بررسی نقش دادگاه‌ها در ترغیب طرفین دعوا به حل‌وفصل غیر قضایی اختلاف؛ مطالعه تطبیقی نظام‌های حقوقی کامن‌لا، رومی- ژرمنی و ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

بررسی نقش دادگاه‌ها در ترغیب طرفین دعوا به حل‌وفصل غیر قضایی اختلاف؛ مطالعه تطبیقی نظام‌های حقوقی کامن‌لا، رومی- ژرمنی و ایران نام مقاله ای از علی حدادزاده و مهدی حسن زاده است که در دوره نه شماره دو فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

امروزه، به دلیل محدودیت محاکم دادگستری­ در رسیدگی قضایی به حجم گسترده دعاوی که گاه موجب طولانی شدن بیش‌ازحد رسیدگی به یک پرونده می‌گردد، لزوم توجه به شیوه ­های حل‌وفصل غیر قضایی اختلاف ضرورتی انکارناپذیر است. برای نیل به این هدف، تعیین جایگاه محاکم در ترغیب متداعیین به حل‌وفصل دعوا از طرق غیر قضایی که از مزایای بسیار، همچون تسریع در ختم نزاع و کاهش حجم پرونده‌های ارجاعی به محاکم برخوردار است، دارای ضرورت دوچندان می‌گردد. این نوشتار با هدف بررسی محدوده­ نقش دادگاه­های ایران در ترغیب متداعیین به حل‌وفصل دوستانه­ دعوا، در تطبیق با دیگر نظام­های حقوقی، همچون کامن­لا و رومی- ژرمنی نگارش شده است. دستاورد نوشتار بدین‌صورت است که نظام حقوقی ایران، با توجه به قانون­های آیین دادرسی کیفری و حمایت خانواده، در میان سکوت قانون آیین دادرسی مدنی، هم‌راستا با دیگر نظام­های حقوقی، به نقش قضات دادگستری در ترغیب طرفین دعوا به حل‌وفصل غیر قضایی­ دعوا توجهی ویژه کرده است، لیکن به دلیل نقص قانون آیین دادرسی مدنی در این رابطه، عملاً شاهد نقش‌آفرینی چشمگیر قضات ایرانی در این زمینه نیستیم که نیاز است این مسئله از سوی قانون‌گذار ایرانی اصلاح شود.

کلیدواژه‌ها

  • رسیدگی غیرقضایی به دعوا
  • نقش محکمه در رسیدگی غیر قضایی
  • رسیدگی دوستانه به دعوا
  • نقش محکمه در رسیدگی دوستانه
  • نقش محکمه در ترغیب به رسیدگی دوستانه

مواد مرتبط