تحولات مسئولیت مدنی ناشی از فعل زیان بار تعدد اسباب در قانون مجازات اسلامی جدید 1392: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''تحولات مسئولیت مدنی ناشی از فعل زیان بار تعدد اسباب در قانون مجازات اسلامی جدید 1392''' نام مقاله ای از سعیده صالحی و سید حسین صفائی و بختیار عباسلو است که در شماره دوازدهم (مهر ۱۳۹۶) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است. == چکیده...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۷ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۱۲:۳۳
تحولات مسئولیت مدنی ناشی از فعل زیان بار تعدد اسباب در قانون مجازات اسلامی جدید 1392 نام مقاله ای از سعیده صالحی و سید حسین صفائی و بختیار عباسلو است که در شماره دوازدهم (مهر ۱۳۹۶) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است.
چکیده
در فرضی که چند عامل باعث تحقق خسارت می شوند؛ بحث از نحوۀ توزیع خسارت و سهم هر یک در پرداخت بخشی از آن، یکی از مباحث مهم در حقوق مسئولیت مدنی است. با توجه به اینکه مسئولیت در هر حادثه باید بر اساس قواعد مسئولیتی تعیین گردد، قواعد ذکر شده در حقوق ایران غالباً ناشی از عناوین اجتماع چند مباشر، اجتماع چند سبب در طول یکدیگر و اجتماع چند سبب در عرض یکدیگر و همچنین اجتماع سبب و مباشر مطرح شده است. قانون مجازات اسلامی در چند مورد رویکردهای متفاوتی را اتّخاذ نموده است. در قانون مجازات اسلامی جدید، این رویکردها دچار تحوّلاتی شده اند. به عنوان نمونه راهکار قانون مجازات اسلامی جدید در مورد تحمیل مسئولیت بر سبب و مباشر در حالت اجتماع سبب و مباشر که صرف نظر از میزان تأثیر و به صرف انتساب زیان به آن ضامن است، نشان می دهد که از یک سو ملازمه ای میان فتوای معتبر و مشهور نیست و از سوی دیگر لحاظ کردن پیشنهادها و انتقادها در امر قانون گذاری نشان از حرکت در مسیر عقلانیت تقنینی دارد. این پژوهش، با بررسی تحلیلی و توصیفی اندیشه های حقوقی و مواد قانونی نشان می دهد که قانون مجازات اسلامی جدید، از حیث نظری تا حد بسیار زیادی، در حل معمای نحوۀ توزیع مسئولیت مدنی مانند تعدد اسباب و عوامل ورود زیان و اجتماع مباشرین توفیق یافته است؛ البته باید این نکته را نیز متذکّر شویم که این قانون نقاط ضعفی هم دارا می باشد که در خلال مطالب به آنها اشاره می نماییم.
کلیدواژه ها
- اجتماع چند مباشر
- اجتماع چند سبب
- اجتماع سبب و مباشر
- قانون مجازات اسلامی جدید
- قانون مجازات اسلامی قدیم
- مسئولیت مدنی
مواد مرتبط
- ماده ۴۸۲ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۴۷۷ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۲۶ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۲۷ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۲۸ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۱۴ قانون مسئولیت مدنی
- ماده ۴۷۹ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۳۵ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۳۷ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۳۳ قانون مجازات اسلامی
- ماده ۵۲۸ قانون مجازات اسلامی