ارزیابی و محاسبه مابه‌ازای تعهدات قراردادی در نقض قراردادها از طریق خسارات جبرانی؛ مطالعه تطبیقی نظام حقوقی کامن‌لا و ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ارزیابی و محاسبه مابه‌ازای تعهدات قراردادی در نقض قراردادها از طریق خسارات جبرانی؛ مطالعه تطبیقی نظام حقوقی کامن‌لا و ایران نام مقاله ای از هدایت الله سلطانی نژاد و علی حدادزاده شکیبا است که در شماره نوزدهم (شهریور ۱۴۰۰) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است.

چکیده

در جوامع انسانی، اصولاً افراد در مقابل یکدیگر موظف به رعایت یک ­سری تعهدات اجتماعی و قراردای هستند که در مواردی نیز نقض این تعهدات با پشتوانه قانونی که در حمایت از آنها وجود دارد، بهره­مند از یک مابه­ازای متقابل از جمله جبران خسارت می­باشند. از آنجا که یکی از مهم­ترین شئون اجتماعی تعهداتی است که اشخاص، خود، ضمن قراردادهای گوناگون به عهده می­گیرند، به وجود آمدن تعهدات قراردادی و رعایت آنها برای اشخاصِ ذیل قرارداد امری بدیهی است که در صورت نقض آنها از جانب یکی از طرفین عهدی، دیگری را مستحق انجام اقداماتی به عنوان مابه­ازای نقض تعهد می­کند. بررسی این مسئله در حقوق کامن­لا با توجه به اینکه مابه­ازای اصلی نقض تعهدات قراردادی ذیل عنوان خسارات جبران­کننده است، می­تواند در مقایسه با فقه امامیه و حقوق ایران که خسارات جبران­کننده مابه­ازای فرعی و نه اصلی نقض تعهد محسوب می­شود، نقطه عطفی در تعیین مفهوم و محدوده این نوع خسارات در حقوق ایران باشد. از همین رو مقالۀ حاضر با مطالعه تطبیقی ارزیابی و محاسبه مابه­ازای نقض تعهدات قراردادی در دو نظام حقوقی کامن­لا و حقوق ایران به این نتیجه دست یافت که تفاوت چندانی در مفهوم، محدوده و نحوه محاسبه مابه­ازای نقض تعهدات قراردادی ذیل عنوان خسارات جبران­کننده مشاهده نمی­شود و چشمگیرترین اختلاف در اصلی و فرعی بودن این نوع خسارات در هر یک از این دو نظام حقوقی است.

کلیدواژه ها

  • خسارت انتظار
  • محدوده جبران خسارت انتظار
  • محاسبه خسارت انتظار
  • خسارت انتظار در فقه امامیه
  • خسارت انتظار در حقوق ایران

مواد مرتبط