تراضی اصحاب دعوا در پایان دادن به دادرسی مدنی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(+ 15 categories using HotCat)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''تراضی اصحاب دعوا در پایان دادن به دادرسی مدنی''' نام مقاله ای از [[میثم اکبری دهنو]] و [[مرتضی شهبازی نیا]] بوده که در شماره هفتم (تابستان 1393) [[فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]] منتشر شده است.
'''تراضی اصحاب دعوا در پایان دادن به دادرسی مدنی''' نام مقاله ای از [[میثم اکبری دهنو]] و [[مرتضی شهبازی نیا]] بوده که در شماره هفتم دوره دوم (تابستان 1393) [[فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]] منتشر شده است.


== چکیده ==
== چکیده ==
یکی از مباحثی که امروزه ذهن متفکرین حقوق دادرسی را بـه خـود معطـوف داشـته اسـت، رویکرد «[[قراردادي کردن دادگستري]]» است؛ این رویکرد با مخیرانه تفسیر نمـودن مقـررات [[قـانون آیین دادرسی مدنی]] قائل به افزایش ابتکار عمل [[اصحاب دعوا]]، در این شعبه است. در این مقالـه بـا عنایت به چنین رویکردي، پایان دادرسی مدنی را مورد بحث قرار دهیم. اصحاب دعوا میتواند به وسیله «[[طرق جایگزین حل اختلاف]]» و یا «[[اختتـام تـوافقی دادرسـی مدنی]]» و یا «[[التزام به رأي دادگاه]]» با تراضی یکدیگر به دادرسی مدنی پایان دهند. در باب قسم دوم و خصوصاً قسم سوم کمتر سخن به میان آمده است؛ در قسم دوم اصحاب دعوا با توافـق یکـدیگر دادرسی مدنی را مسترد می نمایند. در قسم سوم نیز اصحاب دعوا به صـورت صـریح (و بـا اسـقاط حق خویش در شکایت از رأي) و یا ضمنی (از طریق توافق در زمینه التزام به نظریه ي کارشناسی) درصدد پایان دادن به دادرسی مدنی هستند.
یکی از مباحثی که امروزه ذهن متفکرین حقوق دادرسی را بـه خـود معطـوف داشـته اسـت، رویکرد «[[قراردادی کردن دادگستری|قراردادي کردن دادگستري]]» است؛ این رویکرد با مخیرانه تفسیر نمـودن مقـررات [[قـانون آیین دادرسی مدنی]] قائل به افزایش ابتکار عمل [[اصحاب دعوا]]، در این شعبه است. در این مقالـه بـا عنایت به چنین رویکردي، پایان دادرسی مدنی را مورد بحث قرار دهیم. اصحاب دعوا میتواند به وسیله «[[طرق جایگزین حل اختلاف]]» و یا «[[اختتـام تـوافقی دادرسـی مدنی]]» و یا «[[التزام به رأي دادگاه]]» با تراضی یکدیگر به دادرسی مدنی پایان دهند. در باب قسم دوم و خصوصاً قسم سوم کمتر سخن به میان آمده است؛ در قسم دوم اصحاب دعوا با توافـق یکـدیگر دادرسی مدنی را مسترد می نمایند. در قسم سوم نیز اصحاب دعوا به صـورت صـریح (و بـا اسـقاط حق خویش در شکایت از رأي) و یا ضمنی (از طریق توافق در زمینه التزام به نظریه ي کارشناسی) درصدد پایان دادن به دادرسی مدنی هستند.


== کلیدواژه ها ==
== کلیدواژه ها ==
خط ۲۲: خط ۲۲:
* [[ماده ۵۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 503 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۵۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 503 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۲۵ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 325 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۲۵ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 325 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[تبصره ماده 331 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۳۱ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 331 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده 364 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده 364 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۶۹ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 369 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۶۹ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 369 قانون آیین دادرسی مدنی]]


[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1393]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1393]]
[[رده:مقالات شماره هفتم فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات شماره هفتم دوره دوم فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات میثم اکبری]]
[[رده:مقالات میثم اکبری]]
[[رده:مقالات مرتضی شهبازی نیا]]
[[رده:مقالات مرتضی شهبازی نیا]]
خط ۴۰: خط ۴۰:
[[رده:اسقاط حق شکایت]]
[[رده:اسقاط حق شکایت]]
[[رده:اختتام توافقی]]
[[رده:اختتام توافقی]]
[[رده:مواد قرمز]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۴۲

تراضی اصحاب دعوا در پایان دادن به دادرسی مدنی نام مقاله ای از میثم اکبری دهنو و مرتضی شهبازی نیا بوده که در شماره هفتم دوره دوم (تابستان 1393) فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی منتشر شده است.

چکیده

یکی از مباحثی که امروزه ذهن متفکرین حقوق دادرسی را بـه خـود معطـوف داشـته اسـت، رویکرد «قراردادي کردن دادگستري» است؛ این رویکرد با مخیرانه تفسیر نمـودن مقـررات قـانون آیین دادرسی مدنی قائل به افزایش ابتکار عمل اصحاب دعوا، در این شعبه است. در این مقالـه بـا عنایت به چنین رویکردي، پایان دادرسی مدنی را مورد بحث قرار دهیم. اصحاب دعوا میتواند به وسیله «طرق جایگزین حل اختلاف» و یا «اختتـام تـوافقی دادرسـی مدنی» و یا «التزام به رأي دادگاه» با تراضی یکدیگر به دادرسی مدنی پایان دهند. در باب قسم دوم و خصوصاً قسم سوم کمتر سخن به میان آمده است؛ در قسم دوم اصحاب دعوا با توافـق یکـدیگر دادرسی مدنی را مسترد می نمایند. در قسم سوم نیز اصحاب دعوا به صـورت صـریح (و بـا اسـقاط حق خویش در شکایت از رأي) و یا ضمنی (از طریق توافق در زمینه التزام به نظریه ي کارشناسی) درصدد پایان دادن به دادرسی مدنی هستند.

کلیدواژه ها

  • دادرسی مدنی
  • اصحاب دعوا
  • اراده مشترك
  • مختوم نمودن دعوا

مواد مرتبط