خواهد شد.
تبصره ۳ – شرکتهای مختلط موضوع این قانون حق خواهند داشت که برای تعیین درآمد ویژه خود آن قسمت از مخارج و هزینه ها و پرداختهای مربوط بعملیات خود را که مستند به اسناد و وارد شده در دفاتر باشد بشرح زیر از درآمد ناویژه خود کسر کنند.
الف – کلیه هزینه هائی که شرکتهای مختلط مزبور لزوما و منحصرا برای عملیات خود انجام داده باشند از جمله هزینه های اداری و تأسیساتی و نیز حقوق و اجاره بها و یا پرداختهای دیگری که در مقابل استفاده از هر گونه اموال تأدیه شده باشد و قیمت تمام شده اجناس و خدمات و مخارجی که برای نقشه برداریهای زمینی و هوائی و دریائی شده است و همچنین بهره متعلق بوام و اعتبارهای مأخوذ جهت اجرای طرح مگر در مواردی که مخارج و هزینه های مربوط بحساب سرمایه گذارده شده و مبلغ استهلاک درباره آنها منظور شده باشد.
ب – مبلغی که در هر سال برای استهلاک فرسودگی و متروک شدن و تمام شدن بمنظور استهلاک هزینه های سرمایه ای که شرکتهای مختلط مزبور برای عملیات خود در ایران انجام میدهند بنرخ ده درصد بر اساس قیمت تمام شده اولیه آنها احتساب خواهد شد.
ج – قسمتی از ضررهای جبران نشده مخارج عملیات که در دوره های مالیاتی قبلی بشرکتهای مختلط مزبور وارد آمده و بحساب دوره های بعد منتقل گردیده است مشروط بر آنکه انتقال این حسابها از سالی بسال دیگر بیش از ده سال از دوره مالیاتی که این ضررها در آن دوره ایجاد گردیده است نباشد.
د – زبانهای شرکتهای مختلط مزبور در مورد انجام عملیات در ایران مشروط بر آکه بوسیله بیمه یا بنحو دیگر جبران نشده باشد. این خسارات شامل مطالبات غیر قابل وصول و زیانهای ناشی از دعاوی خسارات مربوط بعملیات انجام شده در ایران و زیان ناشی از خسارات وارده بذخایر تجاری یا هر گونه دارائی که برای عملیات مزبور در ایران بکار رود یا انهدام یا از دست دادن آنها خواهد بود.