حاکمیت قانون اساسی در رویارویی با بزه رایانه‌ای

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

حاکمیت قانون اساسی در رویارویی با بزه رایانه‌ای نام مقاله ای است از حسن عالی پور و محمد یکرنگی که در شماره صد و دو دوره 82(تابستان 1397) مجله حقوقی دادگستری منتشر شده است.

چکیده

رویارویی با بزه رایانه­ای با به‌کارگیری همه راهکارهای پیگیرانه و پیشگیرانه پیوستگی دارد. راهکارهای پیگیرانه به تدبیرهای کیفری ماهوی از بزه­انگاری و مسئول‌شناسی گرفته تا کیفرگذاری و کیفرگزینی را در بر می­گیرد و راهکارهای پیشگیرانه نیز تدبیرهای اجتماعی، فنی، موقعیت­محور و شخص­محور را پیش از رخ دادن بزه رایانه­ای بازگو می­کند. تمامی این راهکارها باید از دو اصل بنیادین پیروی کنند: نخست، از ارزش­ها و هنجارهای جامعه پشتیبانی کرده و برای دولت امنیت پدید آورد. دوم، آزادی­های فردی و حقوق شهروندی را در تنگنا نگذارد. اگر رویارویی با بزه رایانه­ای تنها با محور قرار دادن جامعه و دولت باشد؛ در این حال تهدید، بزه رایانه­ای است که محور سیاست­گذاری­ها و کنش­ها خواهد بود و رویارویی با آن، به امنیتی کردن جامعه می­انجامد و اگر رویارویی با بزه رایانه­ای تنها با محور قرار دادن آزادی­های فردی باشد، در این حال تهدید، بزهکار رایانه­ای است که کوشش می­شود تا حقوق وی پاس داشته شود و از سوی دیگر حقوق و آزادی­های شهروندان در فضای سایبر نیز همیشه در نگاه باشد.

نگاه امنیت­محور به مبارزه با بزه رایانه­ای و رویکرد آزادی­مدار به پیکار با آن، هیچ یک با قانون اساسی سازگاری ندارند. هر اقدام پیگیرانه و یا پیشگیرانه باید در راستای قانون اساسی کشور که برای هر برنامه یا کنش و واکنشی، تراز امنیت ملی و آزادی‌های فردی را می­شناساند، اصلاح شود. نوشتار کنونی نیز کوششی برای سازگار کردن پیکار با بزه رایانه­ای با قانون اساسی و دوری از رویکرد یک‌طرفه امنیت­محوری یا حق­مداری در رویارویی با بزه رایانه­ای است.

کلیدواژه‌ها

  • تروریسم سایبری
  • حمله سایبری
  • امنیت ملی
  • آزادی های فردی
  • قانون اساسی