تقابل مفهوم آزادی و قدرت سیاسی در گفتمان حقوق بشر

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
تقابل مفهوم آزادی و قدرت سیاسی در گفتمان حقوق بشر
عنوانتقابل مفهوم آزادی و قدرت سیاسی در گفتمان حقوق بشر
رشتهحقوق بشر
دانشجوشیلان فرهمندی
استاد راهنمامهدی هداوند
استاد مشاورمحمدرضا ویژه
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهدانشگاه علامه طباطبایی



تقابل مفهوم آزادی و قدرت سیاسی در گفتمان حقوق بشر عنوان پایان نامه ای است که توسط شیلان فرهمندی، با راهنمایی مهدی هداوند و با مشاوره محمدرضا ویژه در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی دفاع گردید.

چکیده

در نظریات قرارداداجتماعی، سعی شده است مفهوم آزادی با فرض پذیرش اراده آزاد انسانی و تعریف محدود آن به انجام فعل یا ترک فعل مطلوب خود بدون مداخله دیگری، با مفهوم قدرت سیاسی به مثابه بزرگترین خطر علیه آزادی جمع گردد. پرسش پژوهش این است که آیا این نظریات توانسته اند قدرت سیاسی را به نهادی برای صیانت آزادی تبدیل کنند یا این خود قدرت سیاسی است که در سایه امنیت، حفظ مالکیت و یا اراده کل، آزادی را معنا خواهد کرد. از سوی دیگر مفهوم آزادی در گفتمان حقوق بشر، که خود در درون گفتمان سیاسی دولت–ملت جای دارد، به عنوان ماهیت و دال مرکزی آن، در تقابل با نهاد دولت–ملت دچار همان تناقضی است که در نظریات قرارداد اجتماعی وجود دارد. این پژوهش ضمن تشریح و کاوشی در ماهیت حقوق بشر و بسترهای شکل گیری این گفتمان، بر این نظر است که حقوق بشر تاکنون امری سیاسی بوده و اگر بتوان برای این گفتمان فراتر از ماهیت سیاسی آن نقشی قایل شدکه مدعای آن است، یعنی صیانت آزادی، لزوما باید راهکاری برای ایجاد گفتمانی جدید خارج از الزامات و تعریفات تحمیل شده از سوی گفتمان قدرت محور دولت–ملت جست. اینکه چه اندازه و چگونه چنین رویه ای عملی خواهد بود خود بحث دیگری است، اما آنچه تاکنون از مفهوم آزادی در گفتمان دولت–ملت محور حقوق بشر برما معلوم است، چیزی جز مفهومی متناقض و چندپهلو نیست.

ساختار و فهرست پایان نامه

چکیده إفصل اول: طرح کلی پژوهش ۱۱–۱– مقدمه ۲۱–۲– بیان مسیله ۳۱–۳– ضرورت و اهمیت پژوهش ۳فصل دوم: آزادی: جبر یا اختیار؟ ۱۲–۱– جبرگرایی ۴۲–۱–۱– فاتالیسم ۴۲–۱–۲– دترمینیسم سخت ۵۲–۱–۲–۱–دترمینیسم علمی ۵۲–۱–۲–۲ دترمینیسم فلسفی ۶۲–۲–اختیارگرایی ۷۲–۲–۱–کوجیتوی دکارتی ۷۲–۲–۲–اصالت موناد لایب نیتس ۸۲–۲–۳–سوژه ی استعلایی کانتی ۱۱۲–۲–۴– آزادی مطلق هگلی ۱۳۲–۲–۵– آزادی دازاین هایدگری ۱۴۲–۳– سازگارگرایی ۱۸ب فصل سوم: رابطه قدرت سیاسی به مثابه دولت–ملت با مفهوم آزادی ۲۱۳–۱– قرارداداجتماعی ۲۱۳–۱–۱– لویاتان هابز: مشروعیت بردگی ۲۱۳–۱–۲– حقوق طبیعی لاک: در ستایش آزادی یا مالکیت خصوصی؟ ۲۷۳–۱–۳– اراده ی عمومی روسو: اعتلای آزادی یا خیانت به آزادی؟ ۳۰۳–۲– نقد قرارداد گرایی ۳۸۳–۲–۱– من ِ اشتیرنر: فراتر از دولت ۳۸۳–۲–۲– اراده معطوف به قدرت نیچه: نفی اخلاق بردگی ۴۱۴–۲–۳–پیوند قدرت/دانش فوکو: مرگ سوژه استعلایی ۴۸فصل چهارم: گفتمان حقوق بشر: از کدامین سو به کدامین سو ۵۶۴–۱–تبارشناسی حقوق بشر ۵۶۴–۱–۱– کدام حقوق، کدام بشر؟ ۵۶۴–۱–۲ زمینه های فلسفی حقوق بشر ۵۷۴–۱–۳ زمینه های تاریخی شکل گیری حقوق بشر ۵۸فصل پنجم: نتیجه گیری: سرانجام حقوق بشر ۶۲منابع ۶۵ ج

کلیدواژه ها

  • آزادی
  • قدرت سیاسی
  • گفتمان
  • حقوق بشر
  • حقوق بشر
  • حقوق طبیعی
  • قدرت سیاسی
  • آزادی