نظریه شماره 1012/95/7 مورخ 1395/05/02 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تعهد کفیل و وثیقه‌گذار در شرایط اعسار محکوم‌علیه

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۲ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۳۵ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۱۰۱۲/۹۵/۷|شماره پرونده=۵۹-۶۲-۸۳|تاریخ نظریه=۱۳۹۵/۰۵/۰۲|موضوع نظریه=آیین دادرسی مدنی|محور نظریه=سند کفالت و وثیقه}} '''نظریه شماره ۱۰۱۲/۹۵/۷ مورخ ۱۳۹۵/۰۵/۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۱۰۱۲/۹۵/۷
شماره نظریه۱۰۱۲/۹۵/۷
شماره پرونده۵۹-۶۲-۸۳
تاریخ نظریه۱۳۹۵/۰۵/۰۲
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهسند کفالت و وثیقه

نظریه شماره ۱۰۱۲/۹۵/۷ مورخ ۱۳۹۵/۰۵/۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تعهد کفیل و وثیقه‌گذار در شرایط اعسار محکوم‌علیه: تعهد کفیل یا وثیقه‌گذار تا زمان روشن شدن وضعیت اعسار محکوم‌علیه برقرار است و در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی، مکلف به معرفی محکوم‌علیه می‌باشد. اگر دعوای اعسار پذیرفته شود و حکم به تقسیط صادر گردد، عدم پرداخت اقساط باعث بقای قرار تأمین کیفری نمی‌شود، لذا قانوناً نمی‌توان پول از وثیقه یا وجه‌الکفاله برداشت کرد. صدور حکم تقسیط به معنای رد دعوای اعسار نیست و مقررات تبصره ۱ ماده ۳ برای کفیل یا وثیقه‌گذار صدق نمی‌کند. با صدور حکم تقسیط، دادگاه دو امر را احراز می‌کند: اعسار محکوم‌علیه از پرداخت یکجا و توانایی وی به پرداخت به صورت اقساط. محکوم‌علیه باید فوراً آزاد شود، زیرا اعسار وی احراز شده و توانایی به پرداخت اقساط تأیید شده است. حکم باید به صورت اقساط اجرا شود و توقف کامل اجرا تا بررسی دادگاه تجدیدنظر، غیرقانونی است. پس از رأی دادگاه تجدیدنظر، باید بر اساس آن عمل شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

تعهد کفیل یا وثیقه گذارتا زمان روشن شدن وضعیت اعسار محکوم­علیه بوده و در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی،مکلف است نسبت به معرفی محکوم­علیه اقدام نماید، اگر دعوای اعسارمحکوم­علیه مورد پذیرش واقع و حکم به تقسیط محکوم­به صادر شود، عدم پرداخت اقساط محکوم­به از موارد بقای قرار تأمین کیفری نمی­باشد. لذا موجب قانونی جهت استیفای محکوم­به از محل وثیقه یا وجه­الکفاله به لحاظ انتفای قرارهای وثیقه و کفالت، وجود ندارد. صدور حکم تقسیط به معنای رد دعوای اعسار نیست که مقررات ذیل تبصره ۱ ماده ۳ در خصوص کفیل یا وثیقه گذار قابل اعمال باشد.

با صدور حکم به تقسیط، دادگاه دو امر را احراز می­نماید، یکی اعسار محکوم­علیه از پرداخت یکجای محکوم­به و دیگری تمکن وی به پرداخت محکوم­به، به صورت اقساط. بنابراین محکوم­علیه باید فورا بلا قید آزاد شود، زیرا اعسار وی از پرداخت یکجای محکوم­به احراز شده است و دادگاه تمکن وی را به پرداخت اقساط احراز کرده است و حکم لازم­الاجرای اصلی برابر مقررات به مرحله اجرا درآمده است، به قوت خود باقی است که این حکم باید به صورت اقساط اجرا شود و توقف کامل اجرای آن تا زمان تأیید رأی تقسیط در دادگاه تجدیدنظر با عنایت به اصل استصحاب فاقد وجاهت قانونی است. بدیهی است پس از صدور رأی دادگاه تجدیدنظر، حسب مورد برابر آن رفتار خواهد شد.