بررسی برجام از تهدید تا تصویب

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی برجام از تهدید تا تصویب
عنوانبررسی برجام از تهدید تا تصویب
رشتهحقوق بین الملل
دانشجوسارا نیازی مهمانی
استاد راهنمارضا جلالی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت



بررسی برجام از تهدید تا تصویب عنوان پایان نامه ای است که توسط سارا نیازی مهمانی، با راهنمایی رضا جلالی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت دفاع گردید.

چکیده

به نظر حقوق دانان برجام را هم می توان موافقت نامه ای بین المللی و تفاهم نامه ای غیرالزام آور تلقی کرد و هم برای آن ماهیتی غیر از معاهده در نظر گرفت. برای پاسخ به این پرسش که برجام معاهده بین المللی است یا صرفا یک تفاهم سیاسی بین جمهوری اسلامی ایران با گروه ۱+۵، از یک سو باید به متن ۱۶۷ صفحه ای برجام مراجعه کرد و از سوی دیگر باید قواعد حاکم بر حقوق بین الملل و قوانین کشورهای مذاکره کننده را مورد توجه قرار داد. هرچند در متن برجام سخنی از معاهده بودن آن به میان نیامده است، اما با مراجعه به حقوق داخلی و بین الملل، می توان آن را موافقت نامه بین المللی به حساب آورد. دولت ایالات متحده امریکا قبل و بعد از رسانه ای شدن متن برجام و بعد از آنکه از مجاری قانونی دو کشور –کنگره امریکا و مجلس شورای اسلامی ایران– به سلامت عبور کرد، اصرار دارد که برجام یک معاهده بین المللی نیست و نمی توان برای آن اعتبار حقوقی مبرهنی در نظر گرفت. مقامات دستگاه دیپلماسی کشور نیز ادبیاتی مشابه دولتمردان امریکایی اتخاذ و تاکید کرده اند؛ آنچه اتفاق افتاده، یک تفاهم نامه است و نه یک موافقت نامه الزام آور که کشورهای طرف مذاکره را در چالشی به نام ضمانت اجرا تحدید کند. در این پایان نامه ضمن مداقه در ارتباط بین قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام، بررسی خواهد شد که چرا سند برجام را باید یک موافقت نامه بین المللی به حساب آورد. همچنین، در این مقاله ماهیت برجام بررسی و با استدلالات حقوقی بر این امر که این سند یک موافقت نامه سیاسی یا نزاکتی است تاکید خواهدشد .

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبصفحهعنوانچکیده۱فصلاول مقدمه(پروپوزال)۲۱–۱بیان مساله۳۱–۲ اهداف تحقیق۴۱–۳اهمیت موضوع تحقیق وانگیزه انتخاب آن۴۱–۴سوال وفرضیه تحقیق۵۱–۵تعریف مفاهیم۶۱–۵–۱ برجام۶۱–۵–۲ گروه ۱+۵۶۱–۵–۳ برنامه هسته ای۶۱–۶قلمرو تحقیق۷۱–۷پیشینه تحقیق۷۱–۸چارچوب نظری تحقیق۱۰۱–۹روش تجزیه وتحلیل اطلاعات۱۱۱–۱۰موانع ومشکلات تحقیق۱۱۱–۱۰–۱ چالش های پیش روی توافق آتی۱۱۱–۱۰–۲ محدودیتهای مربوط به پژوهش۱۳۱–۱۱سازماندهی تحقیق۱۳فصلدوم مبانی نظری۱۵مقدمه۱۶۲–۱دفاع مشروع۱۶۲–۲دفاع مشروع پیش دستانه۱۸۲–۳نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای بوزان۲۰۲–۴پروژه SSR۳۷۲–۴–۱سابقه پروژه SSR۳۹۲–۵ویژگیهای امنیتی منطقه خاورمیانه۴۰۲–۵–۱ در سطح منطقهای۴۱۲–۵–۲در سطح فرامنطقه ای۴۴۲–۶نتیجه گیری۴۶فصل سوم۴۹بررسی ابعاد حقوقی برجام در نظام جمهوری اسلامی ایران۴۹مقدمه۵۰۳–۱ بررسی ماهیت حقوقی تعهدات ایران در برنامه جامع اقدام مشترک۵۱الف:صلاحیت شورای عالی امنیت ملی در تصویب برجام۶۴فصلچهارم دستاوردهای حقوقی برجام۸۰مقدمه۸۱۴–۱بسته شدن موضوع ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران۸۳۴–۲خروج کشور ازچارچوب مقررات فصل هفت منشور سازمان ملل متحد۸۷۴–۳–۱تحریمهای تحمیلی علیه ایران در ارتباط با برنامههای هستهای آن۹۳۴–۳–۱–۱تحریمهای شورای امنیت۹۳۴–۳–۱–۲تحریمهای اتحادیه اروپا۹۵۴–۳–۱–۳تحریمهای ایالات متحده آمریکا۹۸۴–۴ برجام و لغو تحریمها مرتبط با فعالیتهای هستهای ایران۹۹۴–۵ تثبیت حقوق ایران در زمینه غنی سازی و آب سنگین۱۰۲۴–۵–۲ برجام و تثبیت حقوق ایران در غنی سازی و فعالیتهای آب سنگین۱۰۶۴–۶ الزام دولتهای پیشرفته هستهای به همکاری با ایران در زمینههای صلح آمیز هستهای۱۰۷۴–۶–۱بین المللی۱۰۹۴–۶–۲منطقه ای و بین منطقه ای۱۱۰۴–۷تاثیر برجام برآینده روابط ایران و آمریکا۱۱۳فصل پنجم۱۲۳نتیجه۱۲۳نتیجه گیری۱۲۴پیشنهادات پژوهش۱۲۶پیشنهادات کاربردی۱۲۶پیشنهاد به محققان آتی۱۲۷منابع و مآخذ۱۲۸منابع ومآخذ۱۲۹منابع فارسی۱۲۹منابع انگلیسی۱۳۱

کلیدواژه ها

  • برجام
  • گروه ۱+۵