نسبت نافرمانی مدنی و حاکمیت قانون در حکومت‌ دینی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(وارد کردن عنوان مقاله، نویسنده و نشریه آن، چکیده، کلیدواژه‌ها و اصطلاحات تخصصی. به خاطر موضوع تاریخی تحلیلی مقاله مواد قانونی مرتبطی یافت نشد.)
 
(+ 9 categories using HotCat)
خط ۳۷: خط ۳۷:
* [[حكم ثانوی]]
* [[حكم ثانوی]]
* [[امر به معروف و نهي از منكر]]
* [[امر به معروف و نهي از منكر]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1401]]
[[رده:مقالات حقوق عمومی]]
[[رده:مقالات فصلنامه علمی پژوهش حقوق عمومی]]
[[رده:مقالات شماره هفتادوپنجم فصلنامه علمی پژوهش حقوق عمومی]]
[[رده:مقالات محمد جواد جاوید]]
[[رده:مقالات نصیراله حسنلو]]
[[رده:نافرمانی مدنی]]
[[رده:حاکمیت قانون]]
[[رده:حکومت دینی]]

نسخهٔ ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۲۷

نسبت نافرمانی مدنی و حاکمیت قانون در حکومت‌ دینی نام مقاله‌ای از محمد جواد جاوید و نصیراله حسنلو است که در دوره 24 شماره 75(تابستان 1401) فصلنامه علمی پژوهش حقوق عمومی منتشر شده است.

چکیده

«نافرمانی مدنی» به مثابه رویه‏ای از اعتراض در صحنه فعالیت‏های سیاسی- اجتماعی، عبارت است از عمل نقضِ عمدی قانونی معتبر جهت اعتراض اخلاقی علیه دولت. توجیه این ایده سیاسی- اجتماعی به موازات بروز جنبش‏ های اعتراضی گسترده علیه دولت­ ها در جهان غرب، شاهد فراز و فرودهایی بوده است. از دغدغه‏ های فکری پذیرش این اندیشه در حکومت دینی، چگونگی توجیه فلسفی آن در قبال وجود الزام اخلاقی و سیاسی به «اطاعت از قانون» در دولت‏ های دینی قانون‏مدار بوده است. این نوشتار با وام‏گیری از مباحث مطرح شده در ادبیات حقوقی و سیاسی غرب درباره دو آموزه مذکور، به امکان‏سنجی جمع میان نافرمانی مدنی و حاکمیت قانون در حکومت‏ های دینی می‏ پردازد. حاصل این پژوهش اثبات امکان برقراری تعامل نسبی میان این دو آموزه و پذیرش مراتبی از جمع نافرمانی مدنی و حاکمیت قانون در حکومت‏ دینی از طریق تفکیک برداشت شکلی و برداشت ماهوی از حاکمیت قانون است. روش پژوهش این نگارش، توصیفی-تحلیلی است.

کلیدواژه‌ها

  • نافرمانی مدنی
  • حاکمیت قانون
  • حکومت دینی
  • اختلال نظام
  • امر به معروف و نهی از منکر

مواد مرتبط

اصطلاحات تخصصی