بررسی امکان ثبت مخازن و ذخایر نفتی در قراردادهای نفتی بین‌المللی ایران، بر اساس نظریات و استانداردهای بین‌المللی و داخلی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

بررسی امکان ثبت مخازن و ذخایر نفتی در قراردادهای نفتی بین‏‌المللی ایران، بر اساس نظریات و استانداردهای بین‌‏المللی و داخلی نام مقاله ای از رسول لاهیجانیان و فاطمه شیخی ده چناری بوده که در شماره چهارم دوره دوم (مهر 1400) فصلنامه حقوق فناوری های نوین منتشر شده است.

چکیده

امروزه استانداردهای بین‌المللی یا داخلی حسابداری تأثیر بسزایی در اتخاذ سیاست‌های مالی و نتایج ناشی از آن‌ها دارد. در این راستا، علاوه‌بر تصویب استانداردهای ملی حسابداری از سوی کشورها، استانداردهای بین‌المللی نیز از سوی هیئت‌ها و کمیته‌های بین‌المللی حسابداری تصویب شده است. علت اهمیت بیشتر این موضوع در صنعت نفت و گاز در مقایسه با صنایع دیگر، ناشی از راهبردی بودن این صنعت در کشور صاحب مخزن و نظام مالی قراردادهای نفتی بوده است.

در ایران، ثبت مخازن نفتی، علاوه‌بر تحلیل به استناد اصل حاکمیت دولت‌ها بر منابع طبیعی و تعهدات ناشی از آن و نیز عدم تسری مالکیت قهقرایی درخصوص مخازن نفتی، بر پایۀ استانداردهای حسابداری داخلی و بین‌المللی انجام می‌گیرد؛ زیرا همواره تلاش برای تطبیق استانداردهای داخلی بر پایۀ استانداردهای بین‌المللی بوده است. با استناد به استانداردهای بین‌المللی مانند استاندارد شمارۀ 69 یا گزارشگری مالی، به ترتیب عدم ثبت مخازن نفتی مبنی بر افشای اطلاعات مربوط به ذخایر ثبت‌شده و ارائۀ صورت‌های مالی و دارایی‌های پیمانکار برای تصمیم‌گیری پیمانکاران و سهام‌داران و نیز ارائۀ مقادیر ذخایر ثابت‌شدۀ نفت و گاز به‌عنوان اطلاعات تکمیلی قابل درک است و از استانداردهای موجود داخلی نیز عدم ثبت مخازن نفتی برداشت می‌شود. در نهایت، با توجه به یافته های این مقاله ، ثبت مخازن نفتی توسط پیمانکارغیرقانونی تلقی می‌شود.

کلیدواژه ها

  • ثبت مخازن نفتی
  • استانداردهای بین‌المللی و داخلی حسابداری
  • حاکمیت و مالکیت دولت ایران
  • قراردادهای نفتی

مواد مرتبط