بررسی منازعه در حقوق کیفری ایران و لبنان

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی منازعه در حقوق کیفری ایران و لبنان
عنوانبررسی منازعه در حقوق کیفری ایران و لبنان
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجوسمیه نوروزی
استاد راهنماحسنعلی موذن زادگان
استاد مشاورباقر شاملو
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۱
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی



بررسی منازعه در حقوق کیفری ایران و لبنان عنوان پایان نامه ای است که توسط سمیه نوروزی، با راهنمایی حسنعلی موذن زادگان و با مشاوره باقر شاملو در سال ۱۳۹۱ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی دفاع گردید.

چکیده

نزاع دسته جمعی یکی از پدیده های قدیمی است که از مشکلات جوامع امروزی نیز محسوب می شود. این جرم، از جمله جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص است که در حقوق ایران و لبنان، جرم انگاری شده است. تحقق این جرم در عنصر مادی، منوط به وقوع نزاع، شرکت حداقل سه نفر و ایجاد یکی از صدمات مصرح در مواد ۶۱۵ قانون مجازات اسلامی ایران و ۵۶۰ قانون عقوبات لبنان می باشد. اضافه می نماید که در حقوق لبنان، برخلاف حقوق فعلی ایران و مطابق قانون مجازات عمومی سابق، معلوم نبودن مرتکب جرم، به صراحت قانون، شرط دیگر تحقق جرم در عنصر مادی است. همچنین در حقوق لبنان، علاوه بر یکی از صدمات قتل، ضرب و جرح به عنوان نتیجه جرم، ایذاء نزاع کنندگان نیز، برخلاف حقوق ایران، که فقط صدمات مزبور را پیش بینی کرده است، مقرر شده است. در حقوق لبنان، مجازات ها ی مقرر در قانون بر حسب نوع صدمات حاصله، نسبت به حقوق ایران، جنبه بازدارندگی موثرتری دارد. به نظر می رسد مقنن ایران باید برای تفکیک جرم صدمات بدنی در اثنای منازعه، از شرکت در جرم، همانند قانون مجازات عمومی سابق و حقوق لبنان، به معلوم نبودن مرتکب صدمات در اثنای منازعه تصریح نماید و ایذاء را به عنوان یکی از صدمات حاصل از منازعه، پیش بینی کرده و مبادرت به افزایش مجازات های مرتکبان بر حسب نوع صدمات وارده کند. در خصوص مسیول پرداخت ضرر و زیان ناشی از جرم منازعه، به لحاظ اینکه نوعا عامل صدمه نامشخص است تعیین مسیول پرداخت ضرر و زیان در دکترین حقوقی با اختلاف نظر مواجه است. در این تحقیق، همانند رویه قضایی ایران در گذشته و حال، اعتقاد بر این است که ضرر و زیان ناشی از صدمات، باید به نحو مساوی بین شرکت کنندگان در نزاع تقسیم شود. درعلل ایجاد نزاع، عوامل اجتماعی و عوامل فردی، در گرایش افراد به خشونت و پرخاش گری به عنوان زمینه نزاع، باید مورد توجه قرار گیرد.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبعنوان صفحه مقدمه۱فصل اول: مبانی نظری جرم منازعه گفتار اول– تعریف جرم منازعه۱۰ گفتار دوم– سیر تحول جرم منازعه در جوامع۱۴ الف– دوره انتقام خصوصی۱۶ ب– دوره دادگستری خصوصی۱۶ ج– دوره دادگستری عمومی۱۷گفتار سوم– منابع جرم منازعه۱۹الف– منابع الزامی۱۹ب– منابع ارشادی۲۱فصل دوم:عناصر متشکله جرم منازعهگفتار اول– عنصر قانونی۳۰گفتار دوم– عنصر مادی۳۴الف– فعل مثبت مادی۳۴ ب– وقوع نزاع۳۶ج– علنی بودن منازعه۳۹د– خصوصیات مرتکبان جرم۴۱ه– معلوم نبودن عامل صدمه۴۵و– احراز رابطه علیت بین فعل مرتکبان و وقوع صدمات۵۱ز– نتیجه مجرمانه۵۴گفتار سوم– عنصر معنوی۶۳ الف– عمدی بودن مشارکت۶۳ ب– انگیزه یا داعی در منازعه۶۶فصل سوم:شرکت، معاونت و مجازات جرم منازعهگفتار اول– شرکت در منازعه۷۲الف– وجوه اشتراک شرکت در جرم و شرکت در منازعه۷۶ب– تفاوت شرکت در جرم و شرکت در منازعه۷۷گفتار دوم– معاونت در منازعه۸۰الف– مصادیق معاونت ۸۲ب– مصادیق معاونت در جرم منازعه۸۸گفتار سوم– مجازات جرم منازعه۹۲الف– مجازات تعزیری جرم منازعه۹۳ب– قصاص۱۰۱فصل چهارم– آیین دادرسی، نحوه جبران خسارت بزه دیدگان و جرم شناختی جرم منازعه گفتار اول– آیین دادرسی رسیدگی به جرم منازعه۱۰۸ الف– کشف جرم و تعقیب متهم۱۰۸ ب– تحقیقات مقدماتی۱۱۱ ج– صلاحیت دادگاه و نحوه رسیدگی به جرم منازعه۱۱۷گفتار دوم– نحوه جبران خسارت بزه دیدگان۱۲۰ الف– پذیرش ادعای ضرر و زیان۱۲۰ ب– مسیول پرداخت ضرر و زیان۱۲۵گفتار سوم– جرم شناختی جرم منازعه۱۳۱الف– عوامل مولد جرم منازعه۱۳۲ب– پیشگیری از جرم منازعه۱۳۸نتیجه گیری و پیشنهادها ۱۴۳منابع و ماخذ۱۴۸

کلیدواژه ها

  • منازعه
  • کشمکش
  • حل اختلاف
  • رسیدگی کیفری
  • نظام حقوقی
  • ایران
  • لبنان
  • منازعه
  • وقوع نزاع