بازاندیشی معیار ذی‌نفعی خواهان و امکان‌سنجی طرح دعوا از سوی ثالث در مسئولیت مدنی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''بازاندیشی معیار ذی‌نفعی خواهان و امکان‌سنجی طرح دعوا از سوی ثالث در مسئولیت مدنی''' نام مقاله ای از محمد حسین وکیلی مقدم بوده که در شماره چهارم دوره پانزدهم (دی 1402) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است. == چکیده == در اصول بنیادین آیین دا...» ایجاد کرد)
 
(+ 8 categories using HotCat)
 
خط ۳۲: خط ۳۲:
* [[ماده ۴ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان|ماده 4 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان]]
* [[ماده ۴ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان|ماده 4 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان]]
* [[ماده ۵ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان|ماده 5 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان]]
* [[ماده ۵ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان|ماده 5 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1402]]
[[رده:مقالات مجله علمی مطالعات حقوقی]]
[[رده:مقالات شماره چهارم دوره پانزدهم مجله علمی مطالعات حقوقی]]
[[رده:مقالات محمد حسین وکیلی مقدم]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات حقوق مسئولیت مدنی]]
[[رده:مواد قرمز]]
[[رده:ذینفع بودن خواهان (مدعی)]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۳۰

بازاندیشی معیار ذی‌نفعی خواهان و امکان‌سنجی طرح دعوا از سوی ثالث در مسئولیت مدنی نام مقاله ای از محمد حسین وکیلی مقدم بوده که در شماره چهارم دوره پانزدهم (دی 1402) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است.

چکیده

در اصول بنیادین دادرسی مدنی، طرح دعوا و دادخواهی منوط به مطالبه شخص ذی­نفع است که به‌واسطه اقدام‌ خوانده دچار خسارت شده و با استفاده از دادرسی خواستار جبران آن به شیوه متناسب است. طبق این دیدگاه، طرح دعوا از جانب ثالث به معنی آغاز فرایند دادرسی بدون خواست و رضایت ذی­نفع، ناممکن و بدون منطق حقوقی قلمداد می­شود. هدف این مقاله اثبات این مطلب است که در برخی موارد خاص به‌واسطه عدم امکان یا متمایل نبودن ذی­نفع در استفاده از نهاد دادرسی، مداخله ثالث به‌عنوان طرح‌کننده دعوا ازنظر حقوقی توجیه‌پذیر و مطلوب است. فرضیه این است که چنین رویکردی با لزوم بازنگری در قوانین و ضابطه­ مند کردن موارد مجاز طرح دعوای ثالث، به ارتقای کارکرد اجتماعی حقوق مسئولیت منجر شده و دسترسی به استفاده از دادرسی برای فیصله منازعات حقوقی را تسهیل می‌کند. ضمن ارزیابی اشکالات و ابهام‌های استفاده از این روش، راه­کارهای تدبیر و رفع هریک نیز مورد مطالعه قرار می­گیرد. یافته­ های این تحقیق نشان می­دهد می­ توان رسمیت دادن به دعوای ثالث را از موجبات ارتقای کارآمدی نظام قضایی در حمایت مؤثرتر از شهروندان و ایجاد هنجارهای رفتاری در جامعه دانست و استفاده از این نهاد را با مبانی نظام حقوقی ایران نیز سازگار قلمداد کرد.

کلیدواژه ها

  • جبران خسارت
  • زیان‌دیده
  • شخصی‌بودن نفع
  • طرفین دعوا
  • نفع حقوقی

مواد مرتبط