الگوی میانجیگری جمهوری اسلامیایران در بحران قرهباغ و تاجیکستان
الگوی میانجیگری جمهوری اسلامیایران در بحران قرهباغ و تاجیکستان نام مقاله ای است از محمود واعظی است که در دوره صفر شماره دوازدهم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.
چکیده
میانجیگری به عنوان یک رویه حقوقی و سیاسی برای حل و فصل اختلافات بینالمللی از تاریخ طولانی در فرهنگهای مختلف از جمله فرهنگ اسلامیبرخوردار میباشد. در این چارچوب جمهوری اسلامیایران بنا بر آموزههای دینی و همچنین مصالح دولت اسلامیدر دو مناقشه مهم بینالمللی اقدام به میانجیگری کرده است. الگوی میانجیگری جمهوری اسلامیایران در دو مناقشه قرهباغ و تاجیکستان ضمن رعایت اصول اولیه میانجیگری، از جمله اصل بیطرفی و اصل رضایت طرفین، متضمن رویکرد تازهای به موضوع میانجیگری است که مبتنی بر میانجیگری جمعی میباشد.
در آسیای مرکزی و قفقاز با توجه به پیشینه تاریخی و اختلافات قومیبسیار پیچیده، توفیق در میانجیگری به شرایط و عوامل متعدد داخلی و همچنین بازیگران خارجی بستگی دارد. بر این اساس جمهوری اسلامیایران در دو مناقشه قرهباغ و تاجیکستان با توجه به فراهم بودن زمینه میانجیگری، و آمادگی طرفین مناقشه، تلاش کرد با استفاده از پشتوانههای فرهنگی و سوابق تاریخی مشترک با طرفین مناقشه، از این ظرفیتها جهت حل و فصل مناقشه بهره ببرد.
کلیدواژهها
- میانجیگری
- مناقشات بین المللی
- جمهوری اسلامی ایران
- قره باغ
- تاجیکستان