بررسی تطبیقی آزادی مشروط در نظام کیفری ایران و عراق

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی تطبیقی آزادی مشروط در نظام کیفری ایران و عراق
عنوانبررسی تطبیقی آزادی مشروط در نظام کیفری ایران و عراق
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجواحمد ربیعی
استاد راهنماسید مهدی سیدزاده ثانی
استاد مشاورسید حسین حسینی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهدانشگاه فردوسی مشهد



بررسی تطبیقی آزادی مشروط در نظام کیفری ایران و عراق عنوان پایان نامه ای است که توسط احمد ربیعی، با راهنمایی سید مهدی سیدزاده ثانی و با مشاوره سید حسین حسینی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد دفاع گردید.

چکیده

در قرن نوزدهم حبس به عنوان مجازات غالب در اکثر نظام های عدالت کیفری در جهت خدمت به هدف اصلاح و بازپروری بزهکاران رواج یافت. با این حال، پس از مدتی، پیامدهای ناگوار حبس در قالب نظریه فرهنگ پذیری از زندان مطرح شد و کارکرد اصلاحی زندان زیرسوال رفت. در کنار آن، هزینه بر بودن زندان، مشکلات بهداشتی، سیاسی شدن این نهاد و ... نیز از اعتبار این مجازات کاست. از این رو، نسل اول جایگزین های حبس معرفی شدند. آزادی مشروط به عنوان یکی از تدابیر نسل اول جایگزین های حبس، از یک سو، با رویکرد سزاده، بزهکار را برای مدتی در زندان نگه می دارد و از سوی دیگر، پس از نشان دادن حسن اخلاق، شرایط برگشت پذیری وی به جامعه را فراهم می سازد. لذا، می توان گفت که آزادی مشروط با رویکردی دوگانه درصدد تحقق بازدارندگی و بازپروری در کنار یکدیگر است. این پژوهش که به بررسی تطبیقی این نهاد در نظام های کیفری ایران و عراق پرداخته، به این نتیجه رسیده است که وجود اشتراک و افتراق میان دو کشور مورد مطالعه وجود دارند. بر اساس یافته های پژوهش، حکم به مجازات حبس که سبب اعطای حق آزادی مشروط به نفع است و همچنین مدت زمان آزادی مشروط از جمله وجود اختلاف میان دو نظام کیفری می باشد. علاوه بر آن، اعطای نظام آزادی مشروط محدود به جرایم تعزیری بوده و اصل بر تضییق است در حالی که در حقوق عراق، اصل بر اعطای آزادی مشروط نسبت به هر نوع جرمی با مجازات حبس است مگر در جرایم خاصی که از سوی مقنن استثنایا نسبت به آن ها نمی توان حکم به آزادی مشروط داد. در کنار آن، توجه به فلسفه آزادی مشروط – اصلاح و بازپروری –، نشان دادن حسن رفتار، گذراندن بخشی از مدت حبس در زندان و الزام به تبعیت از دستورات دادگاه از وجود اشتراک دو نظام کیفری ایران و عراق است.

ساختار و فهرست پایان نامه

مقدمه۱الف– بیان مسیله۱ب– اهمیت و ضرورت انجام تحقیق۲ج– سوابق تحقیق۳ه– سوال های تحقیق۴و– فرضیه های تحقیق۴ز– روش انجام تحقیق۴ح– اهداف تحقیق۵ط– سازمان تحقیق۵فصل نخست: مفاهیم و شناسایی موضوعمقدمه۸مبحث نخست: تبیین مفهوم و ماهیت آزادی مشروط۸گفتار نخست: مفهوم آزادی مشروط۸گفتار دوم–ماهیت آزادی مشروط:۱۲گفتار سوم: تمییز نهاد آزادی مشروط از نهادهای مشابه۱۳بند نخست– آزادی مشروط و تعلیق اجرای مجازات۱۴بند دوم– آزادی مشروط و تعویق صدور حکم۱۶بند سوم– آزادی مشروط و عفو۱۷بند چهارم– آزادی مشروط و نظام نیمه آزادی۱۹مبحث دوم: سیر تطور تقنینی– تاریخی، مبنا و ویژگی های آزادی مشروط۲۱گفتار نخست: سیر تطور تقنینی – تاریخی۲۱گفتار دوم– مبنای تدبیر آزادی مشروط۲۸بند نخست– به سوی اصلاح و درمان مرتکب۲۸بند دوم– برخورداری خانواده مرتکب از حمایت های عاطفی و مالی وی با اعطای آزادی مشروط۳۱بند سوم– تبدیل مجازات به ابزاری در جهت مفیدسازی شخص مرتکب برای اجتماع۳۳بند چهارم– افول و کاهش جمعیت کیفری در زندان۳۳بند پنجم– فراهم سازی زودهنگام بسترهای برگشت به اجتماع برای بزهکار۳۴بند ششم– کاهش هزینه های دولت۳۴فصل دوم مقررات ماهوی و آثار آزادی مشروط در نظام حقوق کیفری ایران و عراقمبحث نخست– شرایط و مقررات۳۶گفتار نخست–شرایط قواعد خاص مرتبط با مجازات۳۶بند نخست– مجازات های قابل تبدیل به آزادی مشروط۳۶بند دوم– مدت لازم برای اعطای آزادی مشروط۳۸بند سوم: محکومیت قطعی۴۳گفتار دوم– شرایط و قواعد مرتبط با بزهکار۴۴بند نخست– جایگاه پیشینه کیفری بزهکار در اعمال آزادی مشروط۴۴بند دوم– ویژگی های شخصیتی بزهکار در اعمال آزادی مشروط۴۶گفتار سوم– تدابیر و التزامات آزادی مشروط۴۸مبحث دوم– آثار اعطای آزادی مشروط۵۱گفتار نخست– آثار و فواید آزادی مشروط بر جامعه۵۱بند نخست– ترجیح روبکرد ایران در استفاده ی بهینه از ازادی مشروط۵۲بند دوم– آثار مرتبط با اصلاح و درمان بزهکار۵۳گفتار دوم– آثار آزادی مشروط در مقام ضمانت اجرا۵۴بند نخست– التزام به دستورها و تدابیر دادگاه صادرکننده آزادی مشروط۵۵بند دوم– عدم التزام به دستورها و تدابیر دادگاه صادرکننده آزادی مشروط۵۶فصل سوم: شرایط و مقررات قانونی لغو و اعطاء و حق اعتراض به آزادی مشروط در نظام حقوق کیفری ایران و عراقمبحث نخست: شرایط شکلی– قانونی اعطای آزادی مشروط۵۸گفتار نخست: پیشنهاد آزادی مشروط۵۸گفتار دوم– تایید آزادی مشروط۶۱گفتار سوم– تطبیق شرایط بزهکار با مقررات نظام آزادی مشروط۶۱مبحث دوم– مراجع صالح در اعطای آزادی مشروط۶۴گفتار نخست– دادگاه صادرکننده مجازات و حکم قطعی حبس۶۴گفتار دوم– قاضی اجرای مجازات۶۵مبحث سوم– شرایط لغو آزادی مشروط۶۷گفتار نخست– شروط شکلی۶۷گفتار دوم– شرایط مرتبط با افعال و پیشینه ی بزهکار۷۰مبحث چهارم– مرجع صالح در لغو آزادی مشروط۷۲گفتار نخست– دادگاه صادرکننده مجازات و حکم قطعی حبس۷۲گفتار دوم– قاضی اجرای مجازات۷۲مبحث پنجم– قواعد اعتراض به آزادی مشروط۷۳گفتار نخست – قابلیت اعتراض۷۳گفتار دوم– بازه زمانی اعتراض۷۴نتیجه گیری۷۵فهرست منابع۷۷منابع فارسی۷۷منابع عربی۷۹

کلیدواژه ها

  • فسفروتیوییک تری آمید
  • بلورنگاری با پرتو X
  • پایگاه اطلاعات ساختاری کمبریج
  • جهت گیری پیوند هیدروژنی