بررسی عنصر عدالت جنایی در پرتو محاکم کیفری بین المللی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی عنصر عدالت جنایی در پرتو محاکم کیفری بین المللی
عنوانبررسی عنصر عدالت جنایی در پرتو محاکم کیفری بین المللی
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجواشکان فامیل مدبران
استاد راهنمامحمدحسن جوادی، رضا نیکخواه سرنقی
مقطعدکتری
سال دفاع۱۴۰۲
دانشگاهدانشگاه ارومیه


بررسی عنصر عدالت جنایی در پرتو محاکم کیفری بین المللی عنوان رساله ای است که توسط اشکان فامیل مدبران، با راهنمایی محمدحسن جوادی و رضا نیکخواه سرنقی در سال ۱۴۰۲ و در مقطع دکتری دانشگاه ارومیه دفاع گردید.

چکیده

دیوان بین المللی کیفری نخستین نهاد دایمی است که در راستای تحقق عدالت کیفری و مبارزه با بی کیفرمانی تشکیل شده است و، وظیفه خطیر تعقیب و محاکمه مرتکبان شنیع ترین جنایات بین المللی را بر عهده دارد. اساسنامه رم که از اول ژوییه سال ۲۰۰۲ لازم الاجرا شده است، سند اساسی این دیوان است که با هدف تضمین کارایی و کارآمدی این نهاد مهم بین المللی تدوین و تصویب شده است. یکی از بخش های مهم اساسنامه، مواد مربوط به صلاحیت دیوان است که از زمان مذاکرات پیش از انعقاد اساسنامه در کنفرانس رم تا پس از تاسیس دیوان و در حال حاضر موضوع های بحث برانگیز متعددی را در پی داشته است. یکی از این موضوع ها، بحث پیش شرط های اعمال صلاحیت دیوان بین المللی کیفری و خلا های صلاحیتی آن در مواجهه با جنایات بین المللی موضوع اساسنامه است. تاسیس دیوان بین المللی کیفری به عنوان یک محکمه دایمی و جهانی در سال ۱۹۹۸ گامی مهم در روند مبارزه با بی کیفری می باشد. دیوان از طریق ایجاد پیوند بین صلح و امنیت بین المللی و عدالت کیفری، با مقوله حقوق بشر ارتباط یافته است. در پرتو اساسنامه دیوان، دیوان می تواند نقشی مهم در پیشبرد سیاست های حقوق بشری داشته باشد. تفسیر قواعد اساسنامه بر اساس حقوق بشر، ماهیت حقوق بشری جنایات بین المللی مشمول صلاحیت دیوان و... همگی دال بر تحول و تکامل حقوق بین الملل کیفری به سمت حمایت قضایی سازمان یافته از حقوق بشر و برخورد کیفری با نقض های بنیادین حقوق بشر می باشد. البته دیوان در زمینه توسعه حقوق بشر با محدودیت هایی مانند عدم امکان تفسیر موسع از حقوق بشر به خاطر اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها نیز مواجه است. رویه آتی دیوان، میزان تحقق ملاحظات حقوق بشری مندرج در اساسنامه را نشان داده و نقش دیوان را در توسعه حقوق بشر واضح تر خواهد نمود. عدالت کیفری بین المللی به عنوان یکی از اهداف بنیادین جامعه بین المللی مطرح است که در سطوح مختلف بین المللی، منطقه ای و ملی در جهت تحقق آن اهتمام می گردد. البته در سطح منطقه ای قدری جدیدتر، تحرکاتی برای مقابله با بی کیفری دیده می شود که این روند درآفریقا در مقایسه با آسیا و آمریکا، با تاسیس دیوان کیفری آفریقایی سرعت بیشتری داشته است. نکته مهم ارزیابی ضرورت و تاثیرگذاری اقدامات منطقه ای برای مقابله با بی کیفری است و اینکه آیا الگوی سازوکارهای منطقه ای در مورد نظارت بر هجارهای حقوق بشری، در اجرای عدالت کیفری بین المللی نیز می تواند کاربرد داشته باشد یا خیر. همچنین نحوه تعامل و ارتباط مراجع قضایی(یا شبه قضایی) منطقه ای با سایر محاکم کیفری به خصوص دیوان بین المللی کیفری به عنوان یک چالش حقوقی جدی مطرح است، زیرا اصل صلاحیت تکمیلی در اساسنامه رم، ناظر بر اعمال صلاحیت دیوان در صورت عدم تمایل یا ناتوانی دادگاه های ملی در تعقیب جرایم مشمول صلاحیت دیوان است.

ساختار و فهرست رساله

عنوان: بررسی عنصر عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی فصل اول: مقدمه ۱ ۱ معرفی موضوع ۱ ۲ اهمیت تحقیق ۱ ۳ هدف تحقیق ۱ ۴ روش تحقیق فصل دوم: مفهوم و تعریف عدالت جنایی ۲ ۱ تعریف عدالت جنایی ۲ ۲ ابعاد عدالت جنایی ۲ ۳ ارتباط عدالت جنایی با سایر عناصر حقوقی فصل سوم: نقش عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی ۳ ۱ عدالت جنایی و تحقق عدالت در محاکم کیفری بین المللی ۳ ۲ اهمیت عدالت جنایی در رسیدگی به جرایم بین المللی ۳ ۳ تاثیر عدالت جنایی بر قابلیت اجرای حکم های محاکم بین المللی فصل چهارم: عوامل موثر بر عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی ۴ ۱ قوانین و آیین نامه های بین المللی مرتبط با عدالت جنایی ۴ ۲ نقش قضات و وکلای دفاع در تحقق عدالت جنایی ۴ ۳ تاثیر عوامل سیاسی و اقتصادی بر عدالت جنایی فصل پنجم: چالش ها و راهکارهای تقویت عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی ۵ ۱ چالش های موجود در تحقق عدالت جنایی ۵ ۲ راهکارهای تقویت عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی ۵ ۳ نقش سازمان های بین المللی در تقویت عدالت جنایی مطالعه موردی ۶ ۱ معرفی محاکم کیفری بین المللی ۶ ۲ بررسی عنصر عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی ۶ ۳ تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج نتیجه گیری ۷ ۱ مروری بر نتایج تحقیق ۷ ۲ پیشنهادات برای تقویت عدالت جنایی در محاکم کیفری بین المللی ۷ ۳ محدودیت ها و پیشنهادات برای تحقیق های آتی فهرست منابع

کلیدواژه ها

  • حقوق کیفری بین المللی
  • عدالت جنایی
  • سزادهی و نظام کیفری
  • محاکم کیفری بین المللی
  • عدالت ترمیمی