رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۶۲)
رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال تصمیم طرف شکایت ( اداره کل تنظیم و نظارت بر روابط کار وزارت کار و امور اجتماعی ) دائر بر حذف پاراگراف انتهایی بند ۶ ماده ۳ مصوب شماره ۵۶۳۹۲/ت ۲۷۹۲۹ هیأت وزیران که صرفا می بایست « ۴۵ تا ۷۵ روز » حذف می شد و نه کل پاراگرف
مرجع صادر کننده | هیأت تخصصی دیوان عدالت اداری |
---|---|
موضوع | ابطال تصمیم طرف شکایت ( اداره کل تنظیم و نظارت بر روابط کار وزارت کار و امور اجتماعی ) دائر بر حذف پاراگراف انتهایی بند ۶ ماده ۳ مصوب شماره ۵۶۳۹۲/ت ۲۷۹۲۹ هیأت وزیران که صرفا می بایست « ۴۵ تا ۷۵ روز » حذف می شد و نه کل پاراگرف |
کلاسه پرونده | ۹۰/۷۲۲ |
تاریخ رأی | سه شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۲ |
شماره دادنامه | ۶۲ |
شماره دادنامه : ۶۲ تاریخ صدور : ۶/۱۱/۹۲
مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی بیمه ، کاروکارگری و بازنشستگی
شاکی : شرکت الکتریک ایران رشت
طرف شکایت : وزارت کار و امور اجتماعی
ت
گردشکار :
خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع
شرکت الکتریک ایران رشت با ارائه دادخواست اعلام نموده است که :
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری طبق رأی ۲۴۸ الی ۲۵۰ مورخ ۱۷/۴/۸۶ صرفا نسبت به حذف ۴۵ تا ۷۵ روز ذیل بند ۶ ماده ۳ مصوبه هیأت دولت به شماره ۵۶۳۹۲/۲۷۹۲۹ حکم داده است . اما وزارت کار و امور اجتماعی بجای آن که صرفا ۴۵ تا ۷۵ روز را حذف نماید کل پاراگراف و چنانچه کارفرما بدون علت با کارگر قطع همکاری نماید و کارگر و کارفرما در مورد مزایای پایان کار به توافق نرسند کارگر حق دارد به مراجع حل اختلاف پیش بینی شده در قانون کار اقامه دعوی نموده و مراجع مذکور می توانند با توجه به اوضاع و احوال طرفین به نسبت هر سال سابقه کار حقوقی بین ۴۵ تا ۷۵ روز تحت عنوان مزایای پایان کار تعیین و به نفع کارگر اقدام به صدور رأی نماید را از ذیل بند ۶ ماده ۳ مصوبه هیأت دولت در آیین نامه اصلاحی خود حذف نموده است لذا تقاضای ابطال تصمیم اداره کل تنظیم و نظارت بر روابط کار وزارت کار و امور اجتماعی دائر بر حذف پاراگراف مذکور را نموده همچنین به استناد ماده ۴۵ قانون دیوان عدالت اداری رسیدگی مورد استدعاست .
خلاصه مدافعات مشتکی عنه
متن بند ۶ آیین نامه مذکور ( قبل از اصلاح ) به شرح ذیل بوده است
هر گاه کارگر آیین نامه انضباطی کارگاه را که به تأیید وزارت کار و امور اجتماعی رسیده است به تشخیص مراجع حل اختلاف نقض نماید ، کارفرما حق دارد با وی قطع همکاری نموده و سالی یک ماه حقوق به عنوان سنوات خدمت به وی پرداخت نماید و چنانچه کارفرما بدون علت با کارگر قطع همکاری نماید و کارگر و کارفرما در مورد مزایای پایان کار به توافق نرسند کارگر حق دارد به مراجع حل اختلاف پیش بینی شده در قانون کار اقامه دعوی نموده و مراجع مذکور می توانند با توجه به اوضاع و احوال طرفین به نسبت هر سال سابقه کار حقوقی بین ۴۵ تا ۷۵ روز تحت عنوان مزایای پایان کار تعیین و به نفع کارگر اقدام به صدور رأی نمایند . با توجه به رأی هیأت عمومی ۲۴۸ الی ۲۵۰ مورخ ۱۷/۴/۸۶ قسمت پایانی بند ۶ ماده ۳ آیین نامه مورد اعتراض واقع و توسط هیأت عمومی ابطال شده است . قسمت مورد اعتراض از عبارت و چنانچه کارفرما بدون علت با کارگر قطع همکاری نماید و ... تا آخر آن بند است . لذا متن تنقیح شده بند ۶ مورد اشاره به شرح ذیل خواهد بود :
۶ هر گاه کارگر آیین نام انضباطی کارگاه را که به تأیید وزارت کار و امور اجتماعی رسیده است به تشخیص مراجع حل اختلاف نقض نماید ، کارفرما حق دارد با وی قطع همکاری نموده و سالی یک ماه حقوق به عنوان سنوات خدمت به وی پرداخت نماید .
بنابراین ادعای شاکی مبنی بر اینکه اثر رأی هیأت عمومی بر بند یاد شده صرفا محدود به عبارت ۴۵ روز تا ۷۵ روز است صحیح نمی باشد رد شکایت مورد تقاضاست .
نظر استدلالی تهیه کننده گزارش
شاکی و مشتکی عنه هر کدام از ابطال قسمتی از بند ۶ ماده ۳ تصویب نامه شماره ۵۶۳۹۲/ت ۲۷۹۲۹ مورخ ۷/۱۱/۸۱ هیأت وزیران که به وسیله رأی شماره ۲۴۸ الی ۲۵۰ مورخ ۱۷/۴/۸۶ هیأت عمومی انجام شده است ، تفسیری نموده اند که منشاء این شکایت جدید است . شاکی می گوید : هیأت عمومی دیوان حسب رأی صادره صرفا نسبت به حذف ۴۵ تا ۷۵ روز ذیل بند ۶ ماده ۳ مصوب هیأت دولت حکم داده است نه کل پاراگراف آن ، مشتکی عنه می گوید مراد کل پاراگراف و چنانچه کارفرما بدون علت ... بوده است لذا ما بر اساس آن آیین نامه را اصلاح نموده ایم . به نظر می رسد که تقاضای شاکی مبنی بر ابطال تصمیم طرف شکایت دائر بر حذف پاراگراف انتهایی بند ۶ ماده ۳ مصوبه مذکور به این کیفیت قابل طرح در هیأت عمومی نمی باشد . لیکن تفسیر هیأت عمومی از رأی صادره می تواند مشکل مزبور مطروحه توسط شاکی را مرتفع نماید .
امضاء تهیه کننده گزارش :
نژادی
به تاریخ ۱۷/۱۰/۹۲ هیأت تخصصی بیمه ، کاروکاگری و بازنشستگی با حضور کلیه اعضاء و به تصدی رئیس هیأت تخصصی باقری زیاری تشکیل گردید پرونده کلاسه ۹۰/۷۲۲ هیأت عمومی مطرح پس از اظهار نظر اعضاء هیأت تخصصی به شرح ذیل مبادرت به اتخاذ تصمیم و صدور رأی نموده اند .
رأی هیأت تخصصی بیمه ، کاروکارگری و بازنشستگی
مطابق ماده ۱۹۱ قانون کار ( کارگاههای کوچک کمتر از ۱۰ نفر را می توان بر حسب مصلحت موقتا از شمول بعضی از مقررات این قانون مستثنی نمود تشخیص مصلحت و موارد استثناء به موجب آیین نامه ای خواهد بود که با پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید )
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۲۹/۱۰/۱۳۸۱ بنا به پیشنهاد شورای عالی کار آیین نامه کارگاههای کمتر از ۱۰ نفر را تصویب نمود و مطابق دادنامه شماره ۲۴۸ الی ۲۵۰ مورخ ۱۷/۴/۸۶ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری قسمت هایی از ماده ۳ آیین نامه مذکور ابطال نموده که بلحاظ ابطال قسمت هایی از ماده ۳ آیین نامه مدیر کل تنظیم روابط کار پس از حذف موارد ابطال شده مراتب را در پاسخ استعلام شاکی پرونده اعلام نموده است نظر به اینکه مشتکی عنه وضع قاعده آمره ننموده بلکه مفاد دادنامه صادره دیوان عدالت اداری را اجراء نموده بنابراین از مصادیق بند یک ماده ۱۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری و قابل طرح در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری تشخیص نگردیده است . رأی صادره ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی ریاست ارزشمند دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است .
باقری زیاری
رئیس هیأت تخصصی بیمه ، کاروکارگری و بازنشستگی
دیوان عدالت اداری
کدمنبع: 9984