نظریه شماره ۷/۹۹/۱۷۵۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۱۱ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره ماهیت شرکت‌های سرمایه‌گذار، جهت تامین منافع بلند‌مدت بیمه‌گذاران: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایشگر دیداری ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایشگر دیداری ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۸: خط ۸:


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
تبصره ماده ۴ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۶۶، شرکت هایی که توسط شرکت های بیمه ایجاد شده یا می شوند را با اجتماع شرایطی به عنوان شرکت دولتی تلقی نمی کند و از آنجایی که مقرره فوق استثنایی بر قواعد کلی حاکم بر شرکت های دولتی است، باید به نحو مضیق تفسیر شود. این شرایط عبارتند از:
تبصره ماده ۴ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۶۶، شرکت‌هایی که توسط شرکت‌های بیمه ایجاد شده یا می‌شوند را با اجتماع شرایطی به عنوان شرکت دولتی تلقی نمی‌کند و از آنجایی که [[مقرره]] فوق استثنایی بر [[قواعد کلی]] حاکم بر شرکت‌های دولتی است، باید به نحو [[مضیق]] [[تفسیر]] شود. این شرایط عبارتند از:


۱- سرمایه این شرکت ها، صرفا باید از محل سپرده های اشخاص تحت عنوان حق بیمه تأمین شده باشد و نه از محل بودجه عمومی یا سرمایه شرکت دولتی. این امر مستلزم آن است که به جهت عدم تداخل، این گونه سپرده ها از دیگر منابع شرکت بیمه تفکیک شود.
۱- سرمایه این شرکت‌ها، صرفا باید از محل سپرده‌های اشخاص، تحت عنوان [[حق بیمه]] تأمین شده باشد و نه از محل [[بودجه عمومی]] یا سرمایه شرکت دولتی. این امر مستلزم آن است که به جهت عدم تداخل، این گونه سپرده‌ها از دیگر منابع شرکت بیمه تفکیک شود.


۲- سرمایه گذاری در این شرکت ها باید در قالب عقود اسلامی مانند مضاربه، مزارعه، مساقات، جعاله و عقودی از این دست باشد.
۲- سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ها باید در قالب عقود اسلامی مانند مضاربه، مزارعه، [[مساقات]]، [[جعاله]] و [[عقد|عقودی]] از این دست باشد.


۳- شرکت به منظور به کار انداختن سپرده های مذکور تشکیل شده یا بشود.
۳- شرکت به منظور به کار انداختن سپرده‌های مذکور تشکیل شده یا بشود.


[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]

نسخهٔ ‏۲۸ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۴۶

نظریه مشورتی 7/99/1757
شماره نظریه۷/۹۹/۱۷۵۷
شماره پرونده۹۹-۱۲۲-۱۷۵۷ ع
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۲/۱۱

چکیده نظریه شماره ۷/۹۹/۱۷۵۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۱۱ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره ماهیت شرکت‌های سرمایه‌گذار، جهت تامین منافع بلند‌مدت بیمه‌گذاران:

استعلام

شرکت‌های بیمه به منظور تضمین بازپرداخت خسارت‌های احتمالی بیمه‌گذاران و افزایش بازدهی ذخایر بیمه‌گذاران بیمه‌های عمر، مبادرت به سرمایه‌گذاری سپرده‌ها و ذخایر حق بیمه‌های آن‌ها در زمینه‌های مختلف می‌کنند. با توجه به این که سرمایه‌گذاری‌های مذکور در قالب شرکت‌های سرمایه‌گذاری، در زیر مجموعه شرکت‌های بیمه مربوطه و در چارچوب فعالیت شرکت‌های بخش خصوصی و فارغ از محدودیت‌های شرکت‌های دولتی انجام می‌شود، با عنایت به آن که قانون‌گذار به منظور تسهیل این امر در تبصره ماده ۴ قانون محاسبات عمومی کشور تصریح دارد که شرکت‌هایی که از طریق مضاربه، مزارعه و امثال این‌ها، به منظور به کار انداختن سپرده‌های اشخاص نزد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و شرکت‌های بیمه ایجاد شده یا می‌شوند، از نظر این قانون شرکت دولتی شناخته نمی‌شوند، خواهشمند است نظریه آن مرجع محترم را در مورد ماهیت شرکت‌هایی که ذیل شرکت‌های سرمایه‌گذاری شرکت‌های بیمه دولتی و به منظور ایجاد درآمد و تأمین منافع بلندمدت بیمه‌گذاران ایجاد می‌شوند (از حیث دولتی یا خصوصی بودن) اعلام فرمایید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

تبصره ماده ۴ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۶۶، شرکت‌هایی که توسط شرکت‌های بیمه ایجاد شده یا می‌شوند را با اجتماع شرایطی به عنوان شرکت دولتی تلقی نمی‌کند و از آنجایی که مقرره فوق استثنایی بر قواعد کلی حاکم بر شرکت‌های دولتی است، باید به نحو مضیق تفسیر شود. این شرایط عبارتند از:

۱- سرمایه این شرکت‌ها، صرفا باید از محل سپرده‌های اشخاص، تحت عنوان حق بیمه تأمین شده باشد و نه از محل بودجه عمومی یا سرمایه شرکت دولتی. این امر مستلزم آن است که به جهت عدم تداخل، این گونه سپرده‌ها از دیگر منابع شرکت بیمه تفکیک شود.

۲- سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ها باید در قالب عقود اسلامی مانند مضاربه، مزارعه، مساقات، جعاله و عقودی از این دست باشد.

۳- شرکت به منظور به کار انداختن سپرده‌های مذکور تشکیل شده یا بشود.