حقوق معنوی مولف پس از مرگ

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حقوق معنوی مولف پس از مرگ
عنوانحقوق معنوی مولف پس از مرگ
رشتهحقوق مالکیت فکری
دانشجومریم کیهانی
استاد راهنماحمید عزیزی مرادپور
استاد مشاورفرهاد پروین
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۴۰۱
دانشگاهدانشگاه علامه طباطبایی



حقوق معنوی مولف پس از مرگ عنوان پایان نامه ای است که توسط مریم کیهانی، با راهنمایی حمید عزیزی مرادپور و با مشاوره فرهاد پروین در سال ۱۴۰۱ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی دفاع گردید.

چکیده

مولف کسی است که به یاری اندیشه خلاق و ذهن فعال خود، آفرینه ای را می آفریند. از نظر حقوقی بین مولف آفرینه فکری و آفرینه پدیدآمده دو نوع رابطه مادی و معنوی وجود دارد. نظام حقوق مالکیت فکری صرفنظر از هرگونه شروط قراردادی، حقوقی را برای مولف آفرینه شناخته و مقرر داشته است و این حقوق در انحصار مولف است که عبارتند از: حقوق مادی (مالی) و حقوق معنوی (اخلاقی). هریک از این دو رابطه حقوقی اوصاف خاص خود را دارد که جامعه ملزم به رعایت آن می باشد؛ به بیانی دیگر، این نظام موجب می شود که حقوق قانونی موصوف، مستقل از قرارداد و اراده افراد تحقق یابد. اگر قایل بر این باشیم که اموال فکری از حیث مال بودن، تفاوت خاصی با سایر اموال ندارند باید بر آن بود که همان مقررات سنتی نیز درباره اموال فکری قابل اعمال می باشند؛ اما از این نکته نباید غافل شد که اموال فکری مظهر شخصیت مبدعان خود هستند و با احساس و هنر مولفان و مبتکران پا به عرصه وجود نهاده اند و از این رو است که علاوه بر حقوق مادی، حقوق معنوی نیز به موازات آن به مالکان تعلق می گیرد. پرسش اساسی این تحقیق این است که بعد از مرگ صاحب اثر، ورثه از یک اثر فکری به چه ترتیبی ارث می برند؟ آیا تفاوتی در حقوق مادی و معنوی در ارث وجود دارد؟ آیا آنچنانکه در ماده ۴ قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان حقوق معنوی را غیرقابل انتقال دانسته است، شامل انتقال حق مذکور از طریق ارث و وصیت نیز می شود یا خیر؟ در این پژوهش با روش توصیفی–تطبیقی به بررسی این پرسش ها پرداخته ایم. به طور کلی موجبات ارث یا نسب است یا سبب و تفاوت اساسی در این میان وجود ندارد؛ لیکن می دانیم که در خصوص طبقات ارث تفاوت های قابل توجهی ملاحظه می شود. چراکه مطابق با قواعد حاکم بر ارث، ورثه با توجه به طبقه ای که در آن هستند، ارث می برند، به طوری که با عدم وجود ورثه در یک طبقه، وراث طبقه دیگر ارث خواهند برد. در خصوص ارث مالکیت حق معنوی، حقوق ایران، مقرره خاصی ندارد و در این رابطه سکوت نموده است. به نظر میرسد حمایت از حقوق معنوی مولف بعنوان یک حق لاینفک از شخصیت وی، با مرگ او به پایان نمی رسد و به بازماندگان به ارث می رسد. همچنین باتوجه به ویژگی تفکیک ناپذیری این دسته از حقوق هر یک از وراث کل حق معنوی را به ارث میبرند.

ساختار و فهرست پایان نامه

مقدمه​۲ الف) بیان مسیله​۳ ب) هدف تحقیق​۴ پ) پرسش های تحقیق​۴ ت) فرضیه های تحقیق​۵ ج) پیشینه تحقیق​۵ د) روش تحقیق​۶ فصل اول: اقسام حقوق مالکیت معنوی​۸ مبحث اول: تقسیم بندی های حقوق مالکیت فکری​۹ گفتار اول: تقسیم بندی بر مبنای ماهیت مورد حمایت مالکیتمادی و مالکیت معنوی ​۹ گفتار دوم: تقسیم بندی بر مبنای مصادیق مورد حمایت مالکیتادبی و هنری و مالکیت صنعتی ​۹ مبحث دوم: حقوق مالکیت ادبی و هنری​۱۰ گفتار اول: تعریف مالکیت ادبی و هنری و مصادیق آن​۱۰ بند اول: حق مولف​۱۰ بند دوم: حقوق مجاور​۱۱ گفتار دوم: آثار مورد حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری​۱۱ گفتار سوم: حقوق مادی ناشی از مالکیت ادبی و هنری​۱۲ بند اول: حق نشر و تکثیر​۱۲ بند دوم: حق اجرا و عرضه و خواندن اثر برای عموم​۱۲ بند سوم: حق پخش و توزیع​۱۳ گفتار چهارم: حقوق معنوی ناشی از مالکیت ادبی و هنری​۱۵ بند اول: حق انتساب اثر به پدید آورنده​۱۵ بند دوم: حق حرمت و تمامیت اثر​۱۵ بند سوم: حق تصمیم گیری در مورد انتشار اثر​۱۵ بند چهارم: استثنایات حقوق مادی​۱۶ بخش اول: مبانی​۱۹ مبحث نخست: مبانی حقوق بشر​۱۹ مبحث دوم: مبنای اقتصادی​۲۲ مبحث سوم: مبنای اجتماعی​۲۴ مبحث چهارم: مبانی فقهی​۲۶ مبحث سوم: حقوق مالکیت صنعتی​۲۷ گفتار اول: تعریف حقوق مالکیت صنعتی​۲۷ گفتار دوم: حق معنوی در مالکیت صنعتی​۲۷ فصل دوم: حقوق مولف​۲۸ مبحث اول: انواع حقوق مولف و اوصاف آن​۲۹ بند اول: انواع حقوق مولف​۲۹ الف– حق مادی (مالی)​۲۹ ب– حق معنوی (اخلاقی)​۳۰ بند دوم: اوصاف حقوق مولف​۳۰ الف – اوصاف حقوق مادی​۳۰ ب –اوصاف حقوق معنوی​۳۲ مبحث دوم: انواع حقوق مادی و معنوی​۳۵ گفتار اول: حقوق مادی مولف​۳۵ بند اول: حق نشر و تکثیر​۳۵ بند دوم: حق ترجمه​۳۵ بند سوم: حق اجرا و عرضه​۳۶ بند چهارم: حق استفاده از پاداش و جایزه​۳۶ بند پنجم: حق اقتباس، تلخیص و تبدیل​۳۶ گفتار دوم: حقوق معنوی مولف​۳۷ بند اول: حق افشاء و اعلان​۳۷ بند دوم: حق انتساب اثر به مولف (حق ولایت بر اثر)​۳۹ بند سوم: حق احترام به نام و سمت پدیدآورنده (حق سرپرستی)​۴۰ بند چهارم: حق تمامیت اثر​۴۲ بند پنجم: حق تصمیم گیری درمورد زمان و مکان انتشار اثر​۴۴ بند ششم: مدت حمایت​۴۵ بند هفتم: ضمانت اجرا​۴۷ مبحث سوم: تعیین مالک محصول کار گروهی​۵۲ گفتار اول: بیان قاعده و استثنایات آن​۵۲ گفتار دوم: حقوق مولفانی که مالک نیستند​۵۵ فصل سوم: حق مولف و مرگ​۵۷ مبحث اول: تصرف، اداره و کنترل در اثر مشاعی ناشی از ارث​۵۸ مبحث دوم: انتقال​۶۱ گفتار اول: انتقال در سیستم اشاعه سنتی و شرکت مدنی​۶۱ گفتار دوم: انتقال سهم در مصادیق مالکیت فکری​۶۲ گفتار سوم: آفرینه ادبی و هنری مشترک​۶۳ مبحث سوم: انتقال قهری بعد از موت​۶۸ گفتار اول: ورثه​۶۹ بند اول: وراثت همسر​۶۹ بند دوم: وصی​۷۰ گفتار دوم: ترکه بلا وارث​۷۱ گفتار سوم: حقوق و تکالیف ورثه​۷۱ بند اول: انتشار، تکثیر یا تولید (علی رغم میل باطنیوراث)​۷۲ بند دوم: وفاداری به سنت و سیره پدید آورنده​۷۳ گفتار چهارم: ارث حقوق مادی​۷۷ گفتار پنجم: ارث در حقوق معنوی​۸۰ بند اول: نمایندگی قراردادی​۸۳ بند دوم: نمایندگی قانونی​۸۴ بند سوم: قایم مقام​۸۵ بند چهارم:حق معنوی و ارث​۸۷ بند پنجم:حق معنوی و انتقال آن​۹۱ بند ششم: وصایت​۹۲ نتیجه گیری و پیشنهادات​۹۳ فهرست منابع فارسی​

کلیدواژه ها

  • مالکیت فکری
  • حقوق مادی
  • حقوق معنوی
  • ارث