اکراه در حقوق کیفری ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
اکراه در حقوق کیفری ایران
عنواناکراه در حقوق کیفری ایران
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجومهیار فراتی
استاد راهنماشهرام باسیتی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان



اکراه در حقوق کیفری ایران عنوان پایان نامه ای است که توسط مهیار فراتی، با راهنمایی شهرام باسیتی در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان دفاع گردید.

چکیده

اکراه در لغت به معنای کسی را به زور و ستم بکاری واداشتن است و در اصطلاح به وادار کردن کسی به انجام کاری که به آن مایل نیست می گویند. اکراه از نظر کیفری عبارت است از فشار معنوی غیر قابل تحمل ونامشروع به شخص و وادار نمودن به انجام یا ترک فعلی که از نظر قانون جزا جرم بحساب می آید. مشروط به اینکه این وادار کردن با تهدید جانی یا عرضی یا مالی مهم از جانب اکراه کننده توام باشد. در اکراه شخص مکره فاقده رضا و طیب نفس است . از همین جا تفاوت بین اکراه و اجبار مادی آشکار می شود: در اجبار مادی شخص مرتکب در وضعیت عدم امکان مطلق قرار دارد و فاقد اختیار و رضا می باشد در حالی که در اکراه مرتکب واجد قصد اما فاقد رضا است و می تواند خود را با اجرای قانون هماهنگ سازد و از ارتکاب جرم به هر قیمتی اجتناب کند. بنابراین اکراه شونده با اختیار و آزادانه و با داشتن حق انتخاب لیکن بدون رضای واقعی آگاهانه تصمیم به ارتکاب جرم می گیرد. علمای حقوقی اجبار را به دو نوع مادی و معنوی تقسیم نموده اند که هریک از این دو نوع نیز به نوبه ی خود یا ناشی از علل بیرونی هستند و یا ناشی از شخص مرتکب و علل درونی ، به اجبار معنوی که ناشی از علل بیرونی است اکراه گویند. هرچند عده ای از حقوق دانان تفاوت بین اجبار و جنون را صوری دانسته و نهایت تفاوت آن ها را در میزان آگاهی و درجه آن می دانند اما برخی دیگر در بیان تفاوت آن دو اجبار را موقعیتی می دانند که موجب زوال اراده آزاد شخص مجبور در زمان ارتکاب جرم می گردد. بنابراین اجبار موجب سلب اختیار تصمیم گیری و از بین رفتن قصد و اراده است در حالیکه در جنون اصلا قدرت تمییز و تشخیص حسن و قبح مختل می شود.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبچکیده۱فصل اول: مقدمهمقدمه۳بیان مساله۳سیوال اصلی تحقیق۳فرضیه ها۳اهداف تحقیق۳سوابق۴روش۴ساختار۴فصل دوم: مفهوم ، ماهیت و قلمرو اکراهبخش اول: مفهوم و ماهیت اکراه۶مبحث اول :مفهوم اکراه :۶بند اول :تعریف اکراه با توجه به فقه و حقوق ایران :۸مبحث دوم :مقایسه اکراه با مفاهیم مشابه در فقه و حقوق ایران :۹بند اول: شباهتهای اکراه و اضطرار:۱۱بند دوم: تفاوتهای اکراه و اضطرار:۱۲گفتاردوم: ماهیت حقوقی اکراه :۱۵مبحث سوم:قلمرو اکراه در قرار دادها :۲۱گفتار اول– قلمرو اکراه در فقه و حقوق ایران :۲۱گفتار دوم: انجام چند معامله به صورت تدریجی:۳۰بند اول: انجام چند معامله باهم :۳۰بند دوم :نقص مکره علیه :۳۱بند اول: اکراه بر مالک و عاقد :۳۳بند دوم:اکراه بر مالک ( و نه عاقد ) :۳۳بند سوم:اکراه برعاقد ( و نه مالک ) :۳۴گفتار چهارم:اکراه بر وکیل مختار۳۴بند دوم: نظر تفصیلی :۳۶ج– اکراه بر چند مکره به نحو تخییری :۳۷با توجه به رابطه مکره و عمل اکراهی چند حالت قابل تصور است:۳۸بند چهارم: اکراه با توجه به وسایل آن :۳۸بند پنجم: رابطه حقوقی و وابستگی اقتصادی با اکراه : (فرانسیس تری، فیلیپس سیملر،ص۲۴۰)۳۹بند ششم: اکراه مادی و معنوی:۴۰بخش دوم – شرایط تحقق اکراه در قراردادها :۴۱مبحث اول– شرایط تحقق اکراه در فقه و حقوق ایران:۴۱بند اول: تهدید از طرف ا نسان :۴۲گفتار دوم: فرار و مفهوم اکراه :۵۱گفتار سوم: فرار وحکم اکراه :۵۲بند دوم– بررسی احتمالات :۵۵بند چهارم:اکراه با وجود تهدید قانونی :۵۷گفتار اول –اثبات اکراه در فقه و حقوق ایران :۵۹فصل سوم:اثر اکراه در قراردادها: بخش اول– اثر اکراه در فقه و حقوق مدنی ایران :۶۱گفتار اول: اجماع :۶۶گفتار دوم:حدیث رفع :۶۶مبحث سوم: نظریه عدم نفوذ :۷۰بند اول: تعریف اجازه و طرح مساله :۷۸گفتار سوم:شرایط اجازه :۷۹بند اول: اجازه باید معلوم باشد :۷۹بند دوم:اجازه مسبوق به رد نباشد :۷۹بند سوم:مکره باید اهلیت داشته باشد:۷۹بند چهارم:اکراه رفع شده باشد :۷۹بند پنجم:رضا اعلام شود :۸۰گفتار چهارم: اثر اجازه :۸۰بند اول: نظریه نقل :۸۰بند دوم:نظریه کشف :۸۳بند چهارم: اثر عقد نسبت به فرد مختار قبل از اجازه :۸۹مبحث چهارم– مقایسه( بحث تطبیقی ) :۹۱فصل چهارم: نتیجه گیرینتیجه گیری و پیشنهادات :۱۰۰فهرست منابع۱۰۴

کلیدواژه ها

  • ازاد
  • ازاد