جبران خسارت بازداشت شده بی گناه در سیاست جنایی تقنینی ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جبران خسارت بازداشت شده بی گناه در سیاست جنایی تقنینی ایران
عنوانجبران خسارت بازداشت شده بی گناه در سیاست جنایی تقنینی ایران
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجوحانیه انوری کاظم آباد
استاد راهنمارضا دانشور ثانی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان



جبران خسارت بازداشت شده بی گناه در سیاست جنایی تقنینی ایران عنوان پایان نامه ای است که توسط حانیه انوری کاظم آباد، با راهنمایی رضا دانشور ثانی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان دفاع گردید.

چکیده

بازداشت شده بیگناه، کسی است که به دلایل مختلف مدتی و شاید ساعاتی در بازداشت بوده است و مشخص می شود که این شخص، بیگناه بوده و در صورت عدم ارتکاب تقصیر و تسبیب توسط وی، دولت یا حاکمیت، برای مدت ایام بازداشت، باید جبران خسارت نمایند. اگر شخصی در این زمینه اشتباه و یا تقصیر داشته است، باید از عهده خسارت وارده برآید که در این زمینه دولت به شخص مقصر رجوع می کند. مبنای این جبران خسارت، در فقه امامیه بر اساس قاعده لاضرر و تسبیب است که به استناد این دو قاعده فقهی، بازداشت شده بیگناه، می تواند مطالبه خسارت کند. در حقوق ایران نیز این مساله، با جبران خسارت توسط شخص مسیول و یا دولت توجه کرده است. حقوق ایران نیز در این مساله از فقه امامیه تبعیت کرده است. در قانون ایران، علی رغم وجود مبنای فقهی مانند گونه های ضرر قابل جبران، اما در خصوص مسایل ماهوی و شکلی، نوعی تقلید از قوانین سایر کشورها مانند فرانسه وجود دارد. قانون فعلی ایران، با چالش هایی مانند فقدان معیار در چگونگی پرداخت خسارت، عدم استفاده از هیات منصفه و عدم لزوم تشکیل جلسه علنی روبرو است. این تحقیق، به بررسی حقوق ایران در قبال جبران خسارت بازداشت شده بیگناه، پرداخته است.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبچکیده ۱مقدمه ۲۱ بیان مساله ۲۲ اهمیت و ضرورت تحقیق ۵۳ اهداف تحقیق ۶۴ سوالات تحقیق ۶۴–۱ سوال اصلی ۶۴–۲ سوالات فرعی ۶۵ فرضیات تحقیق ۷۵–۱ فرضیه اصلی ۷۵–۲ فرضیات فرعی ۷۶ پیشینه تحقیق ۷۷ روش تحقیق ۹۸ ساختار تحقیق ۹فصل اول: مبانی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه ۱–۱ مبانی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه در فقه امامیه ۱۴۱–۱–۱ قاعده لاضرر ۱۶۱–۱–۲ قاعده تسبیب ۲۳۱–۲ مبانی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه در حقوق ایران ۲۹۱–۲–۱ جبران خسارت توسط شخص مسیول ۳۷۱–۲–۲ جبران خسارت توسط دولت ۴۰فصل دوم: چگونگی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه۲–۱ چگونگی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه در فقه امامیه ۵۲۲–۱–۱ جبران خسارت مادی ۵۳۲–۱–۲ جبران خسارت معنوی ۶۷۲–۱–۳ جبران سایر خسارت ها ۷۴۲–۲ چگونگی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه در حقوق ایران ۷۸۲–۲–۱ شرایط ماهوی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه ۸۰۲–۲–۱–۱ صدور حکم برایت یا منع تعقیب در قبال متهم ۸۰۲–۲–۱–۲ امکان مطالبه ضرر معنوی و ممکن الحصول ۸۲۲–۲–۱–۳ در بازداشت بودن متهم ۸۲۲–۲–۱–۴ استحقاق جبران خسارت داشتن بازداشت شده بیگناه ۸۴۲–۲–۱–۵ مسیول جبران خسارت ۸۵۲–۲–۲ شرایط شکلی جبران خسارت بازداشت شده بیگناه ۸۶۲–۲–۲–۱ مطالبه خسارت توسط بازداشت شده بیگناه ۸۶۲–۲–۲–۲ مهلت ارایه درخواست بدوی و تجدیدنظر ۸۹۲–۲–۲–۳ تشکیلات کمیسیون استانی و ملی ۹۰۲–۲–۲–۴ نحوه رسیدگی در کمیسیون استانی و ملی ۹۱نتیجه گیری ۹۴فهرست منابع ۱۰۰پیوست: آیین نامه شیوه رسیدگی

کلیدواژه ها

  • حقوق ایران
  • جبران خسارت