اجتماع اسباب از نظر فقه و حقوق ایران و مصر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''اجتماع اسباب از نظر فقه و حقوق ایران و مصر''' نام مقاله ای از مسیب فلاح پور و سید حسن عابدیان و سید محمد مهدی احمدی و احمد مرادخانی بوده که در دوره دهم شماره سی و هشتم (زمستان 1396) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده...» ایجاد کرد)
 
(+ 10 categories using HotCat)
خط ۱۲: خط ۱۲:
* سبب مفروض
* سبب مفروض
* حقوق مصر
* حقوق مصر
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1396]]
[[رده:فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات دوره دهم شماره سی و هشتم فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات مسیب فلاح پور]]
[[رده:مقالات سید حسن عابدیان]]
[[رده:مقالات سید محمد مهدی احمدی]]
[[رده:مقالات احمد مراد خانی]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات حقوق مسئولیت مدنی]]
[[رده:اجتماع اسباب]]

نسخهٔ ‏۴ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۲۹

اجتماع اسباب از نظر فقه و حقوق ایران و مصر نام مقاله ای از مسیب فلاح پور و سید حسن عابدیان و سید محمد مهدی احمدی و احمد مرادخانی بوده که در دوره دهم شماره سی و هشتم (زمستان 1396) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

معمولا در حدوث خسارت عوامل متعددی بصورت مباشر یا سبب نقش دارند. هرگاه اجتماع سبب ها موجب ورود زیان شود در مسئولیت مدنی و ضمان قهری با عنوان اجتماع اسباب مورد بررسی قرار می گیرد. تعیین ضامن در اجتماع اسباب از مباحث مهم در علم حقوق و فقه است و فقها و حقوقدانان در مورد اینکه کدام سبب ضامن جبران خسارت است دیدگاههای متفاوتی را مطرح نموده اند. دو نظریه اساسی در این خصوص وجود دارد که هر کدام دارای چند نظر فرعی می باشد. یک دیدگاه آن است که در اجتماع اسباب فقط یک سبب به عنوان ضامن بوده و بقیه اسباب ضامن نیستند و در دیدگاه دیگر همه اسباب ضامن بوده و هیچ یک از آنها را از مسئولیت مبرّی نمی داند . در این نوشتار دیدگاه فقهی و حقوق ایران و مصر در مورد تعیین ضامن در اجتماع اسباب مورد بررسی قرار گرفته است. حقوق ایران و مصر با دو نگاه متفاوت به مبحث اجتماع اسباب ورود نموده و به همین دلیل نتیجه این دو نظام حقوقی متفاوت است. حقوق ایران عموماً بر مبنای تقصیر مسلّم و حقوق مصر بر اساس تقصیر مفروض سبب ضامن را تعیین ومحکوم به پرداخت خسارت می نماید . هدف رساله حاضر ، مطالعه علمی در خصوص معیارهای تشخیص مسئول جبران خسارت در فروض گوناگون اجتماع اسباب در سه نظام حقوقی اسلام، ایران و مصر، به روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و تطبیقــی می باشد.در مجموع به نظر می رسد حقوق ایران در این مسئله از دقت و استحکام بیشتری برخوردار است.

کلیدواژه ها

  • ضمان قهری
  • اجتماع اسباب
  • اسباب طولی
  • سبب اجمالی
  • سبب مفروض
  • حقوق مصر