ماهیت شناسی تکلیف معاضدت زوجین در قوانین موضوعه ایران و فقه: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
ابرابزار
بدون خلاصۀ ویرایش
(ابرابزار)
خط ۱: خط ۱:
'''''ماهیت شناسی تکلیف معاضدت زوجین در قوانین موضوعة ایران و فقه''''' نام مقاله است از [[محمدعلی سعیدی]]، [[صابره احمدی موقر]] که در شماره هفتاد و پنج، دوره بیست و ششم (پاییز و زمستان 1400) [[دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده|دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده (ندای صادق)]] منتشر شده‌است.
'''''ماهیت‌شناسی تکلیف معاضدت زوجین در قوانین موضوعة ایران و فقه''''' نام مقاله است از [[محمدعلی سعیدی]]، [[صابره احمدی موقر]] که در شماره هفتاد و پنج، دوره بیست و ششم (پاییز و زمستان ۱۴۰۰) [[دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده|دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده (ندای صادق)]] منتشر شده‌است.


== چکیده ==
== چکیده ==
 علی رغم نصّ دو مادة 1108 و 1130 قانون مدنی که صدق ترک معاضدت را به عنوان تخلّف دارای ضمانت اجرا با تردید مواجه می سازد, تکلیف معاضدت زوجین, منطوقِ مادة 1104 هرگونه تردید در این باب را زائل نموده است. البته ماهیت این تکلیف در میان دکترین حقوق مورد مناقشه واقع گردیده است؛ چنان که برخی آن را صرفاً اخلاقی و گروهی نیز حقوقی می دانند؛ اما نگارندگان این مقاله با فحص در منابع فقهی و حقوقی و با روشی توصیفی تحلیلی و رویکرد به رویة قضایی, قائل به نظریة سوم, یعنی ماهیت دوگانة مادة مذکور می باشند؛ بدین شرح که در سطح نازل, یک قاعدة اخلاقی صرف و درنتیجه دارای ضمانت اجرای اخلاقی است و در سطح عالی تر, علاوه بر آنکه یک قاعدة اخلاقی می باشد, یک قاعدة حقوقی تمام عیار نیز تلقی می گردد که با ملاک نشوز زن یا مرد در کلام فقها نیز, هم پوشانی خواهد داشت. ملاک تشخیص مصادیق سطوح, عرف است که درصورت بروز اختلاف, این مهم به نظر محاکم رسیدگی کنندة ماهوی به دعاوی موکول می شود. درنتیجه, ضمانت اجراهای درخور و مختلفی از فقه و حقوق, البته به پیروی از دیدگاه پویای فقه نظام ساز را در بر خواهد داشت.
علی‌رغم نصّ دو مادة ۱۱۰۸ و ۱۱۳۰ قانون مدنی که صدق ترک معاضدت را به عنوان تخلّف دارای ضمانت اجرا با تردید مواجه می‌سازد، تکلیف معاضدت زوجین، منطوقِ مادة ۱۱۰۴ هرگونه تردید در این باب را زائل نموده‌است. البته ماهیت این تکلیف در میان دکترین حقوق مورد مناقشه واقع گردیده‌است؛ چنان‌که برخی آن را صرفاً اخلاقی و گروهی نیز حقوقی می‌دانند؛ اما نگارندگان این مقاله با فحص در منابع فقهی و حقوقی و با روشی توصیفی تحلیلی و رویکرد به رویة قضایی، قائل به نظریة سوم، یعنی ماهیت دوگانة مادة مذکور می‌باشند؛ بدین شرح که در سطح نازل، یک قاعدة اخلاقی صرف و درنتیجه دارای ضمانت اجرای اخلاقی است و در سطح عالی تر، علاوه بر آنکه یک قاعدة اخلاقی می‌باشد، یک قاعدة حقوقی تمام عیار نیز تلقی می‌گردد که با ملاک نشوز زن یا مرد در کلام فقها نیز، هم پوشانی خواهد داشت. ملاک تشخیص مصادیق سطوح، عرف است که درصورت بروز اختلاف، این مهم به نظر محاکم رسیدگی کنندة ماهوی به دعاوی موکول می‌شود. درنتیجه، ضمانت اجراهای درخور و مختلفی از فقه و حقوق، البته به پیروی از دیدگاه پویای فقه نظام ساز را در برخواهد داشت.
 
== کلید واژه ها ==


== کلید واژه‌ها ==
* معاضدت
* معاضدت
* [[نشوز]]
* [[نشوز]]
خط ۱۱: خط ۱۰:


== مواد مرتبط ==
== مواد مرتبط ==
 
* [[ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی]]
* [[ماده 1130 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی|ماده 1108 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۱۰۴ قانون مدنی]]
* [[ماده 1104 قانون مدنی]]
[[رده:مقالات حقوق خانواده]]
[[رده:مقالات حقوق خانواده]]
[[رده:معاضدت]]
[[رده:معاضدت]]
۳٬۴۹۵

ویرایش

منوی ناوبری