مبانی نظری پوزیتیویسم و آثار آن بر عدالت حقوقی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''مبانی نظری پوزیتیویسم و آثار آن بر عدالت حقوقی''' نام مقاله ای است از محمد جواد جاوید و محمد مهدی خسروی که در شماره سه دوره چهل و نه (مهر 1398) فصلنامه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران منتشر شده است. == چکیده == مادی‌گرایی حقوقی حاصل از مباد...» ایجاد کرد)
 
(+ 5 categories using HotCat)
 
خط ۱۳: خط ۱۳:
* مادی گرایی
* مادی گرایی
* هست و باید
* هست و باید
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1398]]
[[رده:مقالات فصلنامه حقوق عمومی]]
[[رده:مقالات حقوق عمومی]]
[[رده:مقالات محمد جواد جاوید]]
[[رده:مقالات محمد مهدی خسروی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۵۱

مبانی نظری پوزیتیویسم و آثار آن بر عدالت حقوقی نام مقاله ای است از محمد جواد جاوید و محمد مهدی خسروی که در شماره سه دوره چهل و نه (مهر 1398) فصلنامه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران منتشر شده است.

چکیده

مادی‌گرایی حقوقی حاصل از مبادی فلسفی پوزیتیویسم در عالم حقوق که بر اصالت حس و امکان رصد تجربی از طرفی و افتراق حوزۀ حقایق عینی و نفی امکان معرفت عقلی از تشریعیات قانونی طرفی دیگر، شکل گرفته، سبب ترسیم نقشۀ قوانین وضعی در رهایی از هر گونه قید ارزشی ایدئولوژیک و تقید بر دایرۀ بستۀ اراده و فرامین بشری بدون امکان خروج به ماورای خود، شده است. تقلیل اثبات‌گرایی به‌مثابۀ نظریه‌ای شکلی بر مبنای روش تحلیل زبانی-عرفی به تقریر کلسنی-هیومی و رسیدن به نسبی‌گرایی و صدق‌ناپذیری، از نتایج چنین دیدگاهی است. بر همین اساس، مفهوم عدالت حقوقی، به ویژگی‌های بی‌معیاری، شخصی‌سازی و تفریع بر قانون وضعی تحول مفهومی یافته است. با وجود این، مغالطات موجود در چینش مقدمات و نتایج غیرقابل التزام، سبب عدم توفیق مکتب مزبور به‌مثابۀ مبنایی نظری در دانش حقوق و مفهوم عدالت قانونی شده است.

کلیدواژه‌ها

  • تحلیل زبانی
  • توصیه گرایی
  • حق و تکلیف
  • عدالت
  • عقلانیت
  • مادی گرایی
  • هست و باید