رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۰)
رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۱ ماده ۵ آیین نامه اجرایی اعطای پژوهانه رساله به دانشجویان دکتری مصوب ۲۶/۸/۸۸ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و معاون آموزش وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی و علوم ، تحقیقات و فناوری و بند ۶ شیوه نامه اجرای طرح مذکور مصوب ۲۳/۴/۸۹ معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
مرجع صادر کننده | هیأت تخصصی دیوان عدالت اداری |
---|---|
موضوع | ابطال بند ۱ ماده ۵ آیین نامه اجرایی اعطای پژوهانه رساله به دانشجویان دکتری مصوب ۲۶/۸/۸۸ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و معاون آموزش وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی و علوم ، تحقیقات و فناوری و بند ۶ شیوه نامه اجرای طرح مذکور مصوب ۲۳/۴/۸۹ معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی |
کلاسه پرونده | ه ع/۹۲/۸۷۳ |
تاریخ رأی | شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ |
شماره دادنامه | ۱۰ |
بسمه تعالی
شماره دادنامه :۱۰
مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی پژوهشی فرهنگی
- شاکی : رضا شیروانی
طرف شکایت : ۱-معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ۲- معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت
گردشکار
خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع
بند ۱ ماده ۵ آیین نامه مورد شکایت بیان داشته است که دانشجویان بورسیه یا شاغل سایر دستگاه ها از پرداخت مبلغ پژوهانه مستثنا شده اند که به دلایل زیر تبعیض ناروا بوده و مغایر بند ۹ اصل ۳ و بند ۳ اصل ۴۳ قانون اساسی است. اولا چون تمامی دانشجویان دکتری برای تدوین و دفاع از پایان نامه متحمل زحمات مشابهی می شوند. در صورت اختصاص اعتباری از بیت المال برای کمک به این افراد لازم است که به صورت مساوی توزیع شود ثانیا هر پرداختی از سوی دولت باید بر اساس قانون بوده و نحوه توزیع آن را نیز قانون تعیین کند تصویب کنندگان آیین نامه مورد شکایت فاقد صلاحیت تعیین افراد مشمول با حداقل خدمت برخی از شمول آیین نامه اند ثالثا بر اساس ماده ۶۱ قانون مدیریت خدمات کشوری افرادی که برای ادامه تحصیل در دوره های دکتری پذیرفته می شوند مجبور به انفصال از خدمت یا اخذ مرخصی بدون حقوق هستند که در این صورت شرایط یکسانی با دیگر افراد خواهند داشت و تبعیض بین آنها نارواست. شیوه نامه مورد شکایت در بند الف – د اقدام به بسط مفاد بند مربوط در آیین نامه نموده است در این بند آمده است دانشجو بورسیه سازمان های مختلف، مأمور به تحصیل و یا شاغل تمام وقت در موسسه های دولتی نباشد که همان طور که ذکر شد با توجه به ممنوعیت مأموریت تحصیلی طبق قانون مدیریت خدمات کشوری و لزوم اشتغال تمام وقت به تحصیل در دوره های دکتری این مصوبه نیز واجد ایراد می باشد.
- خلاصه مدافعات مشتکی عنه:
منطق و مبنای پرداخت پژوهانه به دانشجویان دکتری، صرف انجام پایان نامه و دفاع از رساله نیست بلکه کمک مالی به آن دسته از دانشجویانی است که در حین تحصیل از منبعی برای تأمین هزینه های خود برخوردار نیستند تا بتوانند فارغ از دغدغه های مالی که دانشجویان شاغل یا بورسیه با آن روبرو نیستند به ارتقای سطح کیفیت علمی و پژوهشی رساله خود بپردازند فلذا نه تنها ترجیح بلامرجح و تبعیض ناروا نیست بلکه مقتضای عدالت و انصاف می باشد.
نظریه تهیه کننده گزارش
هم چنانکه در پاسخ مرجع طرف شکایت آمده است، اعطای پژوهانه رساله به دانشجویان دکتری، در چارچوب وظایف و اختیارات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با هدف کمک به دانشجویانی است که در حین تحصیل فاقد منبعی برای تأمین هزینه های خود هستند، لذا مستثنا کردن دانشجویان بورسیه، مأمور به تحصیل و مشاغل تمام وقت، متضمن تبعیض ناروا نمی باشد. با این اوصاف مصوبات مورد شکایت خارج از حدود اختیار و مغایر قانون نمی باشد. با توجه به اینکه مقررات مورد شکایت در مقام اجرای طرح اعطای پژوهانه به دانشجویان دکتری بر اساس مصوبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به شماره ۹۷۴۸/۱/ص مورخ ۲۸/۵/۸۸ تهیه و تدوین شده است و از آنجا که از مصوبه اخیرالذکر در پرونده اثری یافت نشد و جست و جو برای دسترسی به آن به نتیجه نرسید، به لحاظ ضرورت ملاحظه مصوبه جهت اظهار نظر در خصوص درخواست مطروح پیشنهاد می شود از معاونت علمی و فناوری ارسال نسخه ای از این مصوبه خواسته شود.
امضاء تهیه کننده گزارش : رفیعی
موضوع در جلسه مورخ ۲۰/۱۱/۹۳ هیأت تخصصی پژوهشی فرهنگی مطرح ، و با توجه به اتفاق آرای اعضای حاضر مبنی بر عدم ابطال مصوبات مورد شکایت به شرح آتی اقدام به صدور رأی می شود.
رأی هیأت تخصصی پژوهشی فرهنگی
اعطای پژوهانه به بخشی از دانشجویان دکتری در چارچوب وظایف و اختیارات مراجع تصویب کننده و با هدف کمک به آن دسته از دانشجویان است که در حین تحصیل منبعی برای تأمین هزینه های خود ندارند لذا مستثنا کردن دانشجویان بورسیه، مأمور به تحصیل و شاغل تمام وقت، متضمن تبعیض ناروا نمی باشد در نتیجه مصوبات مورد شکایت خارج از حدود اختیار و مغیر با قانون نمی باشد . این رأی در این بخش ظرف مهلت ۲۰ روز پس از صدور از سوی رئیس کل محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد .
ذبیح اله واحدی
رئیس هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی
دیوان عدالت اداری
کدمنبع: 10248