بررسی تطبیقی جرایم سایبری در حقوق ایران و کنوانسیون های بین المللی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی تطبیقی جرایم سایبری در حقوق ایران و کنوانسیون های بین المللی
عنوانبررسی تطبیقی جرایم سایبری در حقوق ایران و کنوانسیون های بین المللی
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجوکبری شیوایی
استاد راهنمارضا سیمبر
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی بندر انزلی



بررسی تطبیقی جرایم سایبری در حقوق ایران و کنوانسیون های بین المللی عنوان پایان نامه ای است که توسط کبری شیوایی، با راهنمایی رضا سیمبر در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی بندر انزلی دفاع گردید.

چکیده

بشریت عصرهای فناوری متعددی را تاکنون تجربه کرده است. از مهم ترین عصرهای فناوری در طی ۲۰۰ سال گذشته می توان از عصر اتم، عصر فضا، عصر رایانه، عصر اینترنت و عصر مخابرات یاد کرد. بی شک شکل گیری فضای سایبری در امتداد پیدایش فناوری های مختلف در عصرهای مختلف بوده و امروزه کمتر کسی را می توان پیدا کرد که از این فضا بهره نبرده باشد و یا با مشکلات آن دست و پنجه نرم نکرده باشد. آن چه که در دهه های گذشته تحت عنوان دهکده جهانی از آن یاد می شد امروزه با پیدایش فضای سایبر عملا به وقوع پیوسته و مرزهای جغرافیایی را درنوردیده است. جرایم فیزیکی که قبلا در مرزهای جغرافیایی کشورها به وقوع می پیوست امروزه در دهکده جهانی به فضای سایبر منتقل شده است و مجرمین برای دست یابی به مقاصد شوم خود هیج مرزی قایل نیستند. این در حالی است که کشورها هر یک دارای قوانین موضوعه خاص خود هستند و این قوانین برگرفته از قانون اساسی آن کشورهاست. مشکلات حقوق زمانی رخ می نمایاند که فضای سایبر دارای مرز نبوده و تطبیق جرم و حاکمیت کشورها به چالش کشیده می شود. به همین دلیل اقدامات بین المللی متعددی صورت گرفته تا تعریف این نوع جرایم و نوع برخورد کیفری همسان سازی شود. با این وجود، در کنار تعارضات دادگاه ها توصیه های بین المللی مبنی بر تعاون بین الملل وجود دارد که کشورها بر مبنای آن می توانند به حل و فصل دعاوی خود بپردازند. در این تحقیق، ضمن معرفی فضای سایبر به اقدامات حقوقی کشورها از جمله کشورمان و اقدامات حقوقی منطقه ای و بین المللی اشاره می شود. در این مطالعه تطبیقی، نشان داده می شود که قانون ایران در مقایسه با قوانین موجود در کنوانسیون های بین المللی از قوت خوبی برخوردار است و همانند همان قوانین دارای نواقصی است که مورد ارزیابی قرار می گیرد.

ساختار و فهرست پایان نامه

چکیده۱کلیات تحقیق۲مقدمه۳۱–بیان مساله تحقیق۴۲–اهمیت و ضرورت انجام تحقیق۶۳–پرسش های تحقیق۷۴–فرضیه های تحقیق۷۵–مرور سوابق تحقیق۸۶–جنبه نوآوری و جدید بودن تحقیق۱۲۷–روش تحقیق ۱۲۸–چالش های تحقیق۱۲۹–اهداف تحقیق ۱۳۱۰–بهره وران تحقیق۱۳۱۱–ساماندهی تحقیق۱۳فصل اول–مفاهیم اساسی پژوهش۱۴۱–۱–تعاریف۱۵۱–۲–تاریخچه شکل گیری جرایم سایبری۱۹۱–۳–تعریف جرایم سایبری۲۳۱–۴–ویژگی های جرایم سایبری۳۰۱–۵–بزهکاران و بزه دیدگان سایبری۳۲۱–۶–بررسی چند جرم رایانه ای فراگیر۳۴۱–۶–۱–بررسی کلاهبرداری رایانه ای ۳۶۱–۶–۲–بررسی دسترسی غیر مجاز ۳۷۱–۶–۲–۱–سابقه پیدایش دسترسی غیر مجاز۳۷۱–۶–۲–۲–جایگاه دسترسی غیر مجاز۴۶۱–۶–۲–۳–طبقه بندی دسترسی غیر مجاز۴۶۱–۶–۲–۴–دسترسی غیر مجاز در حقوق کیفری۴۷۱–۶–۲–۵–ساختار دسترسی غیر مجاز۴۷۱–۷–چالش های حقوق کیفری در مواجهه با جرایم سایبری۴۹۱–۷–۱–مسیولیت کیفری ۵۰۱–۷–۲–شروع به جرم ۵۷۱–۷–۳–تعدد جرم ۶۲۱–۸–جمع بندی فصل۶۴فصل دوم–بررسی اقدامات حقوقی در حقوق ایران۶۵۲–۱–پاسخ های کیفری در حقوق ایران۶۶۲–۱–۱–قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح ۶۷۲–۱–۲–قانون تجارت الکترونیک ۶۸۲–۱–۳–قانون جرایم رایانه ای ۶۹۲–۱–۴–بررسی حقوقی قانون جرایم رایانه ای ۷۰۲–۱–۴–۱–جرایم علیه محرمانگی داده ها و سامانه های رایانه ای و مخابراتی۷۱۲–۱–۴–۲–جرایم علیه صحت و تمامیت داده ها و سامانه های رایانه ای و مخابراتی۷۷۲–۱–۴–۳–جرایم قابل ارتکاب از طریق رایانه۸۵۲–۱–۴–۴–سایرجرایم۹۶۲–۲–صلاحیت کیفری۹۹۲–۲–۱–ویژگی های صلاحیت کیفری ۱۰۰۲–۲–۱–۱–صلاحیت ناظر به نظم عمومی۱۰۰۲–۲–۱–۲–تکلیف مراجع قضایی در خصوص رسیدگی به صلاحیت خود۱۰۰۲–۲–۱–۳–قبول ایراد عدم صلاحیت در کلیه مراحل رسیدگی۱۰۱۲–۲–۲–اقسام صلاحیت ۱۰۱۲–۲–۲–۱–صلاحیت درون مرزی۱۰۱۲–۲–۲–۲–صلاحیت برون مرزی۱۰۲۲–۲–۳–صلاحیت در جرایم سایبری ۱۰۳۲–۲–۳–۱–صلاحیت های برون مرزی در جرایم فضای سایبر۱۰۴۲–۲–۳–۲–صلاحیت های درون مرزی در جرایم فضای سایبر۱۰۸۲–۳–جمع بندی فصل۱۱۰فصل سوم–بررسی اقدامات حقوقی در اسناد بین المللی۱۱۱۳–۱–پاسخ های کیفری بین المللی۱۱۲۳–۱–۱–اقدامات سازمان توسعه و همکاری اقتصادی ۱۱۲۳–۱–۲–اقدامات شورای اروپا ۱۱۳۳–۱–۳–اقدامات سازمان ملل ۱۱۴۳–۱–۴–کشورهای مشترک المنافع ۱۱۵۳–۱–۵–اقدامات انجمن بین المللی حقوق جزا ۱۱۶۳–۱–۶–اقدامات اینترپل ۱۱۶۳–۱–۷–کنوانسیون جرایم محیط سایبر (بوداپست) ۱۱۸۳–۱–۷–۱–ساختار کنوانسیون۱۱۸۳–۱–۷–۲–جرایم مورد اشاره در کنوانسیون۱۱۹۳–۱–۷–۳–دسترسی غیر مجاز در کنوانسیون۱۲۰۳–۱–۸–پیش نویس کنوانسیون استانفورد ۱۲۱۳–۲–بررسی صلاحیت در اسناد بین المللی۱۲۱۳–۳–جمع بندی فصل۱۲۲فصل چهارم–تطبیق ماهوی جرایم سایبری در حقوق ایران و اسناد بین المللی۱۲۳۴–۱–تطبیق ماهوی جرایم رایانه ای۱۲۴۴–۱–۱–تخریب و اخلال در داده ها یا سامانه های رایانه ای و مخابراتی۱۲۴۴–۱–۲–دسترسی غیر مجاز ۱۲۹۴–۱–۳–شنود غیر مجاز ۱۳۲۴–۱–۴–جاسوسی رایانه ای ۱۳۵۴–۱–۵–جعل رایانه ای ۱۳۸۴–۱–۶–کلاهبرداری رایانه ای ۱۴۲۴–۲–همکاری بین المللی۱۴۶۴–۲–۱–جرایم سایبری جرایمی فراملی ۱۴۶۴–۲–۲–حق حاکمیت و قضاوت: نقطه آغاز ۱۴۷۴–۲–۳–رژیم های بین المللی مساعدت قانونی ۱۴۹۴–۲–۴–بعد فراملی در جرایم سایبری ۱۵۱۴–۳–نواقص و ایرادات وارده به قانون جرایم رایانه ای۱۵۴۴–۳–۱–جرم انگاری در حوزه افراد ۱۵۴۴–۳–۲–جرم انگاری در حوزه دولت ها ۱۵۸۴–۴–جمع بندی فصل۱۵۹نتیجه گیری و پیشنهادها۱۶۰فهرست منابع:۱۶۴ضمیمه–متن کامل قانون جرایم رایانه ای۱۷۰Abstract۱۸۹

کلیدواژه ها

  • جرم سایبری
  • فضای سایبر
  • مطالعه تطبیقی
  • کنوانسیون های بین المللی
  • قانون جرایم رایانه ای