تحلیل فقهی ـ حقوقی اسباب و آثار نشوز زوجه در نکاح منقطع: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
ابرابزار
بدون خلاصۀ ویرایش
(ابرابزار)
 
خط ۱: خط ۱:
'''''تحلیل فقهی ـ حقوقی اسباب و آثار نشوز زوجه در نکاح منقطع''''' نام مقاله ای است از [[رضا دهقان نژاد]] و [[فرج الله هدایت نیا]] که در شماره هفتاد و هفت، دوره بیست و هفتم (آبان۱۴۰۱) [[دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده (ندای صادق)]] منتشر شده‌است.
'''''تحلیل فقهی ـ حقوقی اسباب و آثار نشوز زوجه در نکاح منقطع''''' نام مقاله ای است از [[رضا دهقان نژاد]] و [[فرج‌الله هدایت نیا]] که در شماره هفتاد و هفت، دوره بیست و هفتم (آبان۱۴۰۱) [[دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده (ندای صادق)]] منتشر شده‌است.


== چکیده ==
== چکیده ==
در مشروعیتِ نکاح موقت در فقه شیعه تردیدی نیست. در قانون مدنی و قانون حمایت خانوادة ایران نیز نکاح موقت شناسایی و بعضی احکام آن بیان شده است؛ ولی دربارة بعضی مسائل آن، ابهاماتی وجود دارد؛ ازجملة آن، آثار حقوقی نشوز زوجه است. [[نشوز]] زوجه در نکاح دائم مسقط حق وی بر نفقه است؛ ولی در نکاح موقت، زوجه حقی بر نفقه ندارد. بنابراین این پرسش اهمیت می‌یابد که اثبات نشوز زوجه چه تأثیری بر حقوق وی دارد و به عبارت دیگر، ضمانت‌اجرای حق شوهر بر تمکین در نکاح منقطع چیست. قانون مدنی درباره این پرسش ساکت است؛ در حالی که مسئله مورد ابتلا بوده و بررسی آن ضروری است. مقاله حاضر می‌کوشد به روش توصیفی ـ تحلیلی، پرسش مذکور را ازمنظر فقهی بررسی نماید. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد: درصورتی که زوجه منقطعه بدون عذر موجه از تمکین امتناع کند، نشوز وی محقق می‌گردد. ازسوی دیگر، نشوز زوجه در نکاح منقطع، باعث تقسیط حق وی بر مهر می‌شود و شوهر می‌تواند به نسبت مدت عدم تمکین، از مهر کسر و درصورت پرداخت تمام مهر، استرداد آن را به همان نسبت از طریق دادگاه مطالبه کند.
در مشروعیتِ نکاح موقت در فقه شیعه تردیدی نیست. در قانون مدنی و قانون حمایت خانوادة ایران نیز نکاح موقت شناسایی و بعضی احکام آن بیان شده‌است؛ ولی دربارة بعضی مسائل آن، ابهاماتی وجود دارد؛ ازجملة آن، آثار حقوقی نشوز زوجه است. [[نشوز]] زوجه در نکاح دائم مسقط حق وی بر نفقه است؛ ولی در نکاح موقت، زوجه حقی بر نفقه ندارد؛ بنابراین این پرسش اهمیت می‌یابد که اثبات نشوز زوجه چه تأثیری بر حقوق وی دارد و به عبارت دیگر، ضمانت‌اجرای حق شوهر بر تمکین در نکاح منقطع چیست. قانون مدنی دربارهٔ این پرسش ساکت است؛ در حالی که مسئله مورد ابتلا بوده و بررسی آن ضروری است. مقاله حاضر می‌کوشد به روش توصیفی ـ تحلیلی، پرسش مذکور را ازمنظر فقهی بررسی نماید. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد: درصورتی که زوجه منقطعه بدون عذر موجه از تمکین امتناع کند، نشوز وی محقق می‌گردد. ازسوی دیگر، نشوز زوجه در نکاح منقطع، باعث تقسیط حق وی بر مهر می‌شود و شوهر می‌تواند به نسبت مدت عدم تمکین، از مهر کسر و درصورت پرداخت تمام مهر، استرداد آن را به همان نسبت از طریق دادگاه مطالبه کند.
 
== کلیدواژه ها ==


== کلیدواژه‌ها ==
* [[عقد موقت]]
* [[عقد موقت]]
* نکاح منقطع
* نکاح منقطع
* نشوز زوجه  
* نشوز زوجه
* تنقیص مهریه
* تنقیص مهریه


== مواد مرتبط ==
== مواد مرتبط ==
 
* [[ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی|ماده 1075 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی|ماده 1108 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی|ماده 1085 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی|ماده 1096 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی|ماده 1082 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی|ماده 1092 قانون مدنی]]


[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات حقوق خانواده]]
[[رده:مقالات حقوق خانواده]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1401]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال ۱۴۰۱]]
[[رده:مقالات رضا دهقان نژاد]]
[[رده:مقالات رضا دهقان نژاد]]
[[رده:مقالات فرج الله هدایت نیا]]
[[رده:مقالات فرج‌الله هدایت نیا]]
[[رده:نکاح منقطع]]
[[رده:نکاح منقطع]]
[[رده:عقد موقت]]
[[رده:عقد موقت]]
[[رده:نشوز زوجه]]
[[رده:نشوز زوجه]]
۳٬۴۹۵

ویرایش

منوی ناوبری