تحلیل حقوقی رفتار دولت فرانسه در جنگ ایران و عراق

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
تحلیل حقوقی رفتار دولت فرانسه در جنگ ایران و عراق
عنوانتحلیل حقوقی رفتار دولت فرانسه در جنگ ایران و عراق
رشتهحقوق بین الملل
دانشجومهدی فتحعلیان
استاد راهنمامهدی عباسی سرمدی
استاد مشاورمهدی عباسی سرمدی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی



تحلیل حقوقی رفتار دولت فرانسه در جنگ ایران و عراق عنوان پایان نامه ای است که توسط مهدی فتحعلیان، با راهنمایی مهدی عباسی سرمدی و با مشاوره مهدی عباسی سرمدی در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی دفاع گردید.

چکیده

با وقوع انقلاب اسلامی در ایران و تغییر شرایط داخلی و خارجی این کشور از یک سو و شرایط کشور عراق و تحولات بین المللی و منطقه ای از سوی دیگر، صدام حسین (رییس جمهور وقت عراق) به صورت یک جانبه موافقت نامه ۱۹۷۵ الجزایز را ملغی و بخشی از خاک جمهوری اسلامی ایران را به اشغال خود درآورد. در زمان جنگ تحمیلی بیش ترین میزان کمک نظامی به عراق از سوی پاریس انجام گرفت. موضع گیری فرانسه در این مخاصمه به دو مقطع تقسیم می شود. در مقطع اول موضع بی طرفی اتخاذ نمود، اما در مقطع دوم به دلیل برتری نیروهای نظامی ایران، انواع حمایت گسترده خود از عراق را اعلام نمود. عراق از ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۵م. حدود ۸/۱۱ میلیارد دلار جنگ افزار مدرن از فرانسه خریداری کرد. عراق در واقع با زیرپا گذاشتن مقررات بین المللی و نقض قرارداد های دوجانبه مانند ۱۹۷۵، و تخطی از موافقت نامه های چندجانبه بین المللی، بویژه آن بخش از پروتکل ها و مقررات لازم الاجرا در زمان مخاصمه، می بایست از سوی کشورهای جامعه بین المللی مورد مواخذه حقوقی و اخلاقی قرار می گرفت. این در حالی است که نه تنها رویه های حقوقی درباره ی این کشور توسط دولت هایی مانند فرانسه انجام نشد، بلکه مورد طیفی از حمایت های چندجانبه از سوی پاریس نیز قرار گرفت. در واقع وفق حقوق بین الملل و منشور ملل متحد، فرانسه و سایر دولت های عضو سازمان ملل می بایست برای دفع تجاوز نه تنها با ابزار و رویه های حقوقی دولت وقت عراق را از ادامه تجاوز منع می کردند بلکه از ایران نیز به عنوان قربانی تجاوز حمایت می کرد.

ساختار و فهرست پایان نامه

مقدمه۱بیان مسیله۲اهمیت موضوع۳سوالات تحقیق۷فرضیه تحقیق۸سازماندهی تحقیق۸بخش اول: مخاصمه مسلحانه ایران و عراق و ابعاد حقوقی آن۹فصل اول: جنگ تحمیلی عراق علیه ایران۱۰مبحث اول: تاریخچه و پیشینه اختلافات عراق و ایران۱۰گفتار اول: تاریخچه اختلافات مرزی ایران و عراق۱۰گفتار دوم: پیش زمینه های وقوع جنگ۱۴مبحث دوم: روند و مراحل جنگ تحمیلی۱۷گفتار اول: مرحله اول جنگ۱۷گفتار دوم: مرحله دوم جنگ۲۱گفتار سوم: مرحله سوم جنگ۲۴گفتار چهارم: مرحله نهایی جنگ۲۷مبحث سوم: حقوق مخاصمه مسلحانه۳۰گفتار اول: مفهوم مخاصمه مسلحانه۳۰گفتاردوم: منابع حقوق مخاصمات مسلحانه۳۳گفتار سوم: حقوق مخاصمات مسلحانه بین المللی۳۶فصل دوم: ابعاد حقوقی جنگ ایران و عراق۳۹مبحث اول: وضعیت حقوقی مخاصمه ایران و عراق۴۰مبحث دوم: موارد نقض حقوق بین الملل در جنگ تحمیلی۴۱مبحث سوم: حقوقی بودن دفاع مشروع ایران در جنگ تحمیلی۵۰گفتار اول: مستندات حقوقی دفاع مشروع۵۰گفتار دوم: ادله و مبانی مشروعیت دفاع ایران۵۲بخش دوم: رفتار دولت فرانسه در جنگ ایران و عراق و ابعاد حقوقی آن۵۶فصل اول: رفتار دولت فرانسه در جنگ عراق علیه ایران۵۷مبحث اول: رفتار دولت فرانسه در مراحل ابتدایی جنگ۵۷گفتار اول: پیشینه روابط فرانسه با ایران و عراق۵۷گفتار دوم: مواضع فرانسه در آغاز تهاجم عراق به ایران در سال ۱۳۵۹ (مرحله اول جنگ)۶۳گفتار سوم: موضع فرانسه در قبال استفاده عراق از سلاح های شیمیایی۷۴گفتار چهارم: مواضع فرانسه در مرحله دوم جنگ (۱۳۶۰–۱۳۶۲)۷۷مبحث دوم: مواضع فرانسه از مرحله سوم جنگ تا پذیرش قطعنامه ۵۹۸۸۰گفتار اول: مواضع فرانسه در مرحله سوم جنگ۸۰گفتار دوم: فرانسه و ماجرای مک فارلین۸۷گفتار سوم: فرانسه و جنگ سفارتخانه ها۸۸گفتار چهارم: فرانسه و تجهیز جنگی عراق۹۰گفتار پنجم: فرانسه و جنگ نفتکش ها۹۲گفتار ششم: فرانسه و مقطع پایانی جنگ۱۰۳فصل دوم: ابعاد حقوقی رفتار دولت فرانسه در جنگ ایران وعراق۱۰۹مبحث اول: بی طرفی و کشورهای ثالث در مخاصمات مسلحانه۱۰۹گفتار اول: بی طرفی در جنگ مخاصمات مسلحانه۱۰۹گفتار دوم: حقوق و تکالیف کشورهای بی طرف و ثالث۱۲۶مبحث دوم: ابعاد حقوقی رفتار دولت فرانسه۱۳۱گفتار اول: شرکت فرانسه در مخاصمه (تجهیز تسلیحاتی)۱۳۱گفتار دوم: تامین سلاح های شیمیایی و سکوت در برابر به کارگیری آن توسط عراق۱۳۳گفتار سوم: عدم رعایت اصل رفتار برابر با متخاصمین از سوی فرانسه۱۳۳گفتار چهارم: ارایه اطلاعات نظامی به عراق۱۳۴گفتار پنجم: عدم اتخاذ اقدامات پیشگیرانه۱۳۵نتیجه گیری۱۳۶منابع و مآخذ۱۴۰فهرست منابع فارسی۱۴۰فهرست منابع انگلیسی۱۴۸

کلیدواژه ها

  • رویه های حقوقی
  • تجاوز