حقوق و تکالیف فرزندان ناشی از جنین اهدایی: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''حقوق و تکالیف فرزندان ناشی از جنین اهدایی''' نام مقاله ای از محمد هاشم صمدی اهری بوده که در دوره پنجم شماره هجدهم (زمستان 1391) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده == امروزه به کمک پیشرفتهاي چشمگیر در زمینه علوم پزشکی، خصو...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱۵ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۱۹
حقوق و تکالیف فرزندان ناشی از جنین اهدایی نام مقاله ای از محمد هاشم صمدی اهری بوده که در دوره پنجم شماره هجدهم (زمستان 1391) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.
چکیده
امروزه به کمک پیشرفتهاي چشمگیر در زمینه علوم پزشکی، خصوصاً رشد علمی در مورد زنان و زایمان، توانمندي هاي خارق العادة به دست آمده در علم بیولوژي انسانی و فراهم شدن فنون و تکنیکهاي مختلف مرتبط به توالد و تناسل، موضوع و مشکل ناباروري زنان و عقیم بودن زوجین از طریق تحصـیل گامـت نـر و مـاده و انتقال آنها به صورت تفکیکی یا ترکیبی (جنینی) با ابزار پزشکی در اغلب کشورها تا حد زیادي حل شده است، و یکی از راههاي درمان ناباروري زنان نابارور تلقیح جنین اهدایی به رحم اینگونه زنان به وسیلۀ متخصصان این رشته است. خوشبختانه در نظام حقوقی ایران نیز باتوجه به قانون نحوة اهداي جنین بـه زنـان نابـارور مصـوب 1382 و آییننامۀ اجرایی آن مصوب 1383 موضوع مزبور حل شده و دریافت گامت از زن و شوهر و تبدیل آن به جنین در آزمایشگاه و انتقال آن به رحم زنان نابارور که متقاضی دریافت جنین اهدایی هستند، مانع شرعی و قانونی وجود ندارد. اهداي گامت یا اهداي جنین به زنان نابارور و متقاضی دریافت جنین اهدایی از نظر حقوقی آثار گوناگونی در پی خواهد داشت که از جملۀ این آثار حقوقی عبارت از حقوق و تکالیفی است که براي زوجین دریافت کنندة جنین به وجود خواهد آمد و زوجین مکلف خواهند شد حضانت یا نگاهداري و تربیت کودك حاصل از جنین دریافتی را عهده دار گردند و تأمین هزینۀ امرار معاش یا نفقۀ کودك مزبور تا رسیدن به سن کبر، طبـق مقـررات برعهده زوجین و سایر اقارب نسبی آنان در حد و چارچوب قانون است. علاوه بر موارد مذکور، روابط حقوقی دیگري نیز بهوجود خواهد آمد که عبارتند از: موضوع قرابت نسبی و سببی، ولایت، حرمت نکاح و توارث بـین کودك حاصل از اهداي جنین و زوجین دریافت کنندة جنین و اقارب نسبی آنان. به علاوه کودك حاصل از جنین اهدایی طبق قانون فرزند زوجین محسوب میشود لذا باید از آنان در حـد متعارف اطاعت کند و احترام آنان را در حد والدین نگاه دارد و بعد از رسیدن به سن کبر، در صورت نیاز والدین مزبور به شرط تمکن باید نفقه آنان را براساس مقررات مربوط به نفقۀ اقارب پرداخت کند. که در مقاله شرح آن آمده است.
کلیدواژه ها
- اهدا
- جنین
- اسپرماتوزیید
- تخمک
- لانه گزینی