بررسی تطبیقی شیوه های جبران خسارت بازداشت متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی در نظام حقوقی ایران مصر و لبنان و آسیب شناسی آن

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی تطبیقی شیوه های جبران خسارت بازداشت متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی در نظام حقوقی ایران مصر و لبنان و آسیب شناسی آن
عنوانبررسی تطبیقی شیوه های جبران خسارت بازداشت متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی در نظام حقوقی ایران مصر و لبنان و آسیب شناسی آن
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجوحمزه احمدی
استاد راهنمامنصور عطاشنه
استاد مشاورحسن حیدری
مقطعدکتری
سال دفاع۱۴۰۱
دانشگاهدانشگاه عدالت



بررسی تطبیقی شیوه های جبران خسارت بازداشت متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی در نظام حقوقی ایران مصر و لبنان و آسیب شناسی آن عنوان رساله ای است که توسط حمزه احمدی، با راهنمایی منصور عطاشنه و با مشاوره حسن حیدری در سال ۱۴۰۱ و در مقطع دکتری دانشگاه عدالت دفاع گردید.

چکیده

در قانون نوین آیین دادرسی کیفری، وظیفه دولت نسبت به خسارات ناشی از حبس متهمان در مراحل نخستین تحقیقات، اعم از اینکه مبنای وظیفه تقصیر یا خطای قاضی یا کاربران دیگر باشد، مقبول شده است. قانون نام برده، طی آگاهی حقِ متضرر در طلب خسارت ناشی از حبس موقت، آیین خاصی را نیز به قصد اجرای این حق پیش بینی کرده است. نظام حقوقی پیش بینی شده در قانون نوین آیین دادرسی کیفری دولت را همچون حایلی بین متضرر و حاکم مقصر قرار داده است. بر این اصل، متهم خسارات ناشی از حبس موقت را از دولت طلب می نماید و دولت پس از جبران خسارت می تواند تحت شرایطی به مسیول اصلی رجوع نماید. این پژوهش به مقایسه تطبیقی شیوه های جبران خسارت بازداشت متهم در قسمت تحقیقات اولیه در نظام حقوقی ایران، مصر و لبنان و آسیب شناسی آن می پردازد. روش پژوهش این مطالعه، کیفی و توصیفی است. در نهایت نتایج نشان داد که در حقوق کیفری مصر، دادگاه ها با توجه به اوضاع و احوال عامل خسارت و متضرر و تعرفه هایی همانند تجرد و ازدواج و سن و جنس و مقام و جایگاه اقتصادی و جایگاه اجتماعی و شدت آسیب و تناسب آسیب با خسارت مبادرت به صدور فرمان با وجه نقد می نماید و در حقوق کیفری لبنان، آداب حاکم بر حدود. عقوبت پابرجا و لایتیغر خواهد بود و تقاص های تکمیلی و تتمیمی و تبعی که علی الاصول جزاهای تعزیری و مانع هستند، به موجب قوانین معلوم خصوصیت اجرا دارند و تلافی آسیب در حالات فوق مطیع قانون مخصوص خود می باشند.

کلیدواژه ها

  • جبران خسارت
  • متهم
  • نظام حقوقی ایران
  • مصر
  • لبنان