اشکال حمایت از میراث فرهنگی در حقوق بین الملل

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
اشکال حمایت از میراث فرهنگی در حقوق بین الملل
عنواناشکال حمایت از میراث فرهنگی در حقوق بین الملل
رشتهحقوق بین الملل
دانشجورضا عسکری
استاد راهنمابیژن عباسی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی



اشکال حمایت از میراث فرهنگی در حقوق بین الملل عنوان پایان نامه ای است که توسط رضا عسکری، با راهنمایی بیژن عباسی در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی دفاع گردید.

چکیده

جامعه ی بین الملل در راستای حفاظت و صیانت از سرمایه های تاریخی و فرهنگی، به عنوان یکی از اساسی ترین عوامل حفظ هویت هر ملت، از طریق نهادهای خود به ویژه یونسکو سعی بر وضع کنوانسیون هایی نموده است تا رژیم حمایتی میراث فرهنگی در کنار سایر شاخه های حقوق به کار برده شود. بر این اساس مقررات موجود در کنوانسیون های ۱۸۹۹ و ۱۹۰۷ لاهه در کنار کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه، حمایت از اموال فرهنگی در زمان جنگ را موجب می شوند که عمده ی مقررات بر حمایت از اموال فرهنگی ملموس در وضعیت مخاصمه قرار گرفته است. در هنگام صلح نیز اسناد و تدابیری پیش بینی شده است: کنوانسیون ۱۹۷۲ راهکارهایی را تعیین نموده که بیشترین حمایت را با کمک کمیته ی میراث جهانی، از آثار فرهنگی دارای ارزش جهانی استثنایی به ثبت رسیده در فهرست های جهانی به عمل می آورد. امکان دست یابی به بستر دریاها و خطرات ناشی از اکتشافات غیراصولی در کنار غارت میراث قرار گرفته در آب منجر به پذیرش کنوانسیون ۲۰۰۱ حمایت از میراث زیر آب شد تا در کنار کنوانسیون ۱۹۸۲ حقوق دریاها قرار گیرد. کنوانسیون ۲۰۰۳ نیز با شباهت های بسیار به سند ۱۹۷۲ پذیرفته شد تا این بار از میراث ناملموس بشری که در معرض فراموشی و یا نابودی هستند، محافظت نماید. غنای فرهنگی و پاسداشت فرهنگ های متنوع جهان در برابر تهدیدات مختلفی زمینه ساز ایجاد کنوانسیون ۲۰۰۵ گردید. هریک از اسناد مورد اشاره علاوه بر اینکه خود مبنایی جهت حمایت از میراث فرهنگی محسوب می شوند، به دنبال به اجرا درآوردن مقررات بر اساس سایر مبانی سنتی و حقوق بشری نیز هستند. از این رو در این پایان نامه درصدد بررسی موضوع های چالش برانگیز نظیر این سوال مهم هستیم که چه نوع حمایت هایی از میراث فرهنگی در حقوق بین الملل پیش بینی و تعیین شده است؟ تضمینات لازم از میراث فرهنگی در زمان صلح، مخاصمات مسلحانه و اشغال در حقوق بین الملل به چه نحوی بعمل آمده است؟

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبعنوان صفحهبیان مسیله۱اهداف پژوهش۲اهمیت موضوع تحقیق و انگیزش انتخاب آن۲پیشینه تحقیق۳پرسشها۴فرضیهها۴روش تحقیق وروش گردآوری اطلاعات۵قلمرو تحقیق۵مشکلات تحقیق۶ساماندهی پژوهشی۶فصل اول: شناسایی میراث فرهنگی و مبانی حمایت از آن در حقوق بین الملل۷مبحث اول : شناسایی میراث فرهنگی۸گفتار اول: میراث فرهنگی در اسناد عام حقوق بین المللی۹گفتار دوم: میراث فرهنگی در کنوانسیون های خاص میراث فرهنگی۱۴مبحث دوم: مبانی حمایت از میراث فرهنگی در حقوق بین الملل۲۵گفتار اول: مبانی سنتی حمایت از میراث فرهنگی۲۵گفتار دوم: مبانی حقوق بشری حمایت از میراث فرهنگی۲۹فصل دوم: حمایت از میراث فرهنگی در زمان صلح۴۰مبحث اول: اقدامات حمایتی در زمان صلح۴۱گفتار اول: تعیین وظایف در سطح ملی با توجه به اصل حاکمیت دولت ها۴۲گفتار دوم: ارایه ی گزارش هایی از سوی دولت ها۴۶گفتار سوم: حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس در کنوانسیون ۲۰۰۳۵۰مبحث دوم: ایجاد فهرست های بین المللی ثبت آثار۵۳گفتار اول: مراحل ثبت اثر در فهرست میراث جهانی۵۴گفتار دوم: ثبت اثر در فهرست میراث فرهنگی در خطر۵۶گفتار سوم: مزایای ثبت اثر در فهرست۵۹گفتار چهارم: اثرات منفی ثبت اثر در فهرست۶۳مبحث سوم: کمیته میراث جهانی۶۸گفتار اول: دریافت درخواست کمک بین المللی۶۹گفتار دوم: تصمیم گیری در خصوص تقاضا، تعیین میزان کمک و اولویت بندی۷۰گفتار سوم: جلوگیری از معاملات غیرقانونی از طریق هماهنگی با سایر اسناد مرتبط۷۲گفتار چهارم: تغییرات آب و هوا۷۴گفتار پنجم: ایکوموس و مقررات موجود در پیوست کنوانسیون ۲۰۰۱۷۷فصل سوم: حمایت در زمان مخاصمات مسلحانه و اشغال۸۰مبحث اول: نظام حمایتی در زمان مخاصمات مسلحانه۸۱گفتار اول: نظام حمایتی۸۲گفتار دوم : نظام حمایت ویژه۹۱گفتار سوم: نظام حمایتی عالی۹۳مبحث دوم: حمایت در زمان اشغال۹۷گفتار اول: اموال فرهنگی عراق پس از اشغال۹۷گفتار دوم: وظایف دولت اشغالگر۱۰۰مبحث سوم: سازوکارهای اجرایی پیش بینی شده در کنوانسیون لاهه۱۰۱گفتار اول : کمک های بین المللی۱۰۲گفتار دوم: ارایه گزارش۱۰۲گفتار سوم: مسیولیت کیفری۱۰۳گفتار چهارم: نهادهای اجرایی کنوانسیون لاهه۱۰۶نتیجه گیری و پیشنهادها۱۱۲منابع و ماخذ۱۱۸منابع فارسی۱۱۸منابع خارجی۱۲۰منابع اینترنتی۱۲۲

کلیدواژه ها

  • حقوق بین الملل
  • میراث فرهنگی