مسئولیت مدنی پلیس: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''مسئولیت مدنی پلیس''' نام مقاله ای از [[بختیار عباسلو]] بوده که در دوره اول شماره دوم( اسفند 1386) [[فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]] منتشر شده است.
مسئولیت مدنی پلیس نام مقاله ای از [[بختیار عباسلو]] بوده که در دوره اول شماره دوم( اسفند 1386) [[فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]] منتشر شده است.


== چکیده ==
== چکیده ==
[[پلیس]]، ممکن است در اجرای مأموریت های خود از طریق انجام [[فعل]] که گاهی توأم با خطا و گاهی بدون خطا است یا [[ترک فعل|ترک وظایفی]] که برعهده دارد به عنوان [[ترک فعل]] ، موجب خساراتی به اشخاص اعم از [[متهم|متهمین]] ، [[مجرمین]] و یا اشخاص بی گناه دیگر شود .با توجه به این که پلیس وظایف متعدد و متنوعی بر عهده دارد ؛ بنابراین [[مسئولیت مدنی]] نامبرده نیز نسبت به سایر مشاغل از تنوع بیشتری برخوردار است . بنابراین لازم است در این موارد، [[قانون|مبانی قانونی]] و شرایط مسئولیت مدنی یا عدم مسئولیت نامبرده، مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور ضمن تبیین مبانی مسئولیت مدنی پلیس، به منظور کاربردی نمودن موضوع مورد بحث در هر مورد، مصادیق وقایع زیانباری که پلیس در به وجود آوردن آن نقش دارد،از نظر حقوقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این مقاله مشتمل بر سه مبحث ، ابتدا ، [[مسئولیت]] ناشی از [[فعل]] که خود بر دو نوع است ، [[فعل زیان بار|فعل زیان باری]] که توأم با [[تقصیر]] است و فعل زیانباری که بدون تقصیر است از قبیل؛ [[شکنجه]] متهمین ،[[اجرای احکام]] و [[دستورات قضایی]] ،تعقیب و گریز،متوقف نمودن وسایل نقلیه در محل غیر مجاز و فعل زیان باری که بدون تقصیر موجب خسارت می گردد مانند [[حوادث رانندگی]] و [[حوادث ناشی از تیر اندازی]] که هر چند ناشی از فعل پلیس هستند، ولی پلیس در ارتکاب آن تقصیری ندارد. مبحث دوم تحت عنوان، مسئولیت مدنی ناشی از ترک فعل که شامل مبنای قانونی مسئولیت مدنی پلیس ناشی از ترک فعل و موارد مسئولیت ناشی از ترک فعل پلیس می باشد که مشتمل بر موارد متعدد از جمله؛ عدم حمایت و مساعدت پلیس از اشخاص در موارد لازم ، متوقف ننمودن رانندگان فاقد [[صلاحیت]] ؛عدم نظارت و کنترل بازداشت شدگان و در مبحث سوم ، موارد معافیت پلیس از مسئولیت مدنی که طی دو گفتار، ابتدا مواردی که قطع [[رابطه سببیت]] موجب [[رفع مسئولیت]] می شود که شامل [[قاعده تحذیر]]، [[اضطرار در حقوق مسؤولیت مدنی|اضطرار]] و [[پذیرش خطر]] توسط [[زیان دیده]] است .گفتار دوم، مواردی که کیفیت عمل زیان بار موجب معافیت می شود که شامل اعمال حاکمیت، اجرای دستورات قضایی اشتباه یا نادرست و [[دفاع مشروع]] می گردد .ضمناً در اغلب موارد فوق با مطالعه تطبیقی ، راه حل های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و راه حل مناسب انتخاب شده است.
[[پلیس]]، ممکن است در اجرای مأموریت های خود از طریق انجام [[فعل]] که گاهی توأم با خطا و گاهی بدون خطا است یا [[ترک فعل|ترک وظایفی]] که برعهده دارد به عنوان [[ترک فعل]] ، موجب [[خسارت|خساراتی]] به اشخاص اعم از [[متهم|متهمین]] ، [[مجرم|مجرمین]] و یا اشخاص بی گناه دیگر شود .با توجه به این که پلیس وظایف متعدد و متنوعی بر عهده دارد ؛ بنابراین [[مسئولیت مدنی]] نامبرده نیز نسبت به سایر مشاغل از تنوع بیشتری برخوردار است . بنابراین لازم است در این موارد، [[قانون|مبانی قانونی]] و شرایط مسئولیت مدنی یا عدم مسئولیت نامبرده، مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور ضمن تبیین مبانی مسئولیت مدنی پلیس، به منظور کاربردی نمودن موضوع مورد بحث در هر مورد، مصادیق [[واقعه زیانبار|وقایع زیانباری]] که پلیس در به وجود آوردن آن نقش دارد،از نظر حقوقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این مقاله مشتمل بر سه مبحث ، ابتدا ، مسئولیت ناشی از فعل که خود بر دو نوع است ، فعل [[زیان]] باری که توأم با تقصیر است و فعل زیانباری که بدون تقصیر است از قبیل؛ [[شکنجه]] متهمین ،[[اجرای احکام مدنی (بهرامی)|اجرای احکام]] و [[دستور قضایی|دستورات قضایی]] ،تعقیب و گریز،متوقف نمودن وسایل نقلیه در محل غیر مجاز و فعل زیان باری که بدون تقصیر موجب خسارت می گردد مانند حوادث رانندگی و حوادث ناشی از تیر اندازی که هر چند ناشی از فعل پلیس هستند، ولی پلیس در [[ارتکاب رفتار به حکم یا اجازه قانون|ارتکاب]] آن تقصیری ندارد. مبحث دوم تحت عنوان، مسئولیت مدنی ناشی از ترک فعل که شامل مبنای قانونی مسئولیت مدنی پلیس ناشی از ترک فعل و موارد مسئولیت ناشی از ترک فعل پلیس می باشد که مشتمل بر موارد متعدد از جمله؛ عدم حمایت و مساعدت پلیس از اشخاص در موارد لازم ، متوقف ننمودن رانندگان فاقد [[صلاحیت]] ؛عدم نظارت و کنترل [[بازداشت]] شدگان و در مبحث سوم ، موارد معافیت پلیس از مسئولیت مدنی که طی دو گفتار، ابتدا مواردی که قطع [[رابطه سببیت]] موجب [[رفع مسئولیت]] می شود که شامل [[قاعده تحذیر]]، [[اضطرار]] و [[پذیرش خطر]] توسط [[زیان دیده]] است .گفتار دوم، مواردی که کیفیت عمل زیان بار موجب معافیت می شود که شامل [[اعمال حاکمیت]]، اجرای دستورات قضایی اشتباه یا نادرست و [[دفاع مشروع]] می گردد .ضمناً در اغلب موارد فوق با مطالعه تطبیقی ، راه حل های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و راه حل مناسب انتخاب شده است.


== کلید واژه ها ==
== کلید واژه ها ==


* مسئولیت مدنی 
* مسئولیت مدنی
* پلیس 
* پلیس
* فعل 
* فعل
* تقصیر   
* تقصیر   
* ترک فعل
* ترک فعل
== مواد مرتبط ==
* [[ماده ۹۶ قانون آیین دادرسی کیفری|ماده 96 قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده ۱۸ قانون آیین دادرسی کیفری|ماده 18 قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده ۲۱ قانون آیین دادرسی کیفری|ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده 328 قانون مدنی]]
* [[ماده ۳۳۱ قانون مدنی|ماده 331 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی|ماده 1114 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۲۱۵ قانون مدنی|ماده 1215 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی|ماده 1 قانون مسئولیت مدنی]]
* [[ماده ۱۱ قانون مسئولیت مدنی|ماده 11 قانون مسئولیت مدنی]]
* [[ماده ۳۳۲ قانون مجازات اسلامی|ماده 332 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده 59 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370]]
* [[ماده 61 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370]]
* [[ماده 625 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370]]
* [[ماده ٢/٢١٢ قانون مدنی عراق]]
* [[ماده ٢٦٢ قانون مدنی اردن]]
* [[ماده ١٦٦ قانون مدنی مصر]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1386]]
[[رده:فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات بختیار عباسلو]]
[[رده:مقالات شماره دوم دوره اول فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات مسئولیت مدنی]]
[[رده:پلیس]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۰:۳۲

مسئولیت مدنی پلیس نام مقاله ای از بختیار عباسلو بوده که در دوره اول شماره دوم( اسفند 1386) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

پلیس، ممکن است در اجرای مأموریت های خود از طریق انجام فعل که گاهی توأم با خطا و گاهی بدون خطا است یا ترک وظایفی که برعهده دارد به عنوان ترک فعل ، موجب خساراتی به اشخاص اعم از متهمین ، مجرمین و یا اشخاص بی گناه دیگر شود .با توجه به این که پلیس وظایف متعدد و متنوعی بر عهده دارد ؛ بنابراین مسئولیت مدنی نامبرده نیز نسبت به سایر مشاغل از تنوع بیشتری برخوردار است . بنابراین لازم است در این موارد، مبانی قانونی و شرایط مسئولیت مدنی یا عدم مسئولیت نامبرده، مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور ضمن تبیین مبانی مسئولیت مدنی پلیس، به منظور کاربردی نمودن موضوع مورد بحث در هر مورد، مصادیق وقایع زیانباری که پلیس در به وجود آوردن آن نقش دارد،از نظر حقوقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این مقاله مشتمل بر سه مبحث ، ابتدا ، مسئولیت ناشی از فعل که خود بر دو نوع است ، فعل زیان باری که توأم با تقصیر است و فعل زیانباری که بدون تقصیر است از قبیل؛ شکنجه متهمین ،اجرای احکام و دستورات قضایی ،تعقیب و گریز،متوقف نمودن وسایل نقلیه در محل غیر مجاز و فعل زیان باری که بدون تقصیر موجب خسارت می گردد مانند حوادث رانندگی و حوادث ناشی از تیر اندازی که هر چند ناشی از فعل پلیس هستند، ولی پلیس در ارتکاب آن تقصیری ندارد. مبحث دوم تحت عنوان، مسئولیت مدنی ناشی از ترک فعل که شامل مبنای قانونی مسئولیت مدنی پلیس ناشی از ترک فعل و موارد مسئولیت ناشی از ترک فعل پلیس می باشد که مشتمل بر موارد متعدد از جمله؛ عدم حمایت و مساعدت پلیس از اشخاص در موارد لازم ، متوقف ننمودن رانندگان فاقد صلاحیت ؛عدم نظارت و کنترل بازداشت شدگان و در مبحث سوم ، موارد معافیت پلیس از مسئولیت مدنی که طی دو گفتار، ابتدا مواردی که قطع رابطه سببیت موجب رفع مسئولیت می شود که شامل قاعده تحذیر، اضطرار و پذیرش خطر توسط زیان دیده است .گفتار دوم، مواردی که کیفیت عمل زیان بار موجب معافیت می شود که شامل اعمال حاکمیت، اجرای دستورات قضایی اشتباه یا نادرست و دفاع مشروع می گردد .ضمناً در اغلب موارد فوق با مطالعه تطبیقی ، راه حل های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و راه حل مناسب انتخاب شده است.

کلید واژه ها

  • مسئولیت مدنی
  • پلیس
  • فعل
  • تقصیر 
  • ترک فعل

مواد مرتبط