حکمرانی چند ذینفعی اینترنت و حقوق بین الملل: مفاهیم رایج یا رویکردی نوین؟
حکمرانی چند ذینفعی اینترنت و حقوق بین الملل: مفاهیم رایج یا رویکردی نوین؟ نام مقالهای از امیر ساعد وکیل و حسام نوروزپور است که در شماره شصت و ششم (اردیبهشت 1399) در فصلنامه علمی پژوهش حقوق عمومی منتشر شده است.
چکیده
حکمرانی چندذینفعی جدیدترین دستاورد دکترین حقوقی در زمینه چگونگی تنظیم قواعد و مقررات حاکم بر اینترنت (بعنوان مصداق بارز فضای سایبر) است که بصورت جدی و عملیاتی از سال 2003 و با نخستین نشست اجلاس جهانی در خصوص جامعه جهانی (WSIS) مطرح و با اقبال دولتها و سایر ذینفعان حوزه سایبر مواجه گردید. در واقع معماران این شکل از حکمرانی جهانی میکوشند با استفاده از مفاهیم و قواعد رایج در حقوق بینالملل به ساماندهی عرصهای بپردازند که برخلاف حقوق بینالملل کلاسیک تنها تابعان فعال آن دیگر دولتها و تاحدودی سازمانهای بینالمللی نیستند و این بار ذینفعانی چون گروههای اجتماعی(افراد) و شرکتهای خصوصی دارای نقش و تاثیر عمده شدهاند.
این مقاله با روش تحیلی-توصیفی به نقش و میزان تاثیرگذاری هریک از این ذینفعان در آینده حکمرانی اینترنت، بسترها و مفاهیم قابل اعمال حقوق بینالملل در این عرصه از قبیل حقوق نرم و سازمانهای بینالمللی مرتبط و در نهایت اشکالات و معایب موجود این شیوه میبپردازد.
کلیدواژهها
- اینترنت
- حقوق بین الملل
- حقوق سایبر
- حقوق نرم
- حکمرانی چند ذینفعی