نظریه شماره 7/1401/1042 مورخ 1401/09/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه در مورد عدم قابلیت دریافت هزینه دادرسی از محکوم علیه در صورت معاف بودن خواهان از پردا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1401/1042|شماره پرونده=1401-2/1-1042 ح|تاریخ نظریه=1401/09/29}} '''استعلام''': همانگونه که مستحضرید به موجب تبصره الحاقی به ماده ۵۰۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، افراد تحت پوشش کمی...» ایجاد کرد)
 
(چکیده + مواد مرتبط + جستار های وابسته + موضوع و محور نظریه)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1401/1042|شماره پرونده=1401-2/1-1042 ح|تاریخ نظریه=1401/09/29}}
'''چکیده نظریه شماره 7/1401/1042 مورخ 1401/09/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه در مورد عدم قابلیت دریافت هزینه دادرسی از محکوم علیه در صورت معاف بودن خواهان از پرداخت این هزینه:''' معافیت از هزینه دادرسی به حکم قانون، در صورت محکوم له واقع شدن خواهان، نمیتوان هزینه دادرسی را از محکوم علیه وصول کرد.


'''استعلام''': همانگونه که مستحضرید به موجب تبصره الحاقی به ماده ۵۰۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان سازمان بهزیستی با ارائه کارت و یا تأییدیه رسمی مراجع مذکور از پرداخت هزینه دادرسی معاف هستند. چنانچه پس از رسیدگی دادگاه در دعوا حکم به نفع این اشخاص صادر شود، آیا هزینه دادرسی از طرف مقابل که محکوم علیه واقع شده است، قابل وصول است و دادگاه و یا اجرای احکام مکلف به وصول هزینه دادرسی از محکوم علیه است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، مستند قانونی آن چیست؟
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1401/1042|شماره پرونده=1401-2/1-1042 ح|تاریخ نظریه=1401/09/29|موضوع نظریه=[[آیین دادرسی مدنی]]|محور نظریه=[[وصول هزینه دادرسی]]}}
 
== استعلام ==
همانگونه که مستحضرید به موجب تبصره الحاقی به [[ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب]] در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، افراد تحت پوشش [[کمیته امداد امام خمینی]] (ره) و [[مددجویان]] [[سازمان بهزیستی]] با ارائه کارت و یا تأییدیه رسمی مراجع مذکور از پرداخت [[هزینه دادرسی]] معاف هستند. چنانچه پس از رسیدگی [[دادگاه]] در دعوا [[حکم]] به نفع این اشخاص صادر شود، آیا هزینه دادرسی از طرف مقابل که [[محکوم علیه]] واقع شده است، قابل وصول است و دادگاه و یا اجرای احکام مکلف به وصول هزینه دادرسی از محکوم علیه است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، مستند قانونی آن چیست؟


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
معافیت از پرداخت هزینه دادرسی و یا موکول کردن پرداخت آن به زمان اجرای حکم موضوع ماده ۵ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ به تجویز قانون و به تشخیص و دستور قاضی رسیدگی کننده است و منصرف از حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی است که پس از اقامه دعوای اعسار و رسیدگی به آن صادر می شود. همچنین معافیت از هزینه دادرسی موضوع تبصره ماده ۵ قانون مذکور و تبصره الحاقی ۱۸/۱۲/۱۳۹۴ به ماده ۵۰۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، به حکم قانون است و با توجه به این که اخذ هرگونه وجهی از اشخاص منوط به تصریح مقنن است، بنابراین در موارد مذکور نمی توان با اتخاذ ملاک از ذیل بند ۲۳ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی، در صورت محکوم له واقع شدن خواهان، هزینه دادرسی را از محکوم علیه وصول کرد. شایسته ذکر است ماده ۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۵۳ با لحاظ ماده ۵ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ قابلیت استناد و اعمال ندارد و نسخ ضمنی شده است.
معافیت از پرداخت هزینه دادرسی و یا موکول کردن پرداخت آن به زمان اجرای حکم موضوع [[ماده 5 قانون حمایت خانواده|ماده ۵ قانون حمایت خانواده مصوب 1391]] به تجویز قانون و به تشخیص و دستور قاضی رسیدگی کننده است و منصرف از حکم [[اعسار]] از پرداخت هزینه دادرسی است که پس از اقامه دعوای اعسار و رسیدگی به آن صادر می شود. همچنین معافیت از هزینه دادرسی موضوع تبصره ماده 5 قانون مذکور و تبصره الحاقی 1394/12/18 به ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، به حکم قانون است و با توجه به این که اخذ هرگونه وجهی از اشخاص منوط به تصریح مقنن است، بنابراین در موارد مذکور نمی توان با اتخاذ ملاک از ذیل بند 23 [[ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب ۱۳۷۳|ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت]] و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی، در صورت محکوم له واقع شدن [[خواهان]]، هزینه دادرسی را از محکوم علیه وصول کرد. شایسته ذکر است [[ماده 4 قانون حمایت خانواده|ماده 4 قانون حمایت خانواده مصوب]] 1353 با لحاظ [[ماده ۵ قانون حمایت خانواده|ماده 5 قانون حمایت خانواده مصوب 1391]] قابلیت استناد و اعمال ندارد و [[نسخ ضمنی]] شده است.
 
== مواد مرتبط ==
 
* [[ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی|ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379]]
* [[ماده 4 قانون حمایت خانواده|ماده 4 قانون حمایت خانواده مصوب 1353]]
* [[ماده 5 قانون حمایت خانواده|ماده 5 قانون حمایت خانواده مصوب 1353]]
* [[ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب ۱۳۷۳|ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت مصوب 1373]]
 
== جستار های وابسته ==
 
* [[کمیته امام خمینی (ره)]]
* [[سازمان بهزیستی]]
* [[هزینه دادرسی]]


[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۱]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۱]]
[[رده:نظریه 1]]

نسخهٔ ‏۲۲ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۳۰

چکیده نظریه شماره 7/1401/1042 مورخ 1401/09/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه در مورد عدم قابلیت دریافت هزینه دادرسی از محکوم علیه در صورت معاف بودن خواهان از پرداخت این هزینه: معافیت از هزینه دادرسی به حکم قانون، در صورت محکوم له واقع شدن خواهان، نمیتوان هزینه دادرسی را از محکوم علیه وصول کرد.

نظریه مشورتی 7/1401/1042
شماره نظریه۷/۱۴۰۱/۱۰۴۲
شماره پرونده۱۴۰۱-۲/۱-۱۰۴۲ ح
تاریخ نظریه۱۴۰۱/۰۹/۲۹
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهوصول هزینه دادرسی

استعلام

همانگونه که مستحضرید به موجب تبصره الحاقی به ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان سازمان بهزیستی با ارائه کارت و یا تأییدیه رسمی مراجع مذکور از پرداخت هزینه دادرسی معاف هستند. چنانچه پس از رسیدگی دادگاه در دعوا حکم به نفع این اشخاص صادر شود، آیا هزینه دادرسی از طرف مقابل که محکوم علیه واقع شده است، قابل وصول است و دادگاه و یا اجرای احکام مکلف به وصول هزینه دادرسی از محکوم علیه است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، مستند قانونی آن چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

معافیت از پرداخت هزینه دادرسی و یا موکول کردن پرداخت آن به زمان اجرای حکم موضوع ماده ۵ قانون حمایت خانواده مصوب 1391 به تجویز قانون و به تشخیص و دستور قاضی رسیدگی کننده است و منصرف از حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی است که پس از اقامه دعوای اعسار و رسیدگی به آن صادر می شود. همچنین معافیت از هزینه دادرسی موضوع تبصره ماده 5 قانون مذکور و تبصره الحاقی 1394/12/18 به ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، به حکم قانون است و با توجه به این که اخذ هرگونه وجهی از اشخاص منوط به تصریح مقنن است، بنابراین در موارد مذکور نمی توان با اتخاذ ملاک از ذیل بند 23 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی، در صورت محکوم له واقع شدن خواهان، هزینه دادرسی را از محکوم علیه وصول کرد. شایسته ذکر است ماده 4 قانون حمایت خانواده مصوب 1353 با لحاظ ماده 5 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 قابلیت استناد و اعمال ندارد و نسخ ضمنی شده است.

مواد مرتبط

جستار های وابسته