بررسی کیفری جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی کیفری جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه
عنوانبررسی کیفری جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجونجم الدین آفتابی آرانی
استاد راهنماسعید شریعتی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۴۰۱
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق



بررسی کیفری جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه عنوان پایان نامه ای است که توسط نجم الدین آفتابی آرانی، با راهنمایی سعید شریعتی در سال ۱۴۰۱ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق دفاع گردید.

چکیده

جرایم مشابه کلاهبرداری، یکی از جرایم شایع علیه اموال و مالکیت به شمار می رود که به دلیل وجود نوعی تشابه با کلاهبرداری، چه از نظر موضوع و چه از نظر رفتار مجرمانه یا مجازات، با جرم کلاهبرداری دارای مشابهت هایی اند، از جمله این جرایم می توان به جرایم سرقت، ورشکستگی، معامله معارض، استفاده از ضعف نفس یا هوی و هوس یا حوایج اشخاص محجور اشاره کرد. بنابراین، بررسی مفاد مادتین ناظر بر جرم مشابه کلاهبرداری در دو نظام حقوق ایران و فرانسه، نتایج تقریبا یکسانی را از حیث پیش بینی نوعی مجازات نشان می دهد. از دیدگاه هر دو قانون، کلاهبرداری در معرض حبس و جزای نقدی قرار می گیرد. با وجود این، اختلاف فاحشی از حیث میزان مجازات های فوق با مجازات های مقرر در قانون مجازات اسلامی قابل درک است. در قانون جزای فرانسه، میزان حبس و جریمه مقرر برای این جرم به طور ثابت تعیین شده و دادگاه نمی تواند مرتکب را به کمتر یا بیشتر از آن محکوم نماید. به عبارت دیگر قاضی صادرکننده حکم، قادر به دخل و تصرف در تعیین میزان مجازات نیست؛ اما، مجازات کیفری جرم مشابه کلاهبرداری در قانون جزایی ایران به این صورت است که، دادگاه می تواند با در نظر گرفتن وضعیت مرتکب سایر اوضاع و احوال قضیه، در محدوده مقرر در ماده، مجازات حبس را در محدوده حداقل و حداکثر تعیین نماید. این امکان در خصوص تعیین جزای نقدی وجود ندارد؛ زیرا میزان آن تابع مال موضوع جرم است.

ساختار و فهرست پایان نامه

چکیده ۱۰ مقدمه ۱۱ فصل اول: کلیات تحقیق ۱–۱ بیان مسیله تحقیق ۱۴ ۱–۲ اهمیت و ضرورت انجام تحقیق ۱۵ ۱–۳ مرور ادبیات پژوهشی و پیشینه تحقیق ۱۶ ۱–۴ اهداف مشخص تحقیق ۱۶ ۱–۵ سوالات تحقیق ۱۶ ۱–۶ فرضیه های تحقیق ۱۷ ۱–۷ روش تحقیق و ابزار گردآوری ۱۷ فصل دوم: مفهوم شناسی جرایم مشابه کلاهبرداری و انواع آن بخش اول: مفهوم لغوی و اصطلاحی کلاهبرداری، ارکان و آثار کیفری آن ۱–۱ مفهوم لغوی کلاهبرداری ۱۹ ۱–۲ مفهوم اصطلاحی کلاهبرداری ۲۱ ۱–۳ ارکان کلاهبرداری ۲۷ ۱–۴ آثار کیفری جرم کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه ۳۹ بخش دوم: جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران ۲–۱ مفهوم جرایم مشابه کلاهبرداری ۴۹ مبحث اول: سرقت ۵۰ مبحث دوم: خیانت در امانت ۶۵ ۲–۲ مصادیق مشابه کلاهبرداری ۸۱ مبحث اول: ورشکستگی به تقلب ۸۱ مبحث دوم: معامله معارض ۸۴ مبحث سوم: استفاده از ضعف نفس هوی و هوس یا حوایج اشخاص محجور ۸۶ فصل سوم: بررسی کیفری جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه تفاوت مجازات کیفری جرایم مشابه کلاهبرداری در حقوق ایران و فرانسه ۹۸ بحث و نتیجه گیری ۹۹ منابع و ماخد ۱۰۰

کلیدواژه ها

  • کلاهبرداری
  • جرایم مشابه کلاهبرداری